Her kommer Costa del Bjørvika – en gang..?

MUNCHMUSEET BLIR STRANDHOTELL?: Neida, dette er ikke en strand som blir liggende foran Munch-museet, dette er det som skal bli badestranda i det friområdet utenfor operaen som er blitt kalt Sukkerbiten. Det en etajers bygge skal bli et mulig energihus for Bjørvika-området, der energi skal utvinnes av sjøvann. Samtidig er det tenkt plassert omkledningsrom for de badende. Kanskje uinteressant for operagjengere, for de fleste opera-oppsetninger går jo på vinteren. . (Foto: Kima Arkitekter)

MUNCHMUSEET BLIR STRANDHOTELL?: Neida, dette er ikke en strand som blir liggende foran Munch-museet, dette er det som skal bli badestranda i det friområdet utenfor operaen som er blitt kalt Sukkerbiten – Akerselva renner altså mellom museet og denne stranda og dette enetasjers bygget. Det skal bli et mulig energihus for Bjørvika-området, der energi skal utvinnes av sjøvann. Samtidig er det tenkt plassert omkledningsrom for de badende.. (Foto: Kima Arkitekter)

Kan de nye sjøbadene berge utbyggings-områdene fra folketomheten..?

(Publisert fredag 17.april 2015 kl. 12.25, oppdatert fredag kl. 17.39)

Det lange, flate bygget i forgrunnen av dette bildet, med Munch-museet Lambda i bakgrunnen, på den andre siden av Akerselva, skal i tillegg til å gi fjernkjøling og fjernvarme til storbyggene i Bjørvika, ved hjelp av energi fra sjøvann, også gi plass til omkledningsrom for deg, når du f.eks. har tatt en dukkert før eller etter en svett operaforestilling.

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Sammen med superbadet rett over bukta på Sørenga, som står klar allerede til sommeren, kan det fort bli et slags smått turistisk Costa del Bjørvika her i den innerste av de indre fjordbassengene, om altså Akerselva med sitt ferske skogsvann, særlig i vår- og flomsesongen, slipper til litt havsalt-inspirert, rent og ubesudlet fjordvann som lokker til en dukkert.

Noen hundre svømmetak

Og når vi tenker på at bare noen hundre svømmetak lenger vest, rundt Vippetangen og rett over Piperviken til Tjuvholmen, ligger det enda et havsbad, så er det nesten så man kan tenke seg at disse nye svært bynære badestedene kan redde, i hvert fall i noen korte sommeruker, det som ellers kan bli et ganske, slik det ser ut foreløpig, folketomt miljø rundt de nye utbyggingsområdene i Fjordbyen. Om vannkvaliteten holder.

COSTA DEL BJØRVIKA: På Sørenga blir det havsbad allerede til sommeren når 5000 kvadratmeter badeplass med ordentlig stort basseng og stupetårn osv. skal stå klart..

COSTA DEL BJØRVIKA: På Sørenga blir det havsbad allerede til sommeren når 5000 kvadratmeter badeplass med ordentlig stort 50 meters basseng og stupetårn osv. skal stå klart..

Sørenga blir det strand allerede nå til sommeren 2015. 5000 kvadratmeter skal opparbeides med park og grønt, et 50 meter langt åpent svømmebasseng med åtte baner, et 200 kvadratmeter stort sjøbad med universell utforming for funksjonshemmede, rekreasjonsområde med sitteplasser og trapper ned mot sjøen, stupetårn, benker, gress og sand.

Det vi ikke ser

Det vi ikke ser på det øverste bildet er Akerselva som renner mellom det påtenkte energibygget og museet. Selve energibygget blir på én etasje, om det altså i det hele tatt blir bygget, men i et stort rom under bakken skal man altså hente ut energi fra sjøvannet.

Signaturbygg som Munch-museet og nye Deichman vil kunne benytte seg av kjølingen, dersom de inngår en avtale.
– Man kommer ikke til å se, høre eller merke noen ting, annet enn de delene av bygget vi vil oppføre, som vil romme det tekniske anlegget som gjør jobben, sier prosjektutvikler Birgitte Aas Gaarder i HAV Eiendom, som står bak prosjektet, til osloby. Anlegget vil også kunne levere fjernvarme, men vil hovedsaklig drive med kjøling.

Sukkerbitstranda

I det nye bygget er det planlagt servering, offentlige toaletter – og et omkledningsrom for de badende.

– Vi har laget et forslag hvor vi prøver å lage fin overgang mellom den litt formelle plassen som skal komme foran kulturbyggene og stranden. Det skal bli et hyggelig område for byens befolkning, sier arkitekt Inge Hareide i KIMA arkitekter. Det er de som har tegnet bygningen. Det finnes allerede flere slike anlegg i Oslo, blant annet på Tjuvholmen og Aker brygge, og flere skal være under oppføring. Om det blir noe av Bjørvikas energibygg, er avhengig av forhandlinger med potensielle fjernkjølingskunder, og selvfølgelig tillatelse fra Oslo kommune, skriver osloby.

Dette innlegget er allerede blitt lest.14010.ganger

Legg inn en kommentar