Primalskrikene gjallet fra Munch-punktet

PR-STUNT: 300 mennesker skal finne sitt indre skrik fra Munch-punktet disse dagene. — Jeg har forsøkt å få folk til å skrike. Det er ikke lett. Christian Ringnes forsøkte, men det kom bare noen ynkelige pip, sier performance-artisten Marina Abramovic.. (Foto: Anders Greønneberg/Dagbladet)

PR-STUNT: 300 mennesker skal finne sitt indre skrik fra Munch-punktet disse dagene. — Jeg har forsøkt å få folk til å skrike. Det er ikke lett. Christian Ringnes forsøkte, men det kom bare noen ynkelige pip, sier performance-artisten Marina Abramovic.. (Foto: Anders Grønneberg/Dagbladet)

Så ble det politisak av Ekeberg-skrikene..

Torsdag ble den unnselige og bortgjemte betongplattingen i Ekebergparken som kalles Munch-punktet åsted for en av de mest bisarre og eksentriske forestillinger vi har sett her til lands noen gang..

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv 

(Publisert første gang mandag 12.august kl. 00.02, sist oppdatert torsdag 29.august kl. 12.17)

Og det var ikke over torsdag, for over helgen ble det politi-sak av skrikingen i Ekebergskogen. Mandag kveld fikk politiet flere nye meldinger om skriking fra åsen, og da de rykket ut oppdaget politiet Marina Abramovics performanceprosjekt, skriver Osloby.no.

SKRIK: Også kunstneren selv, har skreket ut for full hals i Ekebergparken de siste dagene.. (Foto: Ivar Kvaal/Aftenposten)

SKRIK: Også kunstneren selv, har skreket ut for full hals i Ekebergparken de siste dagene.. (Foto: Ivar Kvaal/Aftenposten)

— Det foregår visst en filminnspilling der oppe, sier operasjonsleder Ola Krokan til Aftenposten. Skrikene filmes av et kamerateam som skal lage en kunstfilm av skrikingen i Ekebergparken.

Om en drøy måned, den 26.september, åpner den kontroversielle Ekebergparken med  sine rundt 30 kvinne-skulpturer, det mystiske Oslo Skyscape i det gamle vannreservoaret, en liten dam i forbindelse med dette reservoaret, med et stort hull midt i dammen som man kan betrakte himmelen gjennom, om man altså går inn i det gamle reservoaret og ser opp gjennom hullet.

MUNCH-PUNKTET: Så hvor i all verden er denne utsikten? Bak bjørketrærne der — og hvor er Vippetangen? Bak danskebåten?.. (Foto: Bjørn Bratten)

MUNCH-PUNKTET: Så hvor i all verden er denne utsikten? Bak bjørketrærne der — og hvor er Vippetangen? Bak danskebåten?.. (Foto: Bjørn Bratten)

Men allerede denne uka skjedde det altså noe på Munch-punktet, en unnselig nylagt betongplatting med et par trebenker langt nedi åsen — der noen tror Edvard Munch fikk sitt Skrik-syn — som stiller det mystiske Oslo Skyscape fullstendig i skyggen.

Og ga eiendomsmagnat Christian Ringnes mer PR for sin skulpturpark enn han noen gang har kunnet drømme om.

Internasjonal superstjerne-status

Da kom den amerikansk-serbiske performance-kunstneren Marina Abramovic, som Ringnes var så lettsindig å ta med på en vandretur langs Geitespranget i oktober i fjor, til Ekebergparken og Munch-punktet for å hjelpe et knippe utvalgte Oslo-folk til å finne skriket i seg. Totalt 300 personer var valgt ut til disse seansene, og skulle bruke resten av uka til å skrike fra åsen. Noen av dem kom også på TV.

