Østkantliv web-tv: Da Kampen ble Tøyen

KAMPENS HANDLEGATE: Se Østkantlivs video-reportasje om den store omveltningen som skjedde da tunnelbanen skulle fram, Kampens handlegate, Hagegata, Sørligata og mange andre områder ble jevnet med jorda, og Tøyensenteret ble reist. Kampen ble Tøyen. Bare det gamle trehuset til Baker Nordby står igjen, mens kjøttforretning, fotobutikk, isenkram, klesforretninger, sportsforretning, fiskeforretning osv ble borte.. (Video: Terese Bratten, Teerec Produksjon/Foto: Oslo Museum)

 

– Hva er vitsen? Her er det jo ingenting..

(Først publisert 9.juli 2012 kl. 21.45. Ny video lagt inn 14.august 2013 kl. 22.06)

Gårdeierne på Tøyensenteret har nå søkt om kommunalt bidrag til å pusse opp Tøyen Torg for 30 mill. kroner. Så hva er Tøyen og når ble det Tøyen? Østkantliv ser tilbake: 

Bjørn Storflåtan portrett2BJØRN BRATTEN skriver om byutvikling på Østkantliv 

– Hvorfor gjør dere dette her på Tøyen? Det er jo ingen som går her, her er det jo ingen ting. Hva er vitsen? En forbipasserende mann på Tøyensenteret sa dette til Mikkel Strandbygaard, en av de danske ildsjeleneTøyenkontoret, da Mikkel spurte hva han synes om den sommerferiefesten, kalt TøyenHageKlubb, som nå er i gang på Tøyen Torg.

Mannen skjønte ganske enkelt ikke vitsen. Han er trolig blant de mange som gjennom åra med liten glede har betraktet det litt unnaglemte og bortgjemte Tøyensenteret, som hverken gårdeiere eller kommunen hittil har vært flinke til å ta ansvar for (skjønt unnaglemt: nesten åtte millioner av- og påstigninger årlig på T-banen i kjelleren!).

TØYEN TORG: Også et bilde fra Hagegata. Hus nummer tre i rekka her er bakeriet til Karl Nordbysom nå er solgt og fraflyttet og skal leies ut til Fontenehuset fra høsten av. Det var det eneste huset som overlevde utbyggingen av Tøyensenteret i sin tid..

På informasjonsmøtet som partiet Rødt arrangerte for et par uker siden, og som var et slags startskudd for den aksjonen, fortalte lokalhistorikeren Lasse Solberg fra Kampen Historielag hvordan det skjedde at Kampen ble Tøyen.

Ris eller ros? Vi tåler også nedovertommeler! Legg inn din kommentar i kommentarfeltet nederst i denne saken..

Til stormende jubel fra de frammøtte i lokalene til Tøyenkontoret, tvers over gata for Coop, fortalte han hