Utlevert til Norge: Norsk 29-åring mistenkt for å ha bestilt Ensjø-drapet i 2012

DREPT:

DREPT: Gjengmedlemmet Aqueel Shahzad (31) ble drept på en bensinstasjon på Ensjø i august 2012 og en 36 år gammel mann fra Kapp Verde ble i 2014 siktet for drapet. Han knyttet norske bakmenn til bestillingen av drapet. En 29 år gammel bakmann ble pågrepet i Dubai for et snaut år siden. Nå er han utlevert til Norge.. (Foto: Harald S. Klungtveit/Dagbladet)

Siktet for overlagt drap og overlagt draps-forsøk

(Publisert 1.august 2014 kl. 15.32, sist oppdatert torsdag 21.juli 2016 kl. 15.49)

En 29-år gammel mann som var etterlyst internasjonalt av norsk politi i overkant av et år, mistenkt for å ha bestilt drapet på det 31 år gamle gjeng-medlemmet  Aqeel  Shahzad (bildet) på Ensjø i august 2012, ble torsdag utlevert til Norge etter å ha sittet et snaut år i varetekt i Dubai.

Det opplyser politiadvokat Tina Bjarkø Helleland i Oslo politidistrikt til OslobyTre norske politimenn fulgte ham fra Dubai til Oslo lufthavn Gardermoen, hvor flyet landet ved 11.30-tiden torsdag. Mannen ble pågrepet i september i fjor, og har siden sittet varetektsfengslet i påvente av utlevering.
– Han er siktet for overlagt drap og overlagt drapsforsøk. Vi tror at drapet og drapsforsøket var nøye planlagt. Nå ønsker vi å avhøre siktede, og utelukker ikke flere pågripelser etter dette, sier Bjarkø Helleland.

En alvorlig sak

Politiet mener en 36 år gammel mann fra Kapp Verde ble leid inn for å drepe Aqeel  Shahzad, skrev Dagbladet i begynnelsen av august i fjor. I månedsvis jaktet de på mannen i utlandet og blant hans kvinnelige bekjentskaper rundt om i Norge.

Den 1.november 2014 kunne avisa fortelle at den 36 år gamle leiemorderen som skjøt Aqeel Shazad og ble pågrepet i fjor sommer i avhør hadde utpekt norske bakmenn. Den nå 29 år gammel mannen som er den antatte bestilleren av drapet skulle leve i trygg luksus i Dubai med sin slektning Umar, som ble styrtrik av det enorme Nordea-bedrageriet i 2010.

Dokumentarbok

I den nye dokumentarboka Kuppet av journalistene Rolf J. Widerøe og Hans Petter Aass beskrives de gjentatte, store bedrageriene utført av flere medlemmer i Oslo-familien Zahoor og nøyaktig hvordan hovedmannen Umar Farooq Zahoor kom seg unna med 62 millioner kroner i bankbedrageriet av Nordea i 2010. 

I boka fremstilles familien som Norges mektigste mafiafamilie som også er preget av voldelige konflikter, og nå mener oslopolitiet at en tidligere straffedømt gullsmedbutikkeier (29) og nær slektning av Umar Farooq Zahoor i 2012 bestilte drapet på B-gjengmannen Aqeel Shahzad. 

Drap og gateslagsmål

Drapet knyttes til at Shahzad og hans barndomsvenn (29) i lengre tid hadde framstått som pengeinnkrevere overfor Zahoor og slektningen, etter at en av deres tidligere medhjelpere i en bedragerisak følte seg snytt for 1,7 millioner kroner. I boka «Kuppet» beskrives det hvordan pengekrangelen så ut til å ha utviklet seg til både drapsforsøk og et høyst personlig gateslagsmål.

Så ble altså både Shahzad og vennen beskutt etter å ha blitt lurt til bensinstasjonsmøtet 13. august 2012 til det de trodde var et lite risikofullt møte, avtalt via en bekjent kriminell. En helt ukjent, mørkhudet mann med pistol var den som dukket opp.

Den 36 år gamle mannen fra Kapp Verde, som nå har portugisisk statborgerskap, ble i 2014 sommer varetektsfengslet i fire uker siktet for overlagt drap på Shahzad, som ble skutt og drept på Ensjø 13. august i 2012. 

Dobbeltdrap

Han er også siktet for overlagt drapsforsøk på Shahzads venn, som var med 31-åringen på bensinstasjonen der han ble drept.

– Han var der, og opplevde det som at han også ble forsøkt drept, men klarte å komme seg unna, sier bistandsadvokat Jan Christian Kvanvik til Dagbladet.

Shahzad ble regnet som del av B-gjengmiljøet. Mannen hadde flere fiender i Oslos underverden, skriver avisa.

– Politiet har gjennomført en omfattende etterforskning siden forholdet skjedde, og ser pågripelsen som et stort gjennombrudd i saken, sa politiadvokat Tina Bjarkø Helleland i 2015.

Etter drapet startet en intens jakt på hvem som kunne stå bak det brutale drapet. Politiet mener, ifølge Dagbladet, at 36-åringen var mannen som fyrte av de dødelige skuddene.

Han er kjent for politiet, men ikke tidligere straffedømt i Norge.

Politiets hovedteori er at mannen skal ha blitt hyret inn av norske kriminelle til å utføre attentatet. 36-åringens forsvarer, Cathrine Pryser Grøndahl, sier drapet har bakgrunn i en konflikt i det kriminelle miljøet.

– Det var planlagt og målrettet, sier forsvareren, som ikke ønsker å kommentere saken utover det. Portugiseren ble pågrepet i forbindelse med et narkotikabeslag i Tromsø, der politiet fant det som viste seg å være det største narkotika-beslaget i Tromsø noen gang – over åtte kilo metamfetamin og 250 gram kokain – på hotellrommet som 36-åringen delte med en annen mann.

Dette innlegget er allerede blitt lest.38662.ganger

Legg inn en kommentar