Vedtatt: Tettbygd «sjøbu-miljø» med bevertning og sjøbad

INSPIRERT: Bispevika blir delt i to av Bispekilen som går inn fra Bjørvika mot Håkon 5.s gate og vannspeilet ved Middelalderparken. Her har utbyggerne dratt nytte av det danske arkitekturfirmaet Tegnestuen Vandkunsten som laget et prøveutkast for Bispevika-utbyggingen, hvor de fantaserte om å ta i bruk elementer fra sjøbu-tradisjonene i Lofoten.. (Foto/Ill.: Tegnestuen Vandkunsten)

INSPIRERT: Bispevika blir delt i to av Bispekilen som går inn fra Bjørvika mot Håkon 5.s gate og vannspeilet ved Middelalderparken. Her har utbyggerne dratt nytte av det danske arkitekturfirmaet Tegnestuen Vandkunsten som laget et prøveutkast for Bispevika-utbyggingen, hvor de fantaserte om å ta i bruk elementer fra sjøbu-tradisjonene i Lofoten. Denne illustrasjonen viser utsikten østover, i retning mot Middelalderparken.. (Foto/Ill.: Tegnestuen Vandkunsten)

..utnyttelsen økes fra 1300 til 1700 boliger, og ingen snakker om skyggen fra Lambda..

(Sist oppdatert torsdag 13.november 2014 kl. 00.34: Fem reguleringsplaner for Bjørvika, deriblant 1700 boliger og sjøbad i Bispevika/Kongsbakken, som et bredt flertall i byutviklingskomiteen hadde anbefalt, ble vedtatt i bystyret onsdag kveld. Planen omfatter en stor park på 10 mål rett på den andre siden av vannspeilet i Middelalderparken, et sjøbad ytterst på Sørenga, og badestrand ved Operaen. Bygningene i Bispevika får en høyde på fra åtte ned til fem etasjer og det blir tett bebyggelse i området. I planforslaget gikk man inn for 1300 boliger, den politiske behandlingen har altså lagt på 400 boliger.. Etter planen blir det byggestart i Bispevika i 2015. Også reguleringsplanen for Lambda ble vedtatt, selve byggeprosjektet ble vedtatt i oktober.)

BISPEVIKA:

BISPEVIKA: Slik vil havnepromenaden slynge seg langs bebyggelsen i Bispevika, med bevertningssteder på rekke og rad, gode fiskemuligheter, og Ekeberg i det fjerne..

Det blir ikke noen badestrand på Kongsbakke-allmenningen, men derimot blir det sjøbu-inspirert byggestil innerst i Bispevika. I alle bygningene som møter vann er det lagt inn kulturtilbud, servering og butikker i første og delvis annen etasje.

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Det framgår av planforslaget for utbyggingene i Bispevika og Kongsbakken som nå er klar for politisk behandling til våren, ifølge Aftenposten

Ris eller ros? Vi tåler også nedovertommeler! Legg inn din kommentar i kommentarfeltet nederst i denne saken..

INTERESSANT: Her et blikk på hvordan utbyggerne tenker seg utsikten vestover fra sjøbadet i Bispevika. Legg merke til fraværet av det nye Munch-museet, som ikke var ferdig utredet da denne illustrasjonen ble skapt. Når BNispevika og Lambda er oppført vil Munch-museet fuylle mye av himmelsynet i denne illustrasjonen..

INTERESSANT: Her et blikk på hvordan utbyggerne tenker seg utsikten vestover fra sjøbadet i Bispevika. Legg merke til fraværet av det nye Munch-museet, som ikke var ferdig utredet da denne illustrasjonen ble skapt. Når Bispevika og Lambda er oppført vil Munch-museet fylle mye av himmelsynet i denne illustrasjonen..(Ill.: Tegnestuen Vandkunsten)

Her på Østkantliv er vi spesielt fornøyd med at utbyggerne har latt seg påvirke av fabuleringene fra det danske arkitektfirmaet Tegnestuen Vandkunsten, som i en prøverunde i konkurranse med flere andre arkitektfirmaer viste hvordan man kunne bruke sjøbu-miljøet i Lofoten i utformingen av Bispevika-bydelen.  

