God Jul, og skål for et godt, nytt – akvarium..?

JULEDILEMMA: Det nye byrådet har bestemt seg for å gå videre med Deichman-utbyggingen i Bjørvika. Nå er det det byggeklare nye Munchmuseet, Lambda, sin tur til å bli gransket av det nye rødgrønne byrådet.. (Tegning: Hans Normann Dahl)

JULEDILEMMA: Det nye byrådet har bestemt seg for å gå videre med Deichman-utbyggingen i Bjørvika. Nå er det det byggeklare nye Munchmuseet, Lambda, sin tur til å bli gransket av det nye rødgrønne byrådet.. (Tegning: Hans Normann Dahl)

Juleparafrasen i Bjørvika: Byrådsleder Raymond Johansen kan ikke garantere at Lambda blir bygd..

(Publisert tirsdag 1. desember 2015 kl. 10.41, sist oppdatert fredag 4. desember kl. 10.02)

Arbeiderpartiets drømmer om et akvarium i Bjørvika, her i Vålerenga-kunstneren Hans Normann Dahls Østkantliv-fantasi, har i 18 år vært henvist til glemselen av Høyre-byrådets høytflygende Lambda-drømmer.
Men i år har det smått utrolige skjedd, at Arbeiderpartiet er kommet tilbake i posisjon til igjen å fremme sine hjertesaker.
Så hva er mer naturlig enn at det nå blir utbygging av Munch-museet på Tøyen, og akvarium i Bjørvika, slik Arbeiderpartiet alltid har ønsket?

Bjørn Storflåtan portrett2BJØRN BRATTEN skriver om byutvikling på Østkantliv

Ikke annet i veien for det enn at høyresidens nye Munch-museum, Lambda, nå står byggeklart. Men den politiske bakgrunnen for det er brokete, for å si det forsiktig:

For et drøyt år siden stemte dagens nye byrådsparti MDG (og Rødt og FrP) nei til Lambda i bystyret. Mens dagens gjenfødte byrådsparti, SV, snaut et år tidligere, i mai 2013, var blitt fødselshjelper nettopp for denne høyresidens yndling, det samme Lambda, til Bjørvika..

Samtidig var byggingen tidligere i år av Deichmanskes nye hovedbibliotek i Bjørvika blitt stanset på grunn av overskridelser rundt en halv milliard, slik at det blir dyrere enn det nye Munch-museet, over tre milliarder i skrivende stund, og allerede forsinket i tre år.

Det rykende ferske byrådet av Ap, SV og Miljøpartiet De Grønne, hadde altså fått et klassisk, superkomplisert juledilemma i fanget midt i den søte juletid, allerede før de var blitt skikkelig varme i trøya:
Skulle de vrake Deichmanske, som er lagt til gjørmegropa innenfor operaen, kanskje landets elendigste byggeplass, og allerede et utgiftsras, – men hele venstesidens hjertebarn?

Men fortsette med høyresidens prestisjeprosjekt, venstresidens gråstein i skoa, riktignok byggeklart, men fortsatt ikke påbegynt, et bygg som det nye byrådet strengt tatt vil ha til Tøyen? (selv om altså SV gjorde seg skyldig i et anfall av utroskap da de hoppet over lojalitetsgrensene og la grunnen for Lambda-hestehandelen som førte til Tøyen-løftet – som jo er en utvilsom suksess..)

Forvirra?

Det nye byrådet, med Arbeiderpartiveteran Raymond Johansen i spissen, hadde lovt å si hvor de lander med Deichmanske denne uka. Onsdag klokka 15.00 informerte han på en pressekonferanse om at byrådet går videre med Deichman:

«Oslo kommune har inngått forpliktelser verdt en milliard kroner i forbindelse med det nye biblioteket og vil nå legge 388 millioner kroner på bordet for å fullføre det. Oslo er Europas raskest voksende hovedstad. Ansvarlig økonomisk politikk er en forutsetning for alt vi gjør. Det er til syvende og sist bykassa som skal dekke alle utgiftene. For å spare penger vil Byrådet leie ut 7500 kvadratmeter, tilsvarende 40 prosent av bygget. De anslåtte årlige driftkostnadene for det nye biblioteket vil ligge på rundt 200 millioner kroner, en tredobling av dagens driftskostnader», sa den nye byråden, ifølge Dagbladet.

Så hva med Lambda? Har det nye byrådet noen mulighet til å følge sine innerste ønsker, om akvarium i Bjørvika og Munch-museum på Tøyen, eller må de bare videreføre det racet som det ekspansive, men avløste høyre-byrådet har lagt?

Aftenposten har allerede lagt atskillig tyngde bak sitt innspill denne uka, dersom de ferske rødgrønne skulle ha behov for noen støttespillere i den saken:

«Det er viktigere å få Deichman enn Munch-museet til Bjørvika. Noe går tapt i byen bak når det ene spektakulære kulturbygget etter det andre plasseres på rekke og rad i sjøkanten», skrev den tidligere Høyre-avisa i en stort oppslått kommentar-artikkel av tidligere kulturredaktør Per Anders Madsen sist uke.

PS: Byrådet i Oslo vil ha en gjennomgang av de fremtidige driftsutgiftene for det nye Munchmuseet i Bjørvika. Byrådsleder Raymond Johansen kan ikke garantere at Lambda blir bygd, skrev Aftenposten torsdag 3.desember.

 

 

Dette innlegget er allerede blitt lest.1272.ganger

1 comment for “God Jul, og skål for et godt, nytt – akvarium..?

  1. 2 desember 2015 at 22:45

    Galt valg igjen – det ene gale valget etter det andre – ikke vet jeg hva som er verst : plasseringa av MUNCH eller plasseringa av et BIBLIOTEK – med flere etager under vann til utleie bla.
    I vannkantene passer det absolutt best med et akvarium og et badeland. Det er jo absolutt mye bedre med våte folk enn med våte bøker.

Legg inn en kommentar