Nå starter byggingen: Lille-Lambda skal bli femti meter høyere til jul..

LILLE-LAMBDA: Har stått her på Paulsen-kaia det siste året i påvente av klarsignal. Nå skal Lille-Lambda bruke fire år på å bli over femti meter høy, nesten like høy som vennene inne i barcoden.. (Foto: Bjørn Bratten)

LILLE-LAMBDA: Har stått her på Paulsen-kaia det siste året i påvente av klarsignal om å starte å vokse. I dag, tirsdag 8. september, starter byggingen. Gjennomgangen etter budsjettsprekken for hovedbiblioteket tidligere i år viser at det nye museet holder seg innenfor kostnadsrammen, heter det nå. Nå skal Lille-Lambda bruke fire år på å bli over seksti meter høy, nesten like høy som vennene inne i barcoden. Allerede til jul 2016 skal råbygget være oppe i full høyde.. (Foto: Bjørn Bratten)

Bygges med sikte på 500.000 besøkende årlig – skal stå ferdig i 2019..

(Publisert 9.juni 2015 kl. 16.17, sist oppdatert tirsdag 8. september kl. 00.26)

Midt ute på den asfaltørkenen i Bjørvika som før het Paulsen-kaia, men som nå er ryddet for alt utenomsnakk, står en liten søt modell av det som om fire år skal bli det nye Munch-museet i Bjørvika. Lille-Lambda som den kalles av dem som har sin gange her, skal bare bli godt og vel femti meter høyere først.

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Lille-Lambda er rett og slett et lite stykke «Lambda», og tilsvarer hjørnet av den «voksne» bygningen mot nordøst. Modellen er satt opp for at man skal få testet energibruk, miljøkrav, sikkerhet, vedlikehold og lysforhold, i følge prosjektansvarlig for Munch-museet, Solveig Dahl Grue.

LILLE-LAMBDA:

LILLE-LAMBDA: Skal vokse femti meter i løpet av de neste fire årene her hvor den er plassert i sola på Paulsen-kaia, med Akerselva som nærmeste nabo. Den lille snekka blir nok ikke med på ferden.. (Foto: Bjørn Bratten)

Sist søndag avsluttet Munchmuseet på Tøyen utstillingen Van Gogh+Munch som har slått alle tidligere rekorder, og totalt besøkte drøyt 170.000 mennesker utstillingen.
Totalt hittil i år, i starten av september, har museet hatt 209.600 besøkende, altså ikke veldig langt fra de 500.000 
besøkende årlig som det nye museet er tenkt for.
Byrådet har allerede varslet at driftskostnadene for det nye Munch-museet blir så høye at de vil søke statlig driftsstøtte.

– Vi merker en økende interesse fra et bredere publikum. Vi lager utstillinger som man må få med seg for å være med i den offentlige samtalen, sier direktør Stein Olav Henrichsen. Museet har en samling med 28.000 kunstverk og står i en unik byttesituasjon i forhold til andre museer, mener Henrichsen.

Stor verdi

– Vi har en kunstsamling av så stor verdi som andre bare kan drømme om. Det betyr at vi kan bytte til oss verk og lage helt spesielle utstillinger med verk fra hele verden. Museene står i kø for å låne verk av Munch, sier Henrichsen til osloby..

Han mener Lamdba vil bli et av Nord-Eurpoas mest sentrale og spennende museer. Munchmuseet ble nylig nominert til Årets museum av Museumsforbundet. Prisen deles ut av kulturminister Thorhild Widvey i morgen, 9. september.
Det var i juni i år at nyheten kom om at bystyrets kulturkomité er orientert om at byggestart for Lambda går som planlagt. Det skal koste 2.7 milliarder kroner, som allerede vedtatt, og ferdigstilles i 2019. Kulturbyråd Hallstein Bjercke satte spaden i asfalten på Paulsenkaia tirsdag, 8.september 2015.

Budsjettsprekken

Bjercke bestilte i april en ny gjennomgang av byggeprosjektet etter at budsjettsprekken på en halv milliard kroner for det nye hovedbiblioteket i Bjørvika ble kjent.
Den nye gjennomgangen viser altså nå at det nye museet, som ble vedtatt i bystyret i oktober i fjor mot stemmene til Fremskrittspartiet, Miljøpartiet De Grønne og Rødt, holder seg innenfor kostnadsrammen. Dermed kan kontrakten med entreprenørene signeres innen utgangen av august og arbeidet kan begynne.
.

 Det var en rapport fra Holte Consulting som konkluderte med at det nye hovedbiblioteket i Bjørvika kunne komme til å ende på en prislapp på over 3,1 milliarder kroner. Det tilsvarer en budsjettsprekk på over en halv milliard kroner, med betydelige forsinkelser på grunn av lekkasjer og vanskelige grunnforhold.

Dette innlegget er allerede blitt lest.42965.ganger

Legg inn en kommentar