— En herlig kontrast til Barcode-katastrofen, det skal sies, skrev vi her på bloggen om innspillet i 2011.. 

KONGSBAKKEN: Slik ønsket utbygger at Kongsbakke-allmenningen skal se ut når utbyggingen er ferdig. Men senketunnelen, som går rett under allmenningen, med store ballaststeiner oppå, gjør det vanskelig. Isteden er det planlagt et trappeanlegg for bading, og kanskje en pir for øybåtene.... (Ill.: OSU)

KONGSBAKKEN: Slik ønsket utbygger at Kongsbakke-allmenningen skal se ut når utbyggingen er ferdig. Men senketunnelen, som går rett under allmenningen, med store ballaststeiner oppå, gjør det vanskelig. Isteden er det planlagt et trappeanlegg for bading, og kanskje en pir for øybåtene…. (Ill.: OSU)

Riksantikvaren, som fikk støtte nylig i spørsmålet om bredden på Kongsbakkeallmenningen av hørings-uttalelsen fra Gamle Oslo bydel, er hørt et stykke på vei når det gjelder bredden på allmenningen, som utvides fra 44 til 87 meter, mens Riksantikvaren mente at allmenningen burde være fra 88 meter til 110 meter på det bredeste.

Kulturtilbud og servering

Bispevika, der det skal bygges 1300 boliger, skal det, ifølge direktør i Plan- og Bygningsetaten, Ellen de Vibe, være bevertning i nesten alle bygg. I alle bygningene som møter vann er det lagt inn kulturtilbud, servering og butikker i første og delvis annen etasje, forteller de Vibe.

TETTERE: Sånn blir det i Bispevika, hvor det skal bli 1300 leiligheter, ferdigstilt om fem til ti år, tror utbyggerne, avhengig av markedet.. (Ill.: A-lab)

TETTERE: Sånn blir det i Bispevika, hvor det skal bli 1300 leiligheter, ferdigstilt om fem til ti år, tror utbyggerne, avhengig av markedet.. (Ill.: A-lab)

Fem til ti år

Administrerende direktør, Paul E. Lødøen, i Oslo S Utvikling, som skal bygge ut Bispevika sammen med Hav Eiendom, venter bare på at politikerne skal vedta planforslaget.
— Vår intensjon er å komme i gang så fort som mulig så snart dette er vedtatt. Han tør ikke anslå hvor lang tid utbyggingen vil ta, men regner med et sted mellom fem og ti år.
— Det er avhengig av markedsutviklingen. Det viktigste er at det er et normalt marked og at de nye leilighetene blir solgt, sier Lødøen.

På Sørenga, litt lenger ut i Bjørvika, koster en leilighet på 124 kvadratmeter ut mot sjøen 11,5 millioner kroner akkurat nå, bemerker avisas reporter, mens den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for Gamlebyen, ifølge avisa, vil gå dramatisk opp når leilighetene langs sjøsiden øst for operaen kommer på plass.

Tettere

På Kongsbakkeallmenningen, som blant annet skal sikre at man kan se fra Middelalderparken til Akershus festning, har man altså utvidet bredden til 87 meter, som er en god del mindre enn det Riksantikvaren ønsket seg.

— Vi har utvidet Kongsbakken ved å trekke bebyggelsen lengre innover. Det blir ikke færre leiligheter, men det blir tettere inne i boligområdet, sier de Vibe.
De ytterste boligene får uteområde mot allmenningen istedenfor inn mot bebyggelsen. Under Kongsbakken går senketunnelsen, og oppå tunnelen ligger det store ballaststeiner.
På grunn av steinene er det ikke mulig å lage sandstrand. Istedet blir det et bryggeanlegg for bading i en trapp ned fra allmenningen og ut i vannet. En pir og båtanlegg for øyfergene er en mulighet i sjøen utenfor allmenningen.

 

Dette innlegget er allerede blitt lest.29181.ganger

Legg inn en kommentar