Nytt byråd vurderer å skrote Nye Deichmanske

TETT SOM HAGL: Kulturbyggene i Bjørvika skulle ligge tett som hagl når alt var ferdig, Lambda som det siste, i 2019. Nå, med et nytt byråd i rådhuset brenner det et blått lys for det planlagte Deichmanske hovedbibliotek, her til venstre i bildet, etter tre års utsettelse og over en halv milliard kroner i overskridelse under det forrige byrådet..

TETT SOM HAGL: Kulturbyggene i Bjørvika skulle ligge tett som hagl når alt var ferdig, Lambda som det siste, i 2019. Nå, med et nytt byråd i rådhuset brenner det et blått lys for det planlagte Deichmanske hovedbibliotek, her til venstre i bildet, etter tre års utsettelse og over en halv milliard kroner i overskridelse under det forrige byrådet..

«Klok av skade i denne byen tror jeg det er greit å gå gjennom alt en gang til», sier den nye byrådslederen

(Publisert fredag 20.november 2015 kl. 09.43)

– Dette er et betydelig bygg og jeg håper å være veldig sikker når vi fatter beslutningen om å videreføre prosjektet. Men vi trenger mer tid. Klok av skade i denne byen tror jeg det er greit å gå gjennom alt en gang til, sier Arbeiderpartiets ferske byrådsleder Raymond Johansen til osloby.

Da Oslo-byrådets budsjett for 2016 ble lag fram torsdag kom det fram at det nye byrådet ber om mer tid til å gå gjennom kostnadene ved nytt hovedbibliotek i Bjørvika, og at det planlagte biblioteket kan ende med å bli skrinlagt, skriver osloby fredag.

Sprekker med tre år og en halv milliard

Deichmanske hovedbibliotek skulle stå ferdig høsten 2016, men en forsinkelse på tre år er allerede varslet. Samtidig er det klart at prosjektet sprekker med over en halv milliard kroner, blant annet på grunn av store vannlekkasjer.

På spørsmål om betydningen av et nytt hovedbibliotek i et forholdsvis folketomt Bjørvika på kveldstid, svarer Johansen:
– Det er en svært attraktiv tomt, så det kommer ikke til å være et hull der. Dessuten er det en allerede en opera der fra før, som skaper en del liv og røre. Men jeg lover at vi kommer raskt tilbake med hva vi bestemmer oss for.

Ap stemte for

Byrådet, som ble dannet av Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet De Grønne i oktober, sier de vil komme tilbake til saken før bystyret skal behandle budsjettet for 2016 den 16. desember.

Johansen innrømmer at Deichmanske er en vanskelig sak, ikke minst fordi Ap stemte for utbyggingen da de satt i opposisjon til det borgerlige byrådet i 2013.

– Det legger selvsagt sterke føringer. Dette er ikke et bygg hvor mange i rådhuset har vært veldig imot. Men de overskridelsene som har vært viser at dette er en vanskelig sak, sier han.

Ansvar overfor skattebetalerne

Johansen sier at de er veldig opptatt av ansvaret de har overfor Oslos skattebetalere. – Det er lett i politikken bare å være med på ferden og tenke at noen til slutt betaler regningen. Her er det vi som kommer til å sitte med ansvaret. Det er ingen som er tjent med at vi ikke gjør dette grundig, sier han.

Johansen understreker at prosessen frem mot innstillingen vil pågå i nær kontakt med Deichmanske og utbygger.

Prisen på det nye biblioteket skulle i utgangspunktet være 2,6 milliarder kroner. En konsulentrapport fra i våres viste at prisen kommer til å bikke 3,1 milliarder kroner.

Et fireårsperspektiv

Det bekymrer finansbyråd Robert Steen (Ap). Drifts- og finanskostnadene for Deichmanske og det nye Munchmuseet vil alene være tre ganger høyere enn det Oslo kommune vil få inn i eiendomsskatt fra 2020.

– Jeg konstaterer at det er et veldig sterkt fireårsperspektiv på alt vi gjør og tenker innenfor politikken, og dette er et prosjekt som er ferdig først om fem år. Det er derfor jeg sier at Oslos største utfordring ikke er i denne planperioden, men fra 2020 og fremover. Derfor ønsker vi å sette oss grundig inn i dette sakskomplekset før vi bestemmer oss, sier Steen.

Han innrømmer likevel at budsjettsprekken har vært en utløsende faktor for at det nye byrådet vil bruke litt mer tid før de bestemmer seg.

Dette innlegget er allerede blitt lest.775.ganger

Legg inn en kommentar