Kunstneren Edvard Munch – født på østkanten..

OPPVÅKNING: Edvard Munch fikk sin kunstneriske oppvåkning på østkanten, i Fossveien 7, der han malte sitt første oljemaleri, av Gamle Aker kirke og Telthusbakken, som han kunne se fra sine vinduer i Fossveien, forteller Kunsthistorikeren Frank Høifødt til Østkantliv.. (Foto: Egil Houg)

OPPVÅKNING: Edvard Munch fikk sin kunstneriske oppvåkning på østkanten, i Fossveien 7, der han malte sitt første oljemaleri, av Gamle Aker kirke og Telthusbakken, som han kunne se fra sine vinduer i Fossveien, forteller Kunsthistorikeren Frank Høifødt til Østkantliv, her under en omvisning på Munch-museet… (Foto: Egil Houg)


Edvard Munch (16): «Det er nå min bestemmelse å bli maler..»

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

– Det er nå min bestemmelse å bli maler, skrev Edvard Munch (16 ) i sin dagbok i 1880, da han bodde med sin familie i Fossveien 7 på Grünerløkka. Og der, i Fossveien 7, hadde han utsikt til Gamle Aker kirke og Telthusbakken, og det var det første motivet han malte på olje.

Det sier kunsthistorikeren Frank Høifødt (bildet), som har skrevet boka om Edvard Munch, Tulla Larsen og skuddet i Åsgårdstrand. Denne uka inviterte han til byvandring i Munchs fotspor, med utgangspunkt ved stortingsløven ved Karl Johans gate.

Til fots

– Siden dette er en vandring til fots så kommer vi nok ikke lenger enn til Gamle Aker kirke, hvor vi kan peke over til Grünerløkka, der fem av Munchs adresser er, sier Frank Høifødt til Østkantliv. Men han utelukker ikke at det på et seinere tidspunkt kan bli aktuelt å gjøre en lignende byvandring øst i byen.

– Det var jo faktisk der Edvard Munch fikk sin kunstneriske oppvåkning, — det var der Kunstneren Edvard Munch ble født, sier Frank Høifødt.

– Nettopp i 1880 var han utmeldt av teknisk skole og skulle snart begynne på Den Kongelige Tegneskole, forteller Høifødt.

Brann i Munchs leilighet..

– Etter Fossveien 7 flyttet han og familien til Olaf Ryes Plass 4, og tilfeldigvis gikk jeg forbi der i fjor sommer og da ble det ryddet ut av tredje etasje, der Munch bodde den gang, etter en brann. Jeg så etter i avisene etterpå, og der ble det bekreftet at det hadde vært en brann i tredje etasje. Men det ble ikke nevnt at Munch bodde der — man kunne jo kanskje spandert en blå plakett der. Det fins faktisk et par malerier fra Olaf Ryes plass som Munch har malt nettopp fra familiens leilighet i tredje etasje i Olaf Ryes plass 4, sier Høifødt.

– Etter Olaf Ryes plass flyttet de tilbake til Fossveien 9, og så til Schous plass 1, rett ovenfor Deichmanske, der det nå er en restaurant som heter Edvard. Da har vi fire adresser på østkanten. Den femte var hans første på Grünerløkka, i Thorvald Meyers gate 48, dit han flyttet med familien i 1875, 11 år gammel.

Tidlig ute

Han og familien flyttet jo fra Løten, der han ble født i 1863, til Slottsgt. 9  i 1864, og så i -68 til Pilestredet, der han bodde til de flyttet til Thorvald Meyers gate, forteller Frank Høifødt. Munch bodde sammen med familien på Schous plass 1 (faren var lege og bror av den store historikeren P.A. Munch) til han fikk Statens Kunstnerstipend i 1989, da han reiste til Paris, mens familien flyttet til Hauketo.

– Han var tidlig ute, bare 16 år, med sin kunstneriske oppvåkning?

– Ja, du kan kanskje si det, men folk ble tidligere modne den gang, nå er vi jo unge til vi er i 40-50 år, og klamrer oss til ungdommen nærmest livet ut, sier Høifødt, som forteller at det ikke er forsket så mye på Munchs tidlige år.

– Men Erik Mørstad har skrevet om dette og mener at Munch omtrent ikke gikk på vanlig skole, men fikk mye av sin opplæring i hjemmet.

Dette innlegget er allerede blitt lest.20215.ganger

Legg inn en kommentar