Fransk scenelegende til Black Box med Vesaas’ «Båten om kvelden»..

VESAAS PÅ FRANSK:

Den legendariske, franske teaterregissøren Claude Régy kommer til Black Box Teater i slutten av mai med forestillingen La Barque Le Soir, som altså er en fransk sceneversjon av Tarjei Vesaas’ siste roman, Båten om kvelden. Régy har trukket mange samtidsdramatikere fram i lyset, både franske og utenlandske, ikke minst vår egen Jon Fosse.

Régys uttrykk er det totalt motsatte av underholdning, han interesserer seg for menneskene og de verdenene der menneskene lever, særlig tapte verdener, heter det i forhåndsomtalen fra Black Box Teater. Han har løftet fram mye ukjent dramatikk  – spesielt samtidsdramatikk – som ofte fører ham til randsoner der vissheten om det virkelige går i oppløsning.

Pinter, Duras, Handke..

Han har også satt opp stykker av Harold Pinter, Marguerite Duras, Nathalie Sarraute, Edward Bond, Peter Handke, Botho Strauss, Maurice Maeterlinck, Gregory Motton, David Harrower og Sarah Kane.

Claude Régy er født i 1923 og var som tenåring særlig merket av Dostojevskij, som han leste som “et slag fra en øks som hakker hull i isen”. Han debuterte som regissør i 1952 med fransk urpremiere på Doña Rosita av García Lorca. Han tok raskt avstand fra psykologisk realisme og naturalisme og fra såkalt politisk teater.

Vesaas ble refusert to ganger før han etablerte seg som en av de mest betydelige norske forfatterne. Han inspirerte en hel generasjon nye kunstnere og fikk særlig betydning for Jon Fosse. Det er mye vakker gjenklang av Vesaas i Fosses forfatterskap.

Hans siste prosabok, Båten om kvelden, vitner om en romankunst som granskende hugger i mørket med redskaper av metall, heter det i omtalen fra teatret.
Forestillingen vises i dagene 27., 28. og 29.mai..

Foto: Pascal Victor/ArtComArt

Dette innlegget er allerede blitt lest.3159.ganger

Legg inn en kommentar