Et historisk folkemøte: Riksantikvarens varselrop

HISTORISK: Riksantikvar Jørn Holme på folkemøtet på Gamlebyen skole 26.januar i 2010.. (Foto: Bjørn Bratten)

HISTORISK: Riksantikvar Jørn Holme på folkemøtet på Gamlebyen skole 26.januar 2010. Klikk på videolenken til høyre for å se den legendariske videoen fra den historiske begivenheten for Middelalderbyen – og oss som bor i denne byen. Kvaliteten på videoen er også historisk, bemerk Østkantliv-redaktøren som står (uvitende om fotografen som filmer bak ham) i veien for fotografen i starten på opptaket. Men Jørn Holmes klare tale hører vi uansett.. (Foto: Bjørn Bratten)

Se video: Bjørvika for byens befolkning

«Middel-alderbyen ble avspist med to setninger i regulerings-planen. To setninger..!»


(Publisert 25.januar  2011 kl. 11.14, sist oppdatert søndag 8.november 2015)

Arkitekten Knut Øderud tok opp en video på folkemøtet på Gamlebyen skole 26. januar 2010, som allerede i dag, i november 2015, oppleves som historisk. Der kom den da nyutnevnte Riksantikvaren, Jørn Holme, med sine utspill mot Bjørvika-utbyggingen. Klikk på lenken øverst i denne historien for å se videoen. 

For dem som ikke var til stede er videoen en gyllen mulighet til å få hele sammenhengen i Jørn Holmes argumentasjon for hvorfor Kongsbakken-kvarteret i Bjørvika bør fjernes fra utbyggingsplanen.
Ikke minst er det nyttig å kunne gå inn i denne materien på bakgrunn av det svaret fra utbygger Paul E. Lødøen som vi trykker her på bloggen denne uka – et svar som altså kommer ikke mindre enn ett drøyt år etter utspillet.

Vi minner om at folkemøtet kom et par måneder etter at Holme i november 2009 hadde kommet med sitt utspill på kronikkplass i Aftenposten.

To setninger til Middelalderparken

På dette folkemøtet peker Holme på Middelalderparken her på Oslos østside som ett av de tre viktigste steder i Norge over tid – ved siden av Bergen med Bergenhus og Nidaros og erkebispegården der. Og han kan ikke unnlate å more seg – og tilhørerne – med en refleksjon over hvordan Middelalderbyen var behandlet i Oslo kommunes reguleringsplan for området.

– I en reguleringsplan på 240 sider var Christian Ringnes gondolbane til Ekeberg gitt to sider, mens Middelalderbyen ble avspist med to setninger. To setninger!, sa Holme.

MALLORCA?: Slik vil utbygger at det skal bli i Kongsbakken. For sikkerhets skyld har de tatt med en strand og noen parasoller.. (Ill.: Oslo S Utvikling/www.mir.com)
 

Han forteller også om siktlinjene i Kongsbakken som gir sikten sørover mot Hovedøya 80 meters bredde, mens siktlinjen mot sjøen vestover og dermed også mot Akershus slott er avspist med 44 meter, og han illustrerte dette muntert til tilhørernes store begeistring slik:

– Men da må du stå her – ikke her – men her, sa riksantikvaren, og han viste på plansjen på tavlen hvordan din plassering i terrenget, med et avvik på noen få meter, avgjorde hva du kunne se mellom de planlagte blokkene i Kongsbakken-kvartalet.

Riksantikvaren benyttet også i foredraget sitt den gang, som vi alle vet nå, anledningen til å fastslå at det nye Lambda ikke kan være mer enn seks etasjer høyt.

 
FAKKEL-TOG: Noen hundre mennesker deltok i fakkeltoget i forkant av folkemøtet i fjor.. (Foto: Bjørn Bratten)

– Det betyr at det er ulovlig å bygge høyere enn seks etasjer. Med noen dobbelt-etasjer i bånn er dette Lambda-forslaget 19 etasjer høyt, sa riksantikvaren og viste til at dette krever en ny reguleringsplan, noe som jo nå er underveis.

Sett på denne bakgrunn er det grunn til nå å være forbløffet over det forslaget til ny reguleringsplan som kom i forrige uke der Plan- og bygningsetaten i kommunen landet på omtrent det samme format på Lambda-blokka som det vi finner i arkitekt Juan Herreros opprinnelige forslag. Er det altså slik at de kommunale myndigheter totalt overser Riksantikvarens Lambda-utspill?

Som bonus i videoen fra folkemøtet kom forfatteren Leif Gjerland med et innlegg med illustrasjoner hvor han blant annet, til voldsom jubel fra forsamlingen, viser hvordan man med fikse lysbilde-effekter kan få Kongsbakken-kvartalet til utbyggeren til å forsvinne ned i havet der det kom fra..

 

Dette innlegget er allerede blitt lest.102783.ganger

2 comments for “Et historisk folkemøte: Riksantikvarens varselrop

  1. 26 januar 2011 at 14:45

    kanskje du ikke har flash? eller noe sånt?

  2. 25 januar 2011 at 14:54

    Videoen lar seg ikke trylle fram på min PC.

Legg inn en kommentar