Kunsthall Oslo: Palestiner-aksjon blir kunstnerinitiativ

PALESTINERLEIR:

PALESTINERLEIR: Den provisoriske Palestinerleiren ved Jakob kirke ble fjernet av politiet og tatt inn i varmen hos Kunsthall Oslo der det vil bli holdt åpne politiske og aksjonistiske møter fremover.. (Foto: Atelier Populair)

Bjørvika – ikke lenger så strigla.. 

Frykten for at Bjørvika skulle bli et striglet og kjønnsløst business-strøk fikk seg et solid grunnskudd denne siste uka da de papirløse palestinerne som det siste året har oppholdt seg i den provisoriske palestinerleiren ved Jakob kirke ble fjernet av politiet – og tatt inn i varmen hos Kunsthall Oslo i Trelastgata i den nye, uferdige bydelen.

I kunsthallens lokaler, og utenfor på gata, som ligger parallellt med togperrongene på Oslo S, vil det bli politiske og aksjonistiske møter fremover, som starter allerede i dag, søndag, med åpent møte klokka 12.00, og et nytt møte om flyktningebarn og traumer klokka 14.00, med psykologen Karl Eldar Evang, påtroppende rådgiver i NOAS, Cecilia Dinardi,  kunstneren Hjørdis Kuraas og psykolog og traumespesialist Helen Johnsen Christie som innledere.

Gavepakke til Breivik

Palestinernes kunst-aksjon fremstår under navnet Atelier Populaire med et opprop på nettet der de mener at fjerningen av teltleiren ved Jakob kirke er en gavepakke til Anders Behring Breivik foran åpningen av rettssaken i Oslo Tinghus i morgen.
– Handlingen er i seg selv tvilsom. Valget av tidspunkt skaper uhyggelige signaler om retningen i norsk asylpolitikk, heter det i oppropet.

Kunsthall Oslo representerer i denne sammenhengen et kunstnerinitiativ for en ny flyktningepolitikk som ifølge arrangørene skal pågå i perioden fram til 27.april. Prosjektet er inspirert av en aksjon som fant sted ved kunstakademiet i Paris, Ecole des Beauxs Arts,  i juni 1968, da politiske aktivister og kunstnere okkuperte lokalene og brukte dem som utgangspunkt for daglige allmøter og diskusjoner — den gang om arbeideres rettigheter.

Forbilledlig, skriver Aftenposten

Aftenpostens kunstmedarbeider Kjetil Røed skriver i dag at Atelier Populaire Oslo er et viktig fremstøt for å styrke båndene  mellom kunstens egne problemstillinger og en større kritisk samtale om demokrati og menneskerettigheter. En forbilledlig ambisjon, skriver Aftenposten.
_bb/

Dette innlegget er allerede blitt lest.11027.ganger

Legg inn en kommentar