Skyggen fra Lambda vil knuse utelivet i Bispevika?

SOLA SKINNER: Sola skinner på det nye Munch-museet, Lambda. Men i skyggen av Lambda i de viktige ettermiddags- og kveldstimene når Bjørvika-bydelen skal syde av liv, vil kolossen stenge sola ute for det påtenkte utelivs-alibiet i Bispevika, i store deler av året. Denne illustrasjonen viser med forbløffende tydelighet hvordan Bispevika, der Bjørvikas utelivs-alibi er påtenkt å utspille seg, vil ligge i skyggenes dal bak Munch-museet. Utepils i skyggen av Lambda? Glem det, skriver vår reporter.. (Ill.: Mir/Herreros Arquitectos)

SOLA SKINNER: Sola skinner på Lambda. Men i skyggen av Lambda i de viktige ettermiddags- og kveldstimene når Bjørvika-bydelen skal syde av liv, vil kolossen stenge sola ute for det påtenkte utelivs-alibiet i Bispevika, i store deler av året. Samtidig kan denne plasseringen skape problemer for salget av boliger i dette området, der det København-baserte arkitektfirmaet Tegnestuen Vandkunsten vil skape et helt spesielt bomiljø, inspirert av nord-norsk fiskebu-kultur.. Denne illustrasjonen viser tydelig hvordan Bispevika (til høyre, bak ryggen til Lambda) vil ligge i skyggenes dal bak Munch-museet. Utepils i skyggen av Lambda? Glem det, skriver vår reporter.. (Ill.: Estudio Herreros)

Utepils i skyggen av Lambda? Glem det!..

(Publisert torsdag 19.juni 2014 kl. 13.01, sist oppdatert mandag 23. juni klokka 08.53)

Vårt oppslagsbilde, skapt av Herreros-arkitektene selv, viser tydeligere enn tusen ord hvordan Bispevika, påtenkt som Bjørvikas fremtidige utelivs-alibi, og det mest spennende boligområdet i store deler av året vil bli liggende i skyggenes dal, bak ryggen på Munch-museet. Utepils i skyggen av Lambda? Glem det, skriver vår reporter.

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

For hva skjer når noen innser at den mer enn femti meter høye blokka effektivt vil forhindre sola fra å skinne på ettermiddags- og kveldstid på det området som er tenkt som Bjørvikas fremtidige sentrale utelivs-område, nemlig Bispevika..

Utepils i skyggen av Lambda

«Sola står opp over Ekebergåsen og går ned over Kolsås. Dette skal nok gå bra», er den typiske, bekymringsløse Facebook-komentaren. Men vårt oppslagsbilde, skapt av arkitektene selv, viser tydeligere enn tusen ord hvordan Bispevika vil bli liggende i skyggenes dal, bak ryggen på Munch-museet i store deler av året..

Utepils i skyggen av Lambda? Glem det! Og hva tenker utbyggerne som skal selge de sjøbu-inspirerte boligene i skyggen av kolossen? Dette er problemer byrådet og kulturbyråd foreløpig ikke har langt framme i bekymringsbildet. 

«Bare» 400 mill..

Torsdag kom svaret på hva det nye Munch-museet skal koste:  2,256 milliarder 2014-kroner, opp rundt 400 millioner 2014-kroner siden 2009, og ifølge beregninger 2,761 milliarder i 2019 — det året museet åpner, skriver Aftenposten. Oslo kommune sendte søknad om 744 mill. kr i statlig støtte til kulturministeren torsdag.

Ris eller ros? Vi tåler også nedovertommeler! Legg inn din kommentar i kommentarfeltet nederst i denne saken..

Tallene inkluderer alt: byggekostnader, infrastruktur, utomhustiltak (bussoppstillingsplasser, gangbro, brygge), tomt og løst inventar, og de ser ut til å gjøre til skamme pessimistiske forhåndsvarsler om dramatisk høyere byggekostnader.

To ekstra verandaer

400 millioner kroner dyrere enn tidligere tenkt er ikke sjokkerende, spesielt siden mesteparten skyldes prisstigningen. Og det er jo langt mindre enn en dobling, som de verste pessimistene spådde. Den reelle kostnadsøkningen, på 136 millioner, går til to ekstra verandaer på toppen av Lambda-bygget..

KULTUR-BJØRVIKA: 2019 kan bli et skikkelig kulturløft-år for hovedstaden. *Da ligger det an til at ikke bare det nye Deichmanske bibliotek og det nye Munch-museet står ferdig, men lenger vest kan også Nasjonalmuseet ved vestbanen stå klart, om alt går som prognosene tilsier..

