Nå er det Bispevika som står for tur..

SJØBU-IDYLL: Det danske arkitektkontoret Tegnestuen Vandkunsten drømmer seg bort i et sjøbu-lignende havlandskap.  (Ill.: Tegnestuen Vandkunsten)

Gran Canari-ghetto eller sjøbu-idyll?

Sjøbu-idyll fra Lofoten innerst i fjæra i Bjørvika? En herlig kontrast til Barcode-katastrofen, det skal sies.. 

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv 

Gran Canaris turistghetto Puerto Rico eller nordnorsk sjøbu-idyll? Hva skal det bli til med utbyggingen i Bispevika, Bjørvika-utbyggerne Oslo S Utvikling og Hav Eiendoms  neste store prosjekt etter at det omstridte Barcode-feltet, litt fjongere kalt OperaKvarteret, nå nærmer seg fullførelse?

Canaria-ghetto

Fire arkitektkontorer har fått i oppgave å spekulere på hva det kan bli på to av disse tomtene, som blir delt av Bispekilen. To av dem har landet på Puerto Rico-lignende terasseblokker med hengende haver og grøntarealer på takene.
Ett er slående likt det som nå bygges på Sørenga, mens det danske arkitektkontoret Tegnestuen Vandkunsten gjør som man kan vente med det navnet, fabulerer med vann og hav og sjø og skjærgård og nord-norske sjøbuer.

PUERTO RICO: To av arkitektkontorene har landet på utkast som minner stygt om terrasseblokkene i turistghettoer som Puerto Rico på Gran Canari..(Ill.: Helen & Hard)


Og lander på noe ganske spesielt, men også ganske så vakkert, men kanskje litt stedsfremmed — et skikkelig havlandskap innerst i fjæra i Bjørvika..!
Sett fra København eller Odense er det vel ikke så langt fra sjøbuene på Å i Lofoten til Bjørvika, men for oss som bor her innerst i vika blir det kanskje litt, tja, sært..
Men flott er det! En herlig kontrast til barcode-katastrofen, det skal sies.
Så den som tror at Bjørvika-grunneiere Hav Eiendom og OSU (Oslo S Utvikling) har fått seg et grunnskudd etter Lambda-fiaskoen i bystyret, må tro om igjen.

BISPEVIKA: Slik ser det ut i Bispevika, sett østover mot vannspeilet i Middelalderparken, på de opprinnelige modellbildene som er laget for Bjørvika-utbyggingen. (Ill.: Hav Eiendom)

Sammen planlegger Hav Eiendom og Oslo S Utvikling, som altså begge eier tomter i dette området, å utarbeide en felles detaljregulering av området. De to tomtene skal utvikles hovedsakelig for boligformål, mens det i første etasje legges opp til forretningsvirksomhet, bevertning og kultur.
Mellom bebyggelsen og sjøen skal det anlegges en bred havnepromenade som følger Bispevikas planlagte bue, med plass til servering og aktiviteter mot fjordkanten, heter det på Hav Eiendoms nettsider.

HAVLANDSKAP: Enda en skisse fra Vandkunstnerne i Danmark, her med et blikk vestover i en mer åpen perspektivskisse enn det første bildet.. (Ill.: Tegnestuen Vandkunsten)

Arkitektenes forslag, som har vært utstilt i Ladegården i november, skal evalueres av en fagkomité. Også kommunale etater, bydel Gamle Oslo og andre skal få komme med innspill, heter det. Deretter skal Hav Eiendom i samarbeid med Oslo S Utvikling vurdere om noen av forslagene skal legges til grunn for detaljreguleringen. De fire arkitektkontorene er Dyrvik Arkitekter, Helen & Hard, Pushak og altså Tegnestuen Vandkunsten.
_bb/

Dette innlegget er allerede blitt lest.3171.ganger

1 comment for “Nå er det Bispevika som står for tur..

Legg inn en kommentar