Fredag åpnet Nye Sørenga Bru..

HALVBRUA ÅPNER I DAG: Fredag klokka 18.00 åpner den såkalte Sørenga bru, halvbrua som ligger igjen etter en uløst krangel mellom kommunen og Statens Vegvesen. Nå har nevenyttige ildsjeler fra arkitekthøyskolen bygd et utsiktspunkt på den etterlatte veistumpen. Her legger ildsjeler siste hånd på verket i formiddag.. (Foto: Terese Bratten, Østkantfilm)

HALVBRUA ÅPNER I DAG: Fredag åpnet den såkalte Sørenga bru, halvbrua som ligger igjen etter en uløst krangel mellom kommunen og Statens Vegvesen. Nå har nevenyttige ildsjeler fra arkitekthøyskolen bygd et utsiktspunkt på den etterlatte veistumpen. Her legger ildsjeler siste hånd på verket.. (Foto: Terese Bratten, Østkantfilm)

«Halvbrua» blir permanent utsiktspunkt..?

Sist oppdatert fredag 6.juni 2014 klokka 16.05

Ved hjelp av en gangbru i tre, tauverk og noen strøk med maling har nærmere 20 masterstudenter ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, (AHO), omdannet den forlatte bilbrua på Sørenga, populært kalt Sørenga bru, til parkanlegg og utsiktspunkt.

De tre siste åra har Sørenga bru hengt i løse lufta. Fredag åpnet den omstridte «halvbrua» som utsiktspark.
Det kontroversielle veianlegget – som på grunn av stridigheter mellom Oslo kommune og Statens vegvesen bare delvis ble revet i 2011 – har de siste ukene gjennomgått en forvandling.
Den gjenfødte brua skal være åpen for publikum til over sommeren.

Wow-faktoren står igjen

— Vi er ferdige med mesteparten av konstruksjonen. Nå står bare glasuren og wow-faktoren igjen, sa arkitekturstudent Magnus Vågan til Aftenposten denne uka.

NEW YORK-IDE: Ideen om en alternativ bruk av den forlatte brua på Sørenga kom fra New York og i oktober i fjor, ble det arrangert en ide-aksjon på brua.. (Foto: Bjørn Bratten)

NEW YORK-IDE: Ideen om en alternativ bruk av den forlatte brua på Sørenga kom fra New York og i oktober i fjor, ble det arrangert en ide-aksjon på brua.. (Foto: Bjørn Bratten)

Studentene begynte prosessen med å utlyse en konkurranse seg imellom, om hvilket konsept som skulle realiseres på halvbrua. I løpet av de sju påfølgende ukene, har de designet, detaljprosjektert, skaffet materialer, og bygget installasjonen på Sørenga bru.
Magnus Vågan og medstudent Eskil Frøyen Nybø trekker fram beliggenheten, utsikten og det røffe uttrykket som spennende elementer ved den halvrevne brua.

SPENNENDE: I tillegg til den gangbrua som hever utsiktsnivået har ildsjelene fra arkitekthøyskolen spent ut snorer som kan brukes — ja, til hva? Se, det vil tiden vise. I kveld åpner altså halvbrua, som egentlig er en avstikker fra gamle Mosseveien som plutselig ble til overs.. (Foto: Terese Bratten, Østkantfilm)

SPENNENDE: I tillegg til gangbrua som hever utsiktsnivået har ildsjelene fra arkitekthøyskolen spent ut snorer som kan brukes — ja, til hva? Se, det vil tiden vise. I kveld åpner altså halvbrua, som egentlig er en avstikker fra gamle Mosseveien som plutselig ble til overs.. (Foto: Terese Bratten, Østkantfilm)

Høye gjerder

— Brua har fin utsikt, men det er veldig høye gjerder her, så det er vanskelig å se noe. Derfor ville vi bygge en gangbru oppå brua, slik at man kommer litt opp i høyden og kan se utover byen. Gangbrua er samtidig et kunstig landskap, som er urbant samtidig som det har elementer fra naturen, sier Nybø, én av hjernene bak vinnerutkastet.
Det er Norsk Design- og Arkitektursenter (DogA) og Bymiljøetaten i Oslo kommune som har ledet prosjektet. Programsjef Karianne Bjellås Gilje ved DogA håper Sørenga bru på lengre sikt kan bli en ferdselsåre mellom Ekebergparken og Middelalderparken.

Stillastrapp

— Studentene hadde lyst til å bygge en stillastrapp ned til Middelalderparken. Det lot seg ikke gjøre i denne omgang, men på sikt bør dette være fullt mulig. Det bør også være mulig å bygge en gangvei opp til Kjærlighetsstien og Ekebergparken. Ingenting er umulig hvis man velger å gå for det, sier hun.

I løpet av sommeren skal Gilje prøve å få flest mulig politikere og osloborgere for øvrig ut til Sørenga bru, for å vise fram mulighetene som finnes ved brua.

Drømmen er at brua skal bli permanent utsiktspunkt over Middelalderparken og Bjørvika.

Gjenbrukspotensiale

Foreløpig er det et åpent spørsmål hva som skal skje med Sørenga bru når sommeren er omme. Pressekontakt Odd Olav Bratteberg forteller at Bymiljøetaten vil følge med på hvordan det midlertidige anlegget fungerer, før det tas noen videre beslutninger om bruas framtid.

— Fokuset i 2014 er å se på gjenbrukspotensialet og teste ut ny bruk, opphold og utsikt, samt å skape offentlig oppmerksomhet og diskusjon rundt ulike muligheter, sier han.

Jernbaneverket utlyste tidligere i vår en idékonkurranse om hvordan Middelalderparken skal se ut etter at Follobanen legges under bakken. Ifølge Bratteberg avventer Bymiljøetaten resultatet av Jernbaneverkets konkurranse.

Først da vil kommunen vurdere om de skal utlyse sin egen idékonkurranse for Sørenga bru.

Dette innlegget er allerede blitt lest.2751.ganger

1 comment for “Fredag åpnet Nye Sørenga Bru..

  1. 8 oktober 2014 at 19:55

    Kunne Sørenga blitt mer grå og stusselig? Hvorfor måtte alle blokkene være kliss like, og attpå til så stygge?

Legg inn en kommentar