«En gang kampegutt, alltid kampegutt..»

KAMPEN:

KAMPEN: Den største forskjellen på Kampen den gang, rett etter forrige århundreskifte, og nå, er bilene. Og trikkeskinnene i forgrunnen. Den gang gikk det trikk til Kampen.. (Foto: Wilse)

«Alle bydeler har sitt engasjement», sier Kampen-forfatter Jan Erik Thoresen..

– En gang kampegutt, alltid kampegutt!, sier forfatter og lokalpatriot Jan Erik Thoresen, som har fortalt historien om teglverksarbeiderne, middelklassen og kunstnerne i Egner-landsbyen i boka Tilværelsen på Kampen. Boka forårsaket stinn brakke da den ble lansert før jul, og siden har den solgt godt hos bokhandleren på Tøyen Torg.

Det skriver den nye Oslo-avisa Vårt Oslo, som har intervjuet forfatteren.

KAMPEN-FORFATTER: Jan Erik Thoresen, kjent hockey-spiller og kampegutt, har skrevet "Tilværelsen på Kampen", som er en fiks vri på Kampen-slagordet "Kampen for tilværelsen".. (Foto:

KAMPEN-FORFATTER: Jan Erik Thoresen, kjent hockey-spiller og kampegutt, har skrevet «Tilværelsen på Kampen», som er en fiks vri på Kampen-slagordet «Kampen for tilværelsen».. (Foto: Anders Høilund)

– Jeg vokste opp på Kampen i en tid der optimismen var stor og berettiget. Det var godt med arbeid i byen, både for håndverkere og akademikere. I 1952 var det slutt på rasjonalisering av mange varer, og vi fikk OL til Oslo. OL gav oss Jordal amfi. Ved siden av hockeybanen var det løkker hvor vi sparka fotball om sommeren, sier Thoresen.

Egner og Rose

I boka har Thoresen fokusert på folket som har bodd og virket på Kampen. Han beskriver idrettsfolk, kunstnere, kjøpmenn og gårdeiere. Strøket er ikke stort geografisk, men mange kjente osloborgere har vokst opp her. Hvem kunne vel tro at både forfatter Thorbjørn Egner og revyartist Einar Rose vokste opp på den samme adressen, Normannsgata 5.

Les også: Da Kampen ble Tøyen

Thoresen var selv ivrig med kølle og puck. Han representerte Norge i landskamper, spilte på Kampørn, senere på Gamlebyen og Vålerenga.

Miljø, stolthet og tradisjon

– Den største forskjellen på Kampen, ja hele byen, før og nå, er alle bilene. Vi Kampen-gutter akte ned Normannsgata mot Åkerbergveien. Av og til gnistret det etter rattkjelkene over brosteinen. En av oss måtte stå nederst og varsle om trolleybussen kom, ellers var det fritt fram. I dag står det biler tett i tett opp hele bakken, forteller Thoresen.

I forbindelse med sitt 30-årsjubileum ville Kampen historielag utgi en bok. Oppdraget ble gitt til Jan Erik Thoresen. Nåværende og tidligere Kampen-beboere har vært med på å finansiere den.
– Jeg betegner meg som en skrivende person. Dette er den fjerde boka jeg har skrevet. For å beskrive området vil jeg bruke tre begrep: miljø, stolthet og tradisjon.

Viktig og interessant

Kampen var en arbeiderbydel. Spesielt var mange teglverksarbeidere bosatt her. På 60-tallet kom middelklassen og kunstnerne flyttende til strøket. Bildene i boka er stort sett hentet fra historielagets egen samling, samt fra Oslo museums bildearkiv.

— Byhistorie er viktig og interessant, og folk engasjerer seg i bydelen sin. Alle bydeler har sitt engasjement, sier Jan Erik Thoresen til Vårt Oslo.

 

Dette innlegget er allerede blitt lest.746.ganger

Legg inn en kommentar