Ulysses vender hjem: En åpenbaring av en oppsetning, skrev Dagbladet..

Ulysses vender hjem 2012

BLOD OG KJÆRLIGHET: Hege Høisæter spilte Penelope i Monteverdis opera om krigeren Ulysses i 2012. I 2016 spilles rollen av Christine Rice. Hvem sa at sangere ikke kan spille skuespill, spurte Aftenpostens anmelder i 2012. Spilles på operaens hovedscene i 2016: Onsdag 3. februar kl. 19.00. Få billetter.. (Foto: Erik Berg)

En gjennomført utøverglede som smitter, mente Aftenposten.. 

(Oppdatert søndag 13.mai 2012: En åpenbaring av en oppsetning, skrev Dagbladets veteran-anmelder Ståle Wikshåland etter premieren på Claudio Monteverdis Ulysses vender hjem. – Det er bare unntaksvis at Scene 2 i Bjørvika utnyttes for hva den er god for, teatralsk. Og eksepsjonelt når dens tunge og tørre akustikk for sangere plutselig treffer blink, som på Monteverdi-premieren fredag kveld, skrev Dagbladet. Aftenpostens Ida Habbestad skrev at aktørene blomstrer i denne svært lekne oppsetningen. Hvem sa at sangere ikke også kan spille skuespill? Like mye er dette blitt musikernes arena. Det sprø, skjøre, effektive og varierte spillet legger premissene for en god fortelling, den er fremført med en gjennomført utøverglede som smitter, mente Aftenpostens anmelder.) 

Ulysses har vært i krigen i 20 år, og Penelope har ventet og vært tro mot ham i alle disse årene. Nå vender han tilbake og vil teste sin hustrus troskap.
Penelope har omsider gått med på å velge seg en ny mann, og erklærer at hun skal gifte seg med den som greier å spenne buen som bare Ulysses tidligere har klart. Først da har han fortjent hennes kjærlighet.
Men hvorfor vil Ulysses teste Penelopes troskap, når han selv har vært utro i årevis? Hvorfor må han massakrere de andre konkurrentene når han allerede har henne?

Dette er noen av spørsmålene regissør Ole Anders Tandberg, som hadde stor suksess med sin oppsetning av Poppeas kroning i sesongen 2009/2010, vil stille i denne forestillingen på operaens scene 2.

TROSKAP: Hvorfor vil Ulysses (sunget av Furio Zanasi i 2012) teste Penelopes troskap?..(Foto: Erik Berg)

Utslitt og knust

Menneskets eksistens fremstilles som fullstendig utrygg, utslitt og knust av den blinde og hensynsløse skjebnen. Når kjærligheten blir underlagt guders nykker, forkrøples mennesket og blir et hjelpeløst offer, heter det i forhåndsomtalen fra operaen.

Musikken er av Claudio Monteverdi, librettoen av Giacomo Badoaro og musikalsk ledelse ved Alessandro de Marchi. De to hovedrollene som ble spilt av Hege Høisæter som Penelope og Furio Zanasi som Ulysses i 2012 blir i 2016 spilt av Christine Rice og Kresimir Spicer.

_bb/

Dette innlegget er allerede blitt lest.58440.ganger

Legg inn en kommentar