Ingrid (97) ville ikke sitte naken for Munch

SA NEI: Ingrid Andresen (97) på Paulushjemmet på Grünerløkka, ville ikke sitte akt for Edvard Munch. Nå er hun en av mange fotoobjekter i fotoutstillingen Livsløp på Bymuseet på Frogner.. (Foto: Agnete Brun)

SA NEI: Ingrid Andersen (97) på Paulushjemmet på Grünerløkka, ville ikke sitte akt for Edvard Munch. Nå er hun en av mange foto-objekter i fotoutstillingen Livsløp på Bymuseet på Frogner.. (Foto: Agnete Brun)

— Hjørdis og jeg delte hybel i kjelleren på Nasjonalgalleriet. En dag kom Edvard Munch forbi og han spurte om ungjenta Ingrid ville sitte aktmodell. Nei, det ville jeg ikke. Jeg ville ikke være med Munch —  hadde ingen interesse av å fly naken blant gutter og greier.

Det fortalte Ingrid Andersen (97) på Paulushjemmet på Grünerløkka til Dagbladets fotograf Agnete Brun i forbindelse med opptakene til utstillingen «Livsløp» som åpnet på Bymuseet i Frognerparken torsdag. Agnete er blant de 22 fotografene som har tatt bilder til utstillingen, som handler om Paulushjemmet før og nå.

Da Ingrid kom hjem, fortalte hun om episoden til sin mor, som sa: Det var riktig å si nei, Ingrid. Selv om det var godt betalt.

FOTOGRAF: Dagbladets Agnete Brun tok bildet av Ingrid Andersen. Her sitter hun foran bildet av Ingrid og venninnen som spiste is på trappa til Nasjonalgalleriet den gang.. (Foto: Anders Grønneberg)

FOTOGRAF: Dagbladets Agnete Brun tok bildet av Ingrid Andersen. Her sitter hun foran bildet av Ingrid og venninnen som spiste is på trappa til Nasjonalgalleriet den gang.. (Foto: Anders Grønneberg)

Fronter Livsløp

— Det begynte som et prosjekt for å se mennesket bak beboer-rollen, sier prosjektleder Geir Hansen. Hensikten var å bli bedre kjent med hver enkelt beboer ved Paulus sykehjem på Grünerløkka. Hvordan ser vi på eldre? Det er et utrolig viktig tema, påpeker Hansen.

Dagbladets veteran-fotograf Johan Brun (90) og hans fotograferende barn, Agnete og Morten, ble tidlig involvert i prosjektet. Nå fronter de utstillingen «Livsløp», som varer fram til 1. september.

FRONTER: Dagbladets veteranfotograf Johan Brun (90) fronter fotoutstillingen Livsløp sammen med sine to fotograferende barn, Agnete og Morten Brun.. (Foto: Anders Grønneberg)

FRONTER: Dagbladets veteranfotograf Johan Brun (90) fronter fotoutstillingen Livsløp sammen med sine to fotograferende barn.. (Foto: Anders Grønneberg)

— Det var morsomt, men det går så langsomt med disse gamle menneskene, sier Johan Brun, som selv er en meget vital 90-åring, og som viste seg å være eldre enn de fleste av de gamle menneskene som er tatt bilde av til utstillingen.

Inspirerende

— Jeg møter meg vel selv litt i døra her, sier Brun — som i et langt yrkesliv har vært knyttet til Dagbladets fotoavdeling. Agnete Brun opplevde møtet med Ingrid Andersen (97) som inspirerende og givende:

— Ingrid er skjønn dame som har levd et liv. Hun er ung til sinns og veldig blid og kjapp i kommentarene. Hun hadde mange spennende historier å fortelle, sier Agnete Brun, som satt på senga hennes og snakket om gamle dager.

Nasjonalgalleri-trappa

Agnete Brun ble fascinert av det gamle svart/hvitt-bildet som Ingrid hadde plukket fram fra tida hun bodde i kjelleren på Nasjonalgalleriet sammen med venninnene. På det gamle bildet av henne sitter hun med venninnene på Nasjonalgalleri-trappa, dingler med beina, skravler og spiser is.

Dette innlegget er allerede blitt lest.3167.ganger

Legg inn en kommentar