SUPERSTAR: Lady Gagas naken-stunt i Marina Abramovic-videoen er vist av utallige fjernsynsstasjoner over hele verden de siste dagene og gitt Abramoci superstjernestatus. Her i You Tubes sensurerte versjon.. (Skjermdump fra Youtube)

SUPERSTAR: Lady Gagas naken-stunt i Marina Abramovic-videoen er vist av utallige fjernsynsstasjoner over hele verden de siste dagene og gitt Abramovic superstjernestatus. Her Lady Gaga i Youtubes sensurerte versjon.. (Skjermdump fra Youtube)

For kort tid siden kunne man betrakte dette kunststuntet som bare eksentrisk og lett komisk. Men de siste dagene har Abramovic, damen med det tunge blikket og den stramme midtskillen, fått internasjonal superstjernestatus, etter hennes PR-sprell med pop-ikonet Lady Gaga, som poserer splitter naken på den Abramovic-produserte videoen med magiske steiner og krystaller, mens hun fremfører et mystisk, monotont skrik.

Ikke mitt valg

Videoen er blitt slått opp på utallige nyhetssendinger verden over de siste dagene. I et intervju med Aftenposten i New York tidligere i uka sa Abramovic, på spørsmål fra journalisten om miljøkritikken mot Munch-stuntet og etableringen av Ekebergparken:

— Det var ikke mitt valg å mure opp en betongsokkel i skogen eller kutte ned trær. Mitt mål er å komme nærmest mulig naturen, og det primale uttrykket du finner i Munchs Skrik, sa Abramovic. For den som lurer: Det er ingenting som tyder på at Lady Gaga, eller Stefani Joanne Angelina Germanotta, som hun egentlig heter, skulle følge med på ferden til Ekebergparken.

Ikke lett

I en samtale med Dagbladet under seansen torsdag sa Abramovic om Skrik-stuntet: — Jeg har forsøkt å få folk til å skrike, men det er ikke lett. Christian Ringnes forsøkte, men det kom bare noen ynkelige pip, sa Abramovic..

VIPPETANGEN?: Et sted blant bjørketrær og danskebåter ligger Vippetangen, som altså har fått en stor rolle i vår kulturhistorie, nesten like stor rolle som Skrik-punktet i Ekebergåsen.. (Foto: Bjørn Bratten)

VIPPETANGEN?: Et sted blant bjørketrær og danskebåter ligger Vippetangen, som altså har fått en så stor rolle i vår kulturhistorie, nesten like stor rolle som Skrik-punktet i Ekebergåsen. Etter torsdag blir plattingen kanskje hetende Abramovic-plattingen?.. (Foto: Bjørn Bratten)

Vippetangen

Betongplattingen vekker altså i disse dager mer interesse ennn noe annet i den omstridte parken. Med et par lange trebenker og et trappesystem ut mot utsikten, der Vippetangen liksom er det punkt man skal rette blikket mot, ligger det halvveis skjult bak bjørketrærne, vendt mot danskebåten og den gamle kornsiloen på Vippetangen. Øystein Sundes vipp-, vipp-, Vippetangens konditori er forlengst revet.

DEMPET SKEPSIS: Fine gruslagte stier med nylagte steintrapper og lys for hver tiende meter.. (Foto: Bjørn Bratten)

DEMPET SKEPSIS: Fine gruslagte stier med nylagte steintrapper og lys for hver tiende meter.. (Foto: Bjørn Bratten)

Betongplattformens plassering er ytterst gåtefull, foreløpig er det ingen skilting som viser vei, men vi dumper tilfeldigvis innom på vei nedover åsen, mens vi i alle år har vist besøkende fra inn- og utland Munchs Skrik-utsikt fra svingen helt oppe i Ekebergveien, rett nedenfor Ekeberg Camping. Så er det jo strengt tatt ingen som vet riktig hvor Munch sto da han fikk sitt Skrik-syn over byen, det som skremte ham til å male verdens mest berømte maleri.

