Ingen aner hva Lambda-avtalen koster..

LAMBDA-KNEKK: Rådhusets Lambda-knekk er tilbake — så hva skal gildet på Tøyen koste? Det vet ingen?.. (Foto: Pål Hansen)

LAMBDA-KNEKK: Rådhusets Lambda-knekk er tilbake — så hva skal gildet på Tøyen koste? Det vet ingen av partene. Aftenposten tipper seks milliarder.. (Foto: Pål Hansen/Ukrut.no))

Milliardene ruller, mange østkantfolk er skeptiske..

Ingen av partene i tidenes hestehandel i Oslo-politikken aner hva Lambda-avtalen koster i kroner og øre for fellesskapet, og spesielt gjelder det innsatsen i Tøyen-området. Aftenposten har gjort en oppsummering og lander på seks milliarder — og det kan fort bli mer..!

(Oppdatert 31.mai 2013 kl.0803)

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Lambda, Badeland, Tøyensenter-opprustning, Ny T-banestasjon, Vitensenter med rehabilitering av museene i Botanisk Hage, heving av nivået på Tøyen skole, grøntlokk med scene over Finnmarksgata, ny såkalt kulturstasjon på Tøyen med 700 nye plasser til Oslo kultur- og musikkskole,  flytting og bygging av Teknisk Museum, heving av levekårene på Tøyen, osv..

Prislappen ikke klar

Den politiske prislappen på alle tiltakene er ikke beregnet. Men de fire partiene har forpliktet seg til å innarbeide kostnadene i de årlige budsjettene framover, skriver Aftenposten, som har forsøkt seg på en oppsummering og lander på seks milliarder kroner.
Østkantliv tror det kan bli atskillig mer — om løftene skal holdes..

Med østkantfolkets dårlige erfaringer med byrådets evne til å holde løfter og sette i verk vedtatte tiltak er det ikke rart folk på denne kanten av byen er skeptiske til om alle de store prosjektene skal se dagens lys.

SV: Gruppeleder Marianne Borgen i SV mener det viktigste er man er blitt enige.. (Foto: Sturlason)

SV: Gruppeleder Marianne Borgen i SV mener det viktigste er man er blitt enige.. (Foto: Sturlason)

— Vi har ikke hatt tid til å beregne alt, sier dagens heltinne i det lokale politiske landskapet, SVs gruppeleder i bystyret, Marianne Borgen, til Aftenposten. — Det viktigste er at vi er blitt enige om hva som skal skje, sier Marianne Borgen.

Forslag i 2014

SETTE OSS NED: Byrådsleder Stian Berger Røsland sier at nå skal man begynne å jobbe med et forslag som kan legges fram i 2014.. (Foto: NRK)

SETTE OSS NED: Byrådsleder Stian Berger Røsland sier at nå skal man begynne å jobbe med et forslag som kan legges fram i 2014.. (Foto: NRK)

— Vi starter nå arbeidet med å konkretisere og følge opp en del av elementene, sier byrådsleder Stian Berger Røsland. Noe håper vi å kunne foreslå allerede i budsjettet for 2014. Ellers blir det en politisk prioriteringsjobb — det er det vi driver med, sier byrådslederen.

De eneste konkrete tallene i selve avtalen er den kommunale finansieringen på 25 millioner kroner årlig fra 2014, totalt 125 millioner — der staten vil bidra med et tilsvarende beløp, altså totalt en kvart milliard kroner. Det skal gå til en bedring av levekårene på Tøyen.

Ap og Frp mener i sitt alternative utspill denne uka at summen til heving av levekårene bør være fire ganger så høy, nemlig 500 millioner kroner over ti år..

Og så vet vi at Lambda skal koste 2.2 milliarder kroner — alt inklusive —  og stå ferdig i 2018. Her regner Aftenposten i sitt overslag med bare 1.6 milliarder. Kommunens sum for hele huset når alt står ferdig er 2.2 milliarder. Og det er før noen har stukket spaden i jorda i gjørma i Bjørvika..

Ikke satt ut i livet

Opprustningen av Tøyensenteret, som i denne planen skal kalles Tøyen Torg — er forlengst prosjektert av gårdeierne og beregnet til 30-40 millioner kroner, og vedtak om kommunens bidrag til dette — rundt halvparten — ble gjort i bystyret før jul i fjor, uten at det er gjort klart at den bevilgningen var øremerket til Tøyen Torg.

