Klosterenga – igjen: Her kommer en gammel kulturnyhet..

FULLFØRES?: Billedhoggeren Bård Breivik har lagt planene for Klosterenga skulpturpark i Gamlebyen, som aldri ble fullført. Nå er håpet at Breiviks gode kolleger skal fullføre Breiviks prosjekt. Bård Breivik døde i januar i år.. (Foto: Tom Martinsen, Dagbladet)TUSENÅRSSKIFTET: Billedhoggeren Bård Breivik fotografert ved tusenårsskiftet foran et fonteneanlegg som fortsatt står i dag, uten vann (Foto: Tom Martinsen/Dagbladet).

TUSENÅRSSKIFTET: Billedhoggeren Bård Breivik fotografert for Dagbladet ved tusenårsskiftet foran fonteneanlegget, reist allerede i 1996, som fortsatt står i dag, men uten vann. Bildet er tatt i forbindelse med Dagbladets reportasje fra Klosterenga den gang, et intervju skrevet av den nåværende Østkantliv-redaktøren. Nå venter vi på fullførelsen av det som skulle blitt Oslo Kommunes Tusenårsgave.. (Foto: Tom Martinsen/Dagbladet).

Nå venter vi på fullførelsen..

Billedhoggeren Bård Breivik, som døde i januar i år, jobbet i år 2000 med tusenårsgaven til Oslo Kommune, en skulpturpark i Klosterenga. I dag, 22.juli 2016, trykker vi et intervju med Breivik som sto i Dagbladet i forbindelse med dette arbeidet, som seinere skulle ende i ruin. Nå går vi snart inn i en høst med et håp om at vi skal kunne få en eller annen slags fullførelse av Bård Breiviks verk..

Bjørn Storflåtan portrett2BJØRN BRATTEN skriver om kultur på Østkantliv

(Publisert 7.mai år 2000 i Dagbladet, oppdatert 22.juli 2016 kl. 16.12 på Østkantliv)

– Jeg har en jævlig interessant jobb, sier billedhoggeren Bård Breivik. Når dette året er omme, har han importert nærmere 60 containere med stein, hver på 24 tonn, fra Kina, og montert det i en park i Gamlebyen i Oslo.

Les også: Gode kolleger «fullfører» Klosterenga Skulpturpark?
Les også: Drømmen om en skulpturpark

– Hvor mye det har kostet? Kan jeg få dra en sammenlikning? Det var en kvinnelig sjef fra Vegvesenet på besøk her med kjeledress og det hele. Hun spurte om det samme. Det har kostet halvparten av den sykkelstien, pluss en sju-åtte trær, som dere har bygd for 11 millioner kroner fra lyskrysset i Schweigaards gate og til Grønland kirke, ca. 400 meter, sa jeg.
– Da svimlet det for henne.

STEIN FRA KINA:

STEIN FRA KINA: Når dette året (år 2000) er omme har jeg importert 24 tonn stein i 60 kontainere fra Kina, fortalte Bård Breivik til Dagbladets reporter, som nå er redaktør for Østkantliv, i forbindelse med utbyggingen av det som skulle bli østkantens svar på Vigelandsanlegget, tusenårsstedet i Klosterenga.. (Foto: Tom Martinsen/Dagbladet)

Oslo by

Bård Breivik er bergenseren som har bestemt seg for å bidra til å gjøre Oslo til en ordentlig by. I løpet av sommeren blir første byggetrinn av Klosterenga skulpturpark i Gamlebyen ferdig. Allerede nå i helga blir vannet satt på i det nye anlegget som er gjort ferdig i løpet av det siste halvåret.
– Jeg synes det blir en fin tusenårsgave til Oslo. Den blir i hvert fall stående i tusen år, sier Breivik.

Den delen som er gjort ferdig nå har kostet 6,5 millioner kroner. Til sammen er det hittil bevilget omkring 14 millioner kroner. Men hele prosjektet som Bård Breivik har planlagt ferdig i sitt hode har en budsjettramme på 40 millioner kroner. Nå starter arbeidet med å få finansiert fortsettelsen.

Bladgull

På fem uker monterte Breivik og folkene hans de kjempestore elementene som kinesiske steinhoggere hadde skreddersydd for internasjonale skipscontainere, på 5,85 x 2,40 x 2,40 meter i volum.

– Resultatet er en steinpark sammensatt av så store steinelementer at risikoen for setningsskader er helt minimal. Dessuten gjør det et helt spesielt inntrykk å se slike voldsomme steinelementer montert sammen, med hårfin pasning både loddrett og vannrett, sier Breivik.

Det største enkeltelementet i den delen av parken som nå er montert er en steintrapp med åtte trinn som veier 16 tonn.

– Hvis du skulle ha støpt dette anlegget og kledd det i fliser snakker vi om en ni – ti måneders arbeid, sier Bård Breivik.

Taggere

Hovedelementene i den stein- (og vann-) parken som nå er under montering er et helt spesielt basseng i stein, 80 centimeter dypt, en fremmedkulturell skulpturpark, og en lang mur hvor vann skal renne over et utall av buddhahoder, bladgulldetaljer og steinskulpturer av forskjellig slag.

Denne delen av prosjektet skal offisielt åpnes 2. oktober i år (2000).

Steinparken til Breivik er meget skatevennlig. Nå frykter han bare én eneste ting her i verden: taggere.

Dette innlegget er allerede blitt lest.641.ganger

Legg inn en kommentar