Munch-museet: Ingen snakker om Yin Yang..

PÅ PALLEN: Det amerikanske utkastet Yin Yang av Rex Architecture kom på sølvplassen etter Lambda, men ingen har våget å reflektere over det..
 

Lambda var bare ett av tre forslag..

Lambda var bare ett av tre forslag som juryen landet på som nytt Munch-museum. Men forslagene var rangert og ingen har våget å reflektere over Yin Yang eller Pikene på broen..

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

(Publisert 18.januar 2011 kl. 16.19, sist oppdatert 28.september 2011 kl.1150)

Ånd. Yin yang. Rød sky. Wave Perspective. Pikene på broen. Oslo Ribbon. Art wave.
Det mangler ikke på fantasifulle titler på de utkastene til nytt Munch-museum i Bjørvika som juryen fikk seg forelagt på utstillingen i Frosken på Tullinløkka for snart to år siden.
Siden flere medier de siste dagene har uttrykt interesse for å se på alternativene før vi faller ned for godt på et Lambda-utkast som synes å gi stadig flere, både folkevalgte, utbyggere og publikummere hodepine, skal vi hjelpe til med hukommelsen.

Juryen rangerte tre

Det første vi skal huske på er at det faktisk var tre utkast som juryen falt ned på. Men de var rangert, og Lambda sto først på lista. De andre to forslagene som juryen gikk inn for var Yin-Yang av amerikanske Rex    Architecture og  Pikene på broen  (bildet under)  av sveitsiske Christ & Gantenbein og norske Lie Øyen Arkitekter.Dersom det politiske sjakkspillet skulle få et utfall der Lambda faller gjennom og Tøyen-alternativet er et altfor stort prestisjetap for et plaget byråd, fins det en utgang bak i revehiet, og det er de andre to av juryens valg.

Vakkert

Yin Yang kan fort komme til å ta plassen som førstevalg når arkitektur-debattene har rast noen uker, spådde vi den gang.  Det er vakkert, nesten klassisk, ikke akkurat i Munchs ånd, men det er helt annerledes enn operaen og vil ikke ligge i veien for den. 
Så blir spørsmålet om ikke alle tanker om Munch i Bjørvika falt i grus med Frps utmarsj fra Lambda-drømmen. Da kan prokurator-partiet Frp sitte igjen med den politiske gevinsten..

Spøkefullt

Også det tredje forslaget, Pikene på broen, er til å leve med. Det er upretensiøst og nesten spøkefullt, med en vakker park omkring, og en idyllisk molo på påler. Ikke akkurat Åsgårdstrand, men..

Så kommer et lite knippe forslag som vi falt for den gang. Først Ånd, som arkitekten beskriver slik: Bygningen er formet som en kombinasjon av en flat, gjennomskinnlig overflate og en bulende, ugjennomsiktig vegg. Kanskje det mest utfordrende og fascinerende utkastet som med sin skinnende speiloverflate spiller opp til operabygningens islignende marmorflate.

ÅND: Kanskje det mest fascinerende og utfordrende forslaget..
 

Art Wave (t.v.) er et annet fascinerende utkast, en Frisbee-lignende bygning som skulle ligge helt ute i bukta utenfor Paulsen-utstikkeren, i flere spennende etasjer, forslaget ble kalt badering i Aftenposten.

munch wave perspectiveWave-Perspective-Figure er også et spennende forslag, med en overflate som minner om Operaens interiør, og som med sine runde og bølgelignende former får oss til å tenke på en klinkbygd norsk sjekte på land..

 

Dette innlegget er allerede blitt lest.10227.ganger

1 comment for “Munch-museet: Ingen snakker om Yin Yang..

  1. Kjetil Hervik
    20 januar 2011 at 13:05

    Med tanke på at Lambada kun er et gjenbruk av et annet bygg fra samme arkitekt, burde debatten komme før det er for sent.

Legg inn en kommentar