KRITISK: Varaordfører Libe Rieber-Mohn(Ap) mener mye av innholdet i Lambda-avtalen er saker som er vedtatt, men ikke satt ut i livet..

KRITISK: Varaordfører Libe Rieber-Mohn(Ap) mener mye av innholdet i Lambda-avtalen er saker som er vedtatt, men ikke satt ut i livet..

Aps gruppeleder, Libe Rieber-Mohn, mener dette og flere av de andre elementene i avtalen er tiltak som allerede er vedtatt, men ikke satt ut i livet.

Opprustningen av Tøyen T-banestasjonen er for lengst prosjektert med en kostnadsramme på 44 millioner i 2008-penger, men må oppjusteres med minst 25 prosent. Men opprustning av selve toghallen vil koste vesentlig mer, sies det nå. Det kan fort bli snakk om flere hundre millioner. Den nye stasjonen er foreslått å få hovedutgang mot nord, mot Tøyen-parken og Botanisk Hage.

Vitensenter — milliardene flyr

En viktig del av det planlagte vitensenteret, hvor direktør Arne Bjørlykke ved Naturhistorisk Museum, som eies av Universitetet, har vært en av drivkraftene, er det nye veksthuset, som ble ferdig prosjektert i fjor, til nærmere 500 millioner kroner. Det er et statlig prosjekt, som ikke vedrører kommunens budsjetter.

Sammen med veksthuset til en halv milliard og en rehabilitering av både geologisk og zoologisk museum, hver til en kostnad på rundt 200-250 millioner, ifølge direktør Bjørlykke, er det altså snakk om en milliardpakke, som Bjørlykke kalte en «barnedestinasjon». Aftenposten har ikke i sitt regnestykke noen sum på dette.

(Oppdatert 30.mai: Universitetet har nå bestemt seg for å få i stand en ny arkitektkonkurranse for å få et mer tidsriktig og billigere veksthus, melder Aftenposten..)

Men da tenkte han også på en samkjøring og eventuell flytting og bygging av Teknisk Museum på Tøyen, der Aftenposten regner med rundt to milliarder. I skrivende stund vites det heller ikke hvor mye det skal koste å bygge/tilpasse det planlagte vitensenteret i det eksisterende Munch-museet.

Også en planlagt bygging av et magasinbygg til Naturhistorisk museum til 700-800 millioner, kaster Bjørlykke inn som en mulighet..

Med andre ord: Her flyr milliardene fort vekk. Tre-fire milliarder bare for Vitensenteret kan altså være aktuelt. Legger du til Lambda er altså summen allerede godt over seks milliarder.

Pionerskole

Heller ikke omdanningen av Tøyen skole til en pioner-skole innen naturfag, miljøfag og andre estetiske fag er det beregnet noen pris på. Ifølge Bjørlykke er det nå klart at Hersleb skole skal bli videregående skole med de samme fagfeltene, noe han mente passer svært godt, og Bjørlykke slår også til lyd for en flytting til et eventuelt vitensenteret av Deichmanske bibliotek på Tøyen, slik at det blir et bibliotek spesialisert nettopp for nasturhistoriske fag.

Finnmarksgata skal trolig legges i tunnel for å gi plass til en sammenhengende Tøyenpark helt ned til Botanisk Hage, inklusive en friluftsscene, et prosjekt som kan koste noen hundre millioner — rundt 800 millioner blir nevnt her bare for lokket. Prisen for et nytt badeland etter mønster av Drammen og Risenga i Asker er anslått til 350 millioner kroner.

Ikke avskrekkende

Aftenposten har også gått inn i kostnadene til salg av kommunale boliger i Tøyen-området og kjøp av 600 kommunale boliger andre steder i byen. Aftenposten anslår en kostnad på rundt to milliarder kroner. 

Eirik Lae Solberg, gruppeleder for Høyre og leder av finanskomiteen i bystyret, mener at ekstrakostnadene ikke er avskrekkende og mener at kostnadene knyttet til avtalen er håndterbare..

(Se også gårsdagens reportasjer her.. og her)

Dette innlegget er allerede blitt lest.27838.ganger

Legg inn en kommentar