Ekeberg-parken: Politikerne er ført bak lyset..? Nei, sa bystyret..

IKKE KITSJ?: Det ser ut til at vi kan bli nødt til å bite i oss kitsj-anklagene mot skulpturparken på Ekeberg, nå som mer enn halvparten av Ringnes skulpturer er forkastet av den nyutnevnte komiteen. Men krangelen om Christian Ringnes idéer fortsetter. Her en hengende skulptur, kalt Couples, og som absolutt ikke kan kalles kitsj, av belgiske Louise Josephine Bourgeois, som døde i fjor..

Over halvparten av «Ringnes-skulpturene» er forkastet..

(Publisert 11.november 2011 kl. 17.55, sist oppdatert 19. november klokka 20.00)

Politikerne i bystyret ble ført bak lyset av byrådet i saken om skulpturparken på Ekeberg. Det mener både partiet Rødt, Aftenpostens kunstmedarbeider, Lotte Sandberg, og Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen. 

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Bystyrevedtaket om Ekeberg Skulturpark i august 2011 ble anket til fylkesmannen av partiet Rødt i en såkalt lovlighetsklage. Lovlighetsklagen som ble behandlet i bystyret i november 2011 fikk bare stemmene fra Rødt og De Grønne og ble anket til Fylkesmannen.
– Forsikringen om at det kun er faglige vurderinger som ligger til grunn for valget av kunst, holder ikke lenger. Fagetaten er overkjørt, kunstutvalget redusert til et sandpåstrøingsorgan – er det Ringnes egen historieløse idé som rår?, spurte Sandberg i en kommentarartikkel på avisas lederside tirsdag 15.november. 

 

KVINNEPARK: Er det Christian Ringnes egen historieløse idé som rår, spør Lotte Sandberg. Her Marilyn Monroe i høypolert rustfritt stål av billedhoggeren Richard Hudson..

Sandberg viser til et brev skrevet av to av prosjektets ledere, Lise Mjøs og Gro Balas, som viser at de ikke var så enige med forretningsmannen Ringnes som man har trodd. Brevet er kommet fram som følge av Ekeberg-aksjonens begjæring om innsyn.

Ikke diskutert

– En gjennomgåelse av 12 møtereferater i kunstutvalget fra vår 2009 til sommer 2011 viser at det omstridte temaet – til kvinnens pris eller det feminine – hverken er blitt diskutert eller for den saks skyld nevnt, skriver Sandberg.

I brev unntatt offentlighet fremgår det at Kulturetaten i Oslo kommune vraket Ringnes idé allerede i 2006, skriver Lotte Sandberg.
– Ja, den storstilte utbyggingen av Ekebergåsen har inkludert uenighet om naturvern, kulturminner, urbanisering, foruten kvinnetema og kunstsyn. Det er derfor et paradoks at bystyret, etter råd fra byrådet, vedtok reguleringsplan og driftsavtale sist august, mente Aftenpostens kommentator.

En gave

Nestleder i Rødt, Bjørnar Moxnes, sier til DittOslo.no at poenget med lovlighetsklagen er at klagerne mener skulpturparken ikke er en gave til Oslo kommune, men at det er en gjensidig bebyrdende avtale. Hensikten med å omtale det som en gave, er å slippe å forholde seg til lov og forskrift om offentlige anskaffelser, sier han.

Moxnes mener den foreslåtte parken er en offentlig anskaffelse, siden kommunen også påføres økonomiske forpliktelser. Nå venter vi spent på fylkesmannens vedtak, sier Bjørnar Moxnes.

NORSK: Hilde Mæhlums Konkav-ansikt følger deg med blikket hvor enn du går..

Komiteen som nå har gjort utvalget til skulpturparken har forkastet over halvparten av skulpturene som Ringnes opprinnelig hadde planer om å sette ut i parken. Hittil er 25 arbeider godkjent for utplassering.

Komiteen består av Lise Mjøs, kunsthistoriker og leder for Munch-etaten i Oslo kommune, Jarle Strømodden, kunsthistoriker og direktør for Vigelandmuseet, Viel Bjerkset Andersen og Marit Wiklund, kunstnere som er foreslått av Billedhuggerforeningen og oppnevnt av kulturetaten, og Christian Ringnes og Christian Bjelland, representanter for C. Ludens Ringnes Stiftelse.

Maman

Den drøyt tre og en halv meter høye skulpturen Couples av den belgiske billedhoggeren Louise Josephine Bourgeois, er blant de innkjøpte arbeidene til skulpturparken i Ekebergskogen.

Louise Bourgeois er spesielt kjent for sine edderkopplignende skulpturer med tittelen Maman, som selvfølgelig henspilte på hennes egen mor. Hun, altså billedhoggeren, fikk da også tilnavnet Edderkopp-kvinnen. 

Bourgeois, født i 1911, var strengt selvbiografisk i sine verker, og et poeng i hennes tilværelse var at hennes britiske guvernante i barndommen var elskerinnen til hennes far. Couples viser to nakne menneskekropper som tilsynelatende holdes fanget av et omslyngende legeme. 

Bourgeois var feminist, men det var like mye menns som kvinners seksualitet hun skildret i sine arbeider. 

KJEMPEKVINNE: Sean Henrys 217 centimeter høye bronseskulptur Walking Woman..


Et arbeid som skiller seg ut er Sean Henrys Walking Woman, skriver Nina Sundbeck-Arnäs Kaasa i Billedkunst. Denne kjempen av en kvinne (217 centimeter) er framstilt figurativt, men er langt fra en klassisk skulptur. Den er støpt i bronse, men overmalt for hånd og kan i så måte defineres som en form for tredimensjonalt maleri. Metoden tilfører skulpturen et individualisert uttrykk som klassiske kvinneframstillinger ofte mangler.

Målbevisst ganglag

– Samtidig gir den nøytrale svarte klesdrakten, det målbevisste ganglaget og det fremadrettede blikket henne en aura av styrke og sikkerhet som bryter med tradisjonelle begrep om det feminine. Det viktigste er kanskje at figuren mangler konnotasjoner til kvinnen som seksuelt objekt, skriver Kaasa.

 Nina Sundbeck-Arnäs Kaasa peker på at bare fem av verkene i Ekebergparken er laget av kvinner. En mer balansert kjønnsfordeling hadde vært på sin plass i denne sammenheng, mener Nina Sundbeck-Arnäs Kaasa.

_bb/


Les innlegget til Marianne Sunde på Aftenposten.no

Dette innlegget er allerede blitt lest.279966.ganger

1 comment for “Ekeberg-parken: Politikerne er ført bak lyset..? Nei, sa bystyret..

  1. red
    24 juli 2013 at 09:12

    Denne kommentaren er lagt inn på den gamle bloggen, som ikke lenger er i bruk (ostkantliv.blogspot.com). Redaksjonen har flyttet den til den nye bloggen,på ostkantliv.no. Vi håper det er greit for Anonym. Her kommer den: Anonym24. juli 2013 kl. 00:01
    Jeg gleder meg stort over Ekebergskulpturpark. Det gjør også alle andre som jeg har snakket med som faktisk benytter seg av området. De som syter har alle noe til felles: DE BENYTTER SEG IKKE AV OMRÅDET. Eksempel: Kari Jaquesson, har aldri sett henne i området morgen, middag, kveld eller nattestid.

    Jeg bruker området ofte, og gleder meg over hver ny skulptur

Legg inn en kommentar