Storbrannen under kontroll på Nedre Foss Gård

STORBRANN:

STORBRANN: Den voldsomme brannen på Nedre Foss gård skal være under kontroll i morgentimene torsdag.. (Foto: Erik Engen, NRK)

Klokka 07.33 torsdag opplyste brannvesenet at de hadde kontroll på brannen som startet onsdag kveld i restaurantdelen i det gamle herskapshuset på Nedre Foss gård på Grünerløkka. Brannen var vanskelig å slukke på grunn av bygningens konstruksjon. – Forholdene kan endre seg igjen, sa vaktkommandør Henning Duås til NRK Østlandssendingen.

Gården er et gammelt herskapshus og huser i dag restauranten Nedre Foss Gård. Bygningen er trolig Grünerløkkas eldste bygning, opplyser byantikvaren.
– Det er et veldig spennende bygg. Deler av det er fra 1700-tallet og kanskje er det enda eldre, sier byantikvar Janne Wilberg til NRK.
Investoren Christian Ringnes har brukt 50 millioner kroner på å restaurere de gamle bygningene, som det siste året har vært restaurant.

Krevende

Det er primært i takkonstruksjon og den øverste etasjen i den nordlige delen av Nedre Foss Gård som brenner.
– Vi har foreløpig klart å holde den andre delen brannfri. Vi jobber iherdig med å hindre spredning, men vi kan på ingen måte si at vi er sikre på å få det til, sier vaktkommandør på 110-sentralen, Morten Haglund.

Meldingen om brannen kom klokka 18.44 onsdag kveld. Slukkingen er krevende fordi det brenner i en rekke hulrom. Ifølge brannvesenet var deler av bygningen overtent rett etter klokken 20. Tolv brannbiler var da på stedet, og brannvesenet har revet og laget branngater i bygningen.

Startet på kjøkkenet?

– Brannen beveger seg nå mellom etasjeskillerne mellom tredje og andre etasje, og mot den delen som vi foreløpig har holdt utenfor brannen, sier Haglund. Ifølge NRK i morgentimene torsdag kan brannen ha startet på kjøkkenet.

Rundt 50 brannkonstabler har vært med på slukkingsarbeidet på Nedre Foss Gård. De har blitt skiftet ut etter hver tredje-fjerde time. Røykdykkerne har gjennomført langt over 100 dykk. – En røykdykker kan holde på i cirka 20 minutter med hard innsats før de må ta pause. En sånn brann krever store ressurser og mannskapet blir hardt belastet, sier Haglund.

Brann på Mortensrud skole

Brannvesenet fikk også melding om brann på Mortensrud skole onsdag kveld. Haglund innrømmer at de fikk mye å gjøre.
– Det blir en stor belastning for hele brannvesenet i Oslo når vi må bruke alt mannskap samtidig. Da er vi lite rustet for en ny hendelse.
I alt var 85 personer i brannvesenet på jobb i forbindelse med brannene i Oslo. I tillegg fikk de hjelp fra brannvesenet på Nedre Romerike, i Follo og Asker og Bærum.

Dette innlegget er allerede blitt lest.770.ganger

Legg inn en kommentar