Klosterenga fra slåtte-eng og fornøyelsespark til – «Østkantens Vigelandspark»?

KLOSTERENGA 1890: Ikke lett å forestille seg dagens Gamlebyen i dette bildet fra Klosterenga med Hovinbekkens fossefall på 1890-tallet. Aftenpostens byvandrer Leif Gjerland gir deg hele historien i avisa i dag.. (Foto: Oslo Museum)

KLOSTERENGA 1890: Ikke lett å forestille seg dagens Gamlebyen i dette bildet fra Klosterenga med Hovinbekkens fossefall på 1890-tallet. Aftenpostens byvandrer Leif Gjerland gir deg hele historien i avisa i dag.. (Foto: Oslo Museum)

«Klosterenga ble omdannet til en stilfull «engelsk hage» med Hovinbekken fossende igjennom..»

(Publisert lørdag 2.juli 2016 kl. 10.08, sist oppdatert søndag 3.juli kl. 12.21)

«Midt i det fiinere boligområdet ved Schweigaards gate ble Klosterenga omdannet til en stilfull «engelsk hage» med Hovinbekken fossende igjennom og med en stor dam med utleie av robåter.
Selv om det lå øst i byen, ble Gamlebyen ikke noe typiske arbeiderstrøk; rundt Klosterenga ble på slutten av 1890-tallet bygget fornemme gårder med mange-roms leiligheter og «Pigeindgang». Og ikke nok med det; nå ble Klosterenga et fornøyelsessted med restaurant og scene!
Helt på tampen av 1800-tallet ble dertil en del av Klosterenga opparbeidet som idrettsarenaen «Oslo Sportsplads» som ble arena både for det første friidretts-NM og internasjonale idrettsstevner..»

Slik beskriver Aftenpostens byvandrer Leif Gjerland i dag den lange historien bak Klosterenga i Gamlebyen, som etter at billedhoggeren Bård Breivik døde i tidligere i år nå skal opparbeides i retning av de ideene som Breivik hadde for utviklingen av området, men som aldri ble fullført slik han hadde tenkt. 50 millioner kroner skal være satt av til jobben og det vi spør oss i dag er hvor langt man vil komme med denne «fullførelsen».

Les også: Billedhoggeren Bård Breivik er død – gode kolleger «fullfører» Klosterenga skulpturpark..
Les også: Klosterenga – drømmen om en skulpturpark
Les også: Bård Breivik: «Så jævla lei»..

FULLFØRES?: Billedhoggeren Bård Breivik har lagt planene for Klosterenga skulpturpark i Gamlebyen, som aldri ble fullført. Nå er håpet at Breiviks gode kolleger skal fullføre Breiviks prosjekt. Bård Breivik døde i januar i år.. (Foto: Tom Martinsen, Dagbladet)TUSENÅRSSKIFTET: Billedhoggeren Bård Breivik fotografert ved tusenårsskiftet foran et fonteneanlegg som fortsatt står i dag, uten vann (Foto: Tom Martinsen/Dagbladet).

FULLFØRES?: Billedhoggeren Bård Breivik la planene og startet arbeidet med Klosterenga skulpturpark i Gamlebyen, som aldri ble fullført. Nå er håpet at Breiviks gode kolleger skal fullføre Breiviks prosjekt. Bård Breivik døde i januar i år. Her fotografert ved tusenårsskiftet foran et fonteneanlegg som fortsatt står i dag, men uten vann.. (Foto: Tom Martinsen/Dagbladet).

Leif Gjerland går helt tilbake til middelalderen i sin historieberetning i Aftenposten i dag:

Slåtteeng ved Hovinbekken

«Som navnet kan fortelle, starter det hele i middelalderens religiøse verden, der et av de nærliggende klostrene hadde slåtteeng her ved den en gang så livlige Hovinbekken. Men etter reformasjonen i 1537 var kloster feil, og ca. 100 år senere var også det gamle Oslo feil. I 1624 måtte innbyggerne flytte over til den nye by, Christiania, og den forlatte bygrunn ble jordbruksområde inntil Christiania på slutten av 1800-tallet trengte å bygge der», skriver Gjerland.

«Men innover på 1920-tallet ble Hovinbekken lagt i rør, Klosterenga skulle bli boligområde. Imidlertid dukket det opp andre utbyggingsplaner; under krigen kom det «tyskerbrakker» og etter krigen ble det planlagt firefelts gjennomkjøringsvei, Jarlegata, på området..

Utviklingen snudde

På begynnelsen av 1990-årene snudde utviklingen. I samarbeid med prosjektet Miljøbyen Gamle Oslo begynte Bård Breivik å bygge opp en internasjonal skulpturpark her, basert på steinskulpturer og vann fra en gjenåpnet Hovinbekk. Siden da har skulpturparken bokstavelig talt blitt bygget stein for stein på sin ferd mot å bli ferdig, og nå skal det altså bli fullendt her på klosterets gamle eng. Helt i Bård Breiviks ånd», skriver Leif Gjerland.

Dette innlegget er allerede blitt lest.18625.ganger

Legg inn en kommentar