Kunsthelg i gallerifloraen på Grønland

FYRTÅRNET: Denne installasjonen, inspirert av et fyrtårn på Sunnmøre i 1857, ble bygd på Visningsrommet 1857 på Grønland i fjor, med tittelen "Telephone". Installasjonen var ni meter høyt og ble blant annet brukt til å vise film, som Nils Gaups Oscar-nominerte Veiviseren.. (Foto: 1857)

FYRTÅRNET: Denne installasjonen, inspirert av et fyrtårn på Sunnmøre i 1857, ble bygd på Visningsrommet 1857 på Grønland i fjor, med tittelen «Telephone». Installasjonen var ni meter høyt og ble blant annet brukt til å vise film, som Nils Gaups Oscar-nominerte Veiviseren.. (Foto: 1857)

Arrangerer «galleri-løype» for kunst-interesserte..

Kunstarrangementet Grønland Gallery Week, i helga 24. til 26. mai, omfatter ikke mindre enn ti lokale kunstgallerier i Grønlands-området, deriblant Kunsthall Oslo, Visningsrommet 1857, Dortmund Bodega, Holodeck, Maria Veie, Melk og NoPlace, melder Kunstkritikk.no.

Kunstkritikk Silja-Leifsdottir

Silja Leifsdottir (bildet), som er en av arrangørene, sier til nett-stedet at man ønsker å nå oslofolk som ikke har vært i disse galleriene ennå, like mye som utenlandske besøkende.

— Grønland er jo et område ikke alle har besøkt. Ved å stå samlet og tilrettelegge for besøk ved å ha lengre åpningstider, koordinere en skikkelig løype ved hjelp av kart, og samkjøre arrangementene våre, gjør vi det enkelt å få med seg ti ting på én tur, sier Leifsdottir.

Kunstnerstyrte visningssteder

Så hva er kunstmiljøet på Grønland? Benedikte Rønsen skrev i fjor en reportasje på Kunstkritikk.no fra gallerimiljøet i Grønland-området som kan gi en viss pekepinn:

— Blant veteranene på Grønland er Visningsrommet 1857 som har holdt til i Tøyenbekken 12 siden 2010. I likhet med Dortmund Bodega har de fått finansieringstilskudd gjennom Kulturrådets 3-årige prøveordning for kunstnerstyrte visningssteder. Stedet drives av Stian Eide Kluge og Steffen Håndlykken som har satset på å bringe internasjonale kunstnere inn på Osloscenen, skriver Rønsen..

— 3. februar 2012 åpnet Kluge og Håndlykken utstillingen Telephone hvor man innenfor den gjestfrie arkitektoniske rammen av et spesialbygget fyrtårn kan få med seg et 148 timer langt screeningprogram. – Ingen kunstnere, ingen kurator, bare utstilling, forteller Håndlykken om deres neste utstilling når han viser frem skjelettet til det forestående fyrtårnet.

Forskningsrom

NoPlace har rukket å sette sitt preg på kunstscenen med hele 22 utstillinger på ett år. Visningstedet holder til i Oslogate 2 og drives av Stian Gabrielsen, Petter Buhagen, Karen Nikgol og Kristian Skylstad. Blant utstillerne er Tor Jørgen Van Eijk.

Maria Veies galleri under samme navn har eksistert i området siden 2009, men har nylig flyttet til nye lokaler i Schweigaardsgate 56. Motivet bak etableringen av galleriet var å starte et forskningsrom som satset på nyetablerte kunstnere innenfor tredimensjonale, tidsbestemte eller stedspesifikke verk, skriver Rønsen.

Pink Cube drives ene og alene av billedkunstner Anja Carr. Pink Cube ble til i et hjørne av Kunstakademiet i Oslos prosjekt- og visningsromm MFAPS mens Carr var student ved skolen. I dag har det flyttet til Grønland 18 hvor utstillingsrommet er malt i en intens, lys rosa som for Carr understreker hvordan rommet alltid vil være med på å påvirke kunsten.

Kamerabasert kunst

Melk er et visningsrom for ung, skandinavisk, kamerabasert kunst og har allerede huset en rekke utstillinger i deres forrige lokaler i Københavngata på Grunerløkka. Nå er de i ferd med å etablere seg i nye og større lokaler i Borggaten 9. Fra å drive et utstrakt visningsprogram ønsker Bjarne Bare og Behzad Farazollahi nå å satse på færre utstillinger og mer arbeidsrom for kunstnere i etableringsfasen.

I tillegg til disse finner du også Dortmund Bodega, 0047 og, rett over togskinnene, Kunsthall Oslo.

Dette innlegget er allerede blitt lest.112443.ganger

Legg inn en kommentar