KULTUR-BJØRVIKA: 2019 kan bli et skikkelig kulturløft-år for hovedstaden. Da ligger det an til at ikke bare det nye Deichmanske bibliotek og det nye Munch-museet står ferdig, men lenger vest kan også Nasjonalmuseet ved vestbanen stå klart. Men et skår i gleden, ikke minst for utbyggerne i Bispevika, og for fremtidige innbyggere i denne Bjørvika-bydelen, blir skyggen den 56 meter høye Lambda-blokka vil kaste over Bjørvikas påtenkte utelivs-alibi, nettopp i Bispevika..

Kulturbyråd Hallstein Bjercke, som la fram de nye tallene for byrådet, er ikke skremt av opplysningene som er kommet de siste dagene om grunnforholdene i Bjørvika.

«Verdig siste akt..»

— Det er vi ganske trygge på. Munch-museet er prosjektert ned til fjell. Det skal stå fast i grunnfjellet 40-60 meter under bakken. Men det er en liten endring, som koster åtte millioner kroner, noe som skyldes senketunnelen under Oslo. Her skal det skråpæles for å sikre grunnforholdene, forteller kulturbyråden.

— Dette forprosjektet gir et solid grunnlag for at siste akt i Munch-museet kan bli en verdig forestilling. Det er et solid fundament, sier Hallstein Bjercke. Tallene baserer seg på forprosjekt utarbeidet av Kulturbyggene i Bjørvika og kvalitetssikring av Ernst & Young.

Fire endringer

Mange tall har altså versert om hva den endelige prisen på Lambda vil bli.

— Men dette er de kvalitetssikrede tallene. De viser at det er gjort et veldig solid arbeid også tidligere. Denne andre runden med kvalitetssikring avdekker ikke noe vesentlig fra tidligere. Byggekostnadene treffer tallene i det skisseprosjektet, sier Bjercke.

Rene byggekostnader var i 2009 beregnet til 1,630 millliarer kroner. Omregnet til prisnivået i januar 2014 utgjør det 1,876 milliarder kroner.

Strengere miljøkrav

Differensen på 136 millioner kroner skyldes fire  endringer i prosjektet.

Mesteparten, 73 millioner kroner, begrunnes med strengere miljøkrav for bygningen. Dessuten skal det nå ikke bare være en vestvendt veranda i toppetasjen, men hele tre — det skal også bygges verandaer mot nord og vest. Videre gjøres det flere tiltak for bedre brannsikring, og det skal bygges en egen inngang for skoleelever og grupper.

Flyttekostnader

Flyttekostnader er ikke inkludert. De anses som driftsutgifter, og det pågår nå et stort arbeid med å konkretisere disse utgiftene.

Er du nå sikker på at disse tallene er riktige?

— Ja, vi er så sikre vi kan få blitt. Det er et godt kvalitetssikret forprosjekt, sier Bjercke.

For et drøyt år siden lovte daværende kulturminister Hadia Tajik (Ap) at den rødgrønne regjeringen ville bidra med penger til Munch-museet dersom Oslo bystyre klarte å bli enige om lokalisering av museet.

SV sørget for Lambda-støtte

Ikke lenge etter sørget SV sammen med byrådet for at det ble enighet om lokaliseringen i Bjørvika, en del av en pakke som også inkluderte opprustning av Tøyen.

Byrådet sendte en foreløpig søknad om pengestøtte i mars i fjor. Og i dag går en konkret søknad til kulturminister Thorhild Widvey.

— Vi søker om en tredjedel av kostnadsrammen, det vil si 744 millioner 2014-kroner, sier Bjercke.

Han føler seg rygg på at staten vil gi dette bidraget til museet — og mener også at det er helt riktig.

Verdenskunstneren

Hvorfor er det riktig?

— Munch er en verdenskunstner. Oslo kommune er satt til å forvalte kunsten, men det er også et nasjonalt prosjekt. Staten bidrar med pengestøtte til regionale kulturbygg, og jeg kan ikke se for meg en bedre kandidat enn Munch-museet i Oslo.

Det er en veldig glad kulturbyråd som i dag presenterer dagens museumstall — «uten de helt store overskridelser», skriver Aftenposten.

Politisk behandling i høst

Når står det ferdig?

— Det er ingen endring i fremdriften. Det skal fortsatt åpne i 2019. Museet er ferdig i 2018, men det blir et år med prøvedrift og flytting. 2019 blir et jubelår, i tillegg til Munch-museet ligger det an til åpning av også Deichman og Nasjonalmuseet, sier kulturbyråden.

Bygging- og kostnadsrammen blir trolig behandlet i kultur- og utdanningskomiteen 20. august og videre i bystyret 3. september, ifølge Aftenposten.

Dette innlegget er allerede blitt lest.24722.ganger

Legg inn en kommentar