HESLIG HULDER: Hva ville Edvard Munch ha sagt om han hadde sett skulpturene som utplasseres i Skrik-åsen hans? Det får vi heldigvis aldri vite.. (Foto: Bjørn Bratten)

HESLIG HULDER: Hva ville Edvard Munch ha sagt om han hadde sett skulpturene som utplasseres i Skrik-åsen hans? Det får vi heldigvis aldri vite. Skjønt Dyre Vaas hulder ville han kanskje vært litt svak for..?. (Foto: Bjørn Bratten)

Vulkanutbrudd

Et stort vulkanutbrudd nedi Østen et sted som skapte ildrøde solnedganger over store deler av Europa skal ha vært årsaken til den skremmende, ildrøde solnedgangen, slik fortelles historien. Hva ville han forresten ha sagt om han så kvinneskulpturene som nå smått om senn plasseres ut rundt i småskogen i Ekebergparken. Det får vi heldigvis aldri vite. Kanskje et skrik, da, også?

Men på vår lille Ekeberg-runde søndag fant vi en helt ny skulptur nesten helt nede ved Kongsveien, en hulder stående i krattskogen langs den smale stien som nå i utbedret stand slynger seg med nymalte smijernsgjerder og flotte grusganger, og lys for hver 10.meter, rundt på kryss og tvers over hele åsen.

LANDSBYKIRKE: James Turrells lysinstallasjon i det gamle vannreservoaret begynner å se ut som en gammel, liten ærverdig landsbykirke, og kanskje det nettopp det dette her, en kirke? For vitsen er at man skal kunne gå inn i det merkelige huset og se på himmelen gjennom et hull i taket.. (Foto: Bjørn Bratten)

LANDSBYKIRKE: James Turrells lysinstallasjon i det gamle vannreservoaret begynner å se ut som en gammel, liten ærverdig landsbykirke, og kanskje er det nettopp det dette er, en kirke? For vitsen er at man skal kunne gå inn i det merkelige huset og se på himmelen gjennom et hull i taket. Gir det mening?.. (Foto: Bjørn Bratten)

Ærverdig landsbykirke

Den nye hulder er mildt sagt heslig, om det er aldri så mye et nasjonalklenodium (skapt av Dyre Vaa 1903-80), det var det vi ville ha sagt, men ellers blir man mildt stemt etter denne runden, hvor vår skepsis til eiendomsmagnatens 300-millioners-prosjekt dempes (selv om vår konspirasjonsteori står ved lag)..

Ekebergskogen er fortsatt frodig, tildels overgrodd, men det er blitt ryddigere, og gangveiene med nye, fine steintrapper innimellom er vakre — og vil altså være opplyst når høstmørket kastes over oss.

Siden vårt forrige besøk ved det mystiske Skyscape et par hundre meter ovenfor Ekebergresturanten i februar ser det nedlagte vannreservoaret nå mer ut som en liten, gammel, ærverdig landsbykirke, men er fortsatt omgitt av byggematerialer og forskalinger, og hullet oppi bassenget er innhyllet i presenning.

HULLET: Midt oppe i dammen, på taket av det gamle vannreservoaret, finner vi det store, runde hullet man skal se på himmelen gjennom, mens dammen skal fylles med vann. Pussig.. (Foto: Bjørn Bratten)

HULLET: Midt oppe i dammen, på taket av det gamle vannreservoaret, finner vi det store, runde hullet man skal se på himmelen gjennom, mens dammen skal fylles med vann. Pussig.. (Foto: Bjørn Bratten)

Lysinstallasjon

Her kommer det som kan bli Ekebergparkens største kunstinstallasjon — en lysinstallasjon i det gamle vannreservoaret, skapt av den amerikanske kunstneren James Turrell. Men den må nok slåss en stund med berømmelsen som parhestene Lady Gaga og Abramovic har gitt til betongplattingen ved Geitespranget.

— Det blir som en døråpner til en annen verden, sier James Turrell i et intervju med Aftenposten om kunstinstallasjonen sin. Han var i Oslo for snart to år siden for å planlegge det som skal bli den største installasjonen i skulpturparken. — Her blir det rene lysrom. Så kommer observatoriet under dammen der du får se himmelrommet, forklarer Turrell. Han er en av verdens mest kjente på sitt felt, lysinstallasjoner, og lager dem både i museer og bygninger. På Ekeberg skal han altså gjøre det inne i fjellet i en park.

Dette innlegget er allerede blitt lest.31362.ganger

Legg inn en kommentar