Munch-museet: Byråds-politikerne svikter Tøyen-løftet?

LAMBDA: Oslo-pollitikerne har endelig blitt enige om nytt Munch-museum, men Riksantikvaren kan på ny skape trøbbel for Lambda, skriver Aftenposten drøyt to måneder etter at Lambda kom tilbake som Munch-museum i Bjørvika.. (Ill.: Herreros Arquitectos)

LAMBDA: I 2015 skal spaden stikkes i sjøen for byggingen av Lambda i Bjørvika, i 2018 skal bygget stå ferdig. Men til hvilken pris? I 2014 har byrådet satt av 85 millioner kroner til Lambda-prosjektering, og 15 til Tøyen-opprustning. Men hvilke 15 Tøyen-millioner er det snakk om, spør Østkantliv.. (Ill.: Herreros Arquitectos)

Byrådspolitikerne vil svikte Tøyen-løftet? Om tre måneder skal prosjektgruppa for Lambda-utbyggingen anslå prisen på det nye museet. Resten av oss venter på når kostnads-overslaget – og pengene – til Tøyen-løftet kommer..

 

Bjorn-Tenerife675x900Kommentar: BJØRN BRATTEN, Østkantliv

(Sist oppdatert 30.desember kl. 22.43)

Tøyen-opprustningen blir en mygg i forhold til Lambda-utbyggingen i Bjørvika. Det sier seg selv. Om det var noen som trodde noe annet, var man i beste fall naiv.
Oppramsingene i media av de verdiene som lå i løftene rundt hestehandelen i mai 2013 landet på flere milliarder kroner. Disse tallene har aldri vært kommentert eller forsøkt justert fra politisk hold. Dermed overlater man Tøyen-løftet til gjetterier.

I dagens Aftenposten, den avisa som i sommer oppsummerte Tøyen-løftene til rundt seks milliarder kroner, fremgår det at Oslo kommune skal bruke 85 millioner kroner på å planlegge Lambda neste år, mens 15 millioner er satt av til å følge opp Tøyen-delen av Munch-avtalen.
Spørsmålet er hvilke 15 millioner «Tøyen-penger» det handler om og hvilken oppfølging det er snakk om..

TØYEN-OPPRUSTNINGEN:   Byrådet har satt av 15 millioner kroner til prosjektering av Tøyen-løftet neste år, ifølge Aftenposten. Er det de samme pengene som ble bevilget til opprustning av Tøyen Torg før jul i 2012. Så når kommer pengene til Tøyen-løftet?.. (Ill.: DTZ)

TØYEN-OPPRUSTNINGEN: Byrådet har satt av 15 millioner kroner til prosjektering av Tøyen-løftet neste år, ifølge Aftenposten. Er det de samme pengene som ble bevilget til opprustning av Tøyen Torg før jul i 2012? Så når kommer pengene til Tøyen-løftet?.. (Ill.: DTZ)

Sluppet ut av sekken

Vi mistenker at de 15 millioner kronene er de samme som bystyret bevilget til Tøyen Torg-opprustningen før jul i 2012, men som ikke ble sluppet ut av sekken før de beleilig dukket opp den 28.mai 2013 i forbindelse med Munch-avtalen.
Gårdeiernes propsjektleder for Tøyen-opprustningen, Anne-Lise Øyen, sa til Østkantliv i sommer at hun håpet det arbeidet kunne starte sommeren 2014, men at det var avhengig av prosjektutviklingen i Plan- og bygningsetaten — og pengene fra kommunen.

Når kommer Tøyen-pengene?

Gårdeierne har forlengst lovt at de står klare med halvparten av de 30 millionene som opprustningen av selve torget ble planlagt å koste sommeren 2012, altså et helt år før comebacket til Lambda gjennom hestehandelen i bystyret mai 2013..
Spørsmålet er altså når kommunen kommer med sitt bidrag. Det er byrådet som, med sin uthaling av de 15 millionene fra bystyremøtet i desember 2012 til lansering av disse pengene i forbindelse med Munch-avtalen, har bidratt til at opprustningen av torget nå ser ut til, fra kommunens side, å ha blitt en del av Munch-avtalen.

Forsøker å snike seg unna?

For gårdeiernes del har ikke opprustningen av Tøyen Torg noe å gjøre med Lambda og Munch-museet. De 15 millionene som ble bevilget til gater og torg i desember 2012 etter søknad fra gårdeierne sommeren 2012, må altså ikke blandes sammen med pengene til Tøyen-løftet, som skulle springe ut av Munch/Lambda-avtalen fra sommeren 2013..
En klargjøring fra byrådets side av hvor mye penger som faktisk skal brukes på Tøyen-løftet fra kommunens side, og hva man regner inn fra f.eks. staten, eller fra Ruter, som skal prosjektere opprustningen av Tøyen T-banestasjon, hadde vært på sin plass. Uten en slik klargjøring risikerer man at mistanken fester seg om at politikerne forsøker å snike seg unna Lambda-avtalen på billigste vis, som vanlig er for utviklingsprosjekter på østkanten..

HØYTFLYVENDE: Restauranten på toppen av Lambda-tårnet får en luftig utsikt. Luftig kan prisen på Lambda bli også. I mars skal prosjektgruppa komme med et nytt prisoverslag. I 2018 skal Lambda-restauranten stå klar til å gi publikum den utsikten som skal bli en solid konkurrent til Edvard Munchs kunst.. (Ill.: Herreros Arquitectos)

HØYTFLYVENDE: Restauranten på toppen av Lambda-tårnet får en luftig utsikt. Luftig kan prisen på Lambda bli også. I mars skal prosjektgruppa komme med et nytt prisoverslag. I 2018 skal Lambda-restauranten stå klar til å gi publikum den utsikten som kan bli en solid konkurrent til Edvard Munchs kunst.. (Ill.: Herreros Arquitectos)

Spaden i sjøen

Sommeren 2015 går spaden i jorda, eller rettere, i sjøen i Bjørvika, for byggingen av Lambda, som delvis må pæles opp på fjell som ligger 30-40 meter ned i gjørma. I 2018 skal kunsten til Edvard Munch ha funnet seg til rette i det mer enn 50 meter høye bygget ved siden av operaen, skriver Aftenposten.
Det blir ingen flere politiske krumspring nå, forsikrer kulturbyråd Hallstein Bjercke i samtale med avisa. Men han tør ikke tippe hva prislappen på det nye Munch-museet blir. I dag regner man klokelig med nettoprisen på 1.8 milliarder kroner for Lambda, mens man tidligere har operert med 2.6 mrd. når alt er ferdig installert.

Halvveis i forprosjektet

Siden Lambda ble stablet på beina på ny har Plan- og bygningsetaten jobbet med sitt. Allerede 6.juni ble det varslet at planarbeidet var i gang igjen. Samtidig gjenopptok etaten som kaller seg Kulturbyggene i Bjørvika arbeidet med Lambda. Da arbeidet var lagt til side i 2011 var skisseprosjekteringen ferdig. Men man var bare halvveis i forprosjektet. I september var prosjektgruppa på rundt 25 personer samlet igjen.
I slutten av mars skal de gi en nærmere beskrivelse av museet, vise fram nye tegninger, og ikke minst, anslå hva bygget kommer til å koste, skriver Aftenposten i dag. Spørsmålet folk stiller seg på østkanten er altså når konkretiseringen og kostnadsoverslaget for Tøyen-løftet kommer. Og pengene..

Dette innlegget er allerede blitt lest.7255.ganger

Legg inn en kommentar