Østkantfolk: Heidi har funnet tilbake til røttene

KAMPEN-KOS: Sofa-kos og minimuseum hos Heidi C. Huitfeldt som har åpnet bruktforretning i Norderhovgata på Kampen, et snaut steinkast fra kolonialen der hun vokste opp.. (Foto: Bjørn Bratten)

KAMPEN-KOS: Sofa-kos og minimuseum hos Heidi C. Huitfeldt som har åpnet bruktforretning i Norderhovgata på Kampen, et snaut steinkast fra kolonialen der hun vokste opp. Ja, dette er et bilde fra butikken, ikke fra Heidis private sofakrok. (Foto: Bjørn Bratten)

Småbyidyllen Kampen: Nå tømmer naboene skuffer og skap..

(Publisert 28.november 2013, sist oppdatert onsdag 26.april 2017)

Heidi C. Huitfeldt har funnet tilbake til røttene. I de samme lokalene i Norderhovgata 11 der slekta har drevet kolonial-forretning helt fra seint 1800-tall og opp til 1986, har hun åpnet bruktbutikk (etter et kort mellomspill den første tida i lokalene etter den gamle elektriske forretningen i Norderhovgata 9.)

Av ANNE METTE ØDEGÅRD
og BJØRN BRATTEN,
Kampenposten/Østkantliv 

Kos & Kanari, heter butikken, som i tillegg til kosen kan tilby et vell av spennende Kampen-historie, ispedd rause glimt fra Heidis egen slektshistorie, og et vareutvalg som omfatter alt du kan tenke deg, unntatt klær og møbler, og i alle prisklasser, fra lysestaker som koster en tier, til kostbare antikviteter med prislapp på flere tusen.

– Det er allerede en bruktbutikk på Kampen, ja, det er nettopp det som er så fint. Det kan trekke hit flere av de folkene som er interessert i slike butikker. Og det kan også de andre butikkene og kafeene på Kampen nyte godt av. Vi er ikke konkurrenter, men kolleger, sier Heidi C. Huitfeldt.

Minimuseum

Kos & Kanari åpnet i Norderhovgata i august 2013. Heidi C. Huitfeldt nyter endelig å ha kommet hjem. Men hun savner litt mer liv i gatene, det vil si butikker. Innerst i de romslige lokalene, som hun egenhendig har pusset opp og innredet, er det laget en liten utstilling over livet på Kampen, helt tilbake til begynnelsen av 1900-tallet.

STRIKKEDILLA: Det norske folk har strikkedilla for tiden. Hos Heidi i Norderhovsgata er strikkedukkene noe av et trekkplaster i disse tider. Heidis mor, Wenche Halvorsen, står for strikkingen.. (Foto: Bjørn Bratten)

STRIKKEDILLA: Det norske folk har strikkedilla for tiden. Hos Heidi i Norderhovsgata er strikkedukkene noe av et trekkplaster i disse tider. Heidis mor, Wenche Halvorsen, står for strikkingen.. (Foto: Bjørn Bratten)

– Alle mine oldeforeldre kom til Kampen på slutten av 1800-tallet. Hele slekta bodde her i generasjoner siden. Min oldemor startet H. Halvorsen Kolonial i krysset Norderhovgata/Skedsmogata. Jeg og mamma holdt på med den butikken helt til 1986 da den ble lagt ned.

Kjenner hver fortauskant

– Jeg jobbet der først ved siden av skolen og siden på full tid, forteller Heidi. I minimuseet er det samlet bilder og gjenstander fra familien, som for eksempel bilde av farfaren som deltok i OL i 1906 og 1909. Foreldrene hennes bor fremdeles i huset der kolonialen var. Deres leilighet rommet tidligere husly for 37 mennesker. Heidi har vært borte fra Kampen i mange år og ser at mye har forandret seg.

– Men atmosfæren er den samme. På tross av mange innflyttere og oppgraderinger har Kampen-beboerne klart å ta vare på den særegne roen og småbystemningen her. Heidi forteller om en trygg barndom i Kampengatene.

Mini-kremmer

– Jeg vokste opp i Norderhovgt 11 og alle kjente alle på denne tiden. Da jeg var i førskolealder, det vil si lenge før moren min hadde butikken, var jeg en mini-kremmer, så det er mulig dette med handel ligger i genene. Jeg passet bikkjer, unger og gikk på apotek og postkontor for gamle damer. Og ikke minst gikk jeg i butikken for butikkene.

– Jeg kjøpte avis og tobakk for barbereren, melk og brød til hun i tobakksbutikken og så videre. Det var mange butikker her på 1960-70 tallet så jeg tjente gode småpenger på det. Nå gleder jeg meg over barndommens gater igjen. Jeg føler jeg kjenner hver fortauskant. Dette var et godt sted å vokse opp, selv om forholdene var relativt enkle og bydelen rent bygningsmessig var ganske nedslitt. Men som barn tenkte vi ikke på slikt, forteller Heidi.

NABOSKAP: Naboen rett over gata, Ellen Hanssen, kommer med stadig nye ladninger med brukt-skatter fra sine gjemmer og oppfordrer alle andre naboer til å gjøre likedan. De stærste skattene fins i hjemmene, sier Heidi.. Her får hun en rustikk bil, trolig innkjøpt i London, ifølge nabo Hanssen.. (Foto: Bjørn Bratten)

NABOSKAP: Naboen rett over gata, Ellen Hanssen, kommer med stadig nye ladninger med brukt-skatter fra sine gjemmer og oppfordrer alle andre naboer til å gjøre likedan. De største skattene fins i hjemmene, sier Heidi.. Her får hun en rustikk bil, trolig innkjøpt i London, ifølge nabo Hanssen.. (Foto: Bjørn Bratten)

Tømmer skuffer og skap

Den særegne småbystemningen som hun snakker om får vi bekreftet i løpet av den stunden vi besøkte henne i butikken. Ellen Hanssen som bor rett over gaten, kom gående med et nytt lass med gamle fine ting som hun har plukket fram fra skuffer og skap. Forrige dagen leverte hun fire sjakkbrett, i mange flotte varianter, to av dem er fortsatt ikke solgt, så her er det en mulighet, i denne sjakk-tid.
Hele nabolaget tømmer skuffer og skap og boder og loft og pusser støv av gamle ting som de kommer med til Heidi.

Les mer om Kampen på kampenposten.no, som kommer en gang i halvåret. Kampenposten deles ut til alle husstander på Kampen i papirutgave, men kan altså også leses på nettet i en pdf-utgave.. Nyheten om bruktbutikken til Heidi C. Huitfeldt kunne du først lese på kampenposten.no..

Dette innlegget er allerede blitt lest.15907.ganger

Legg inn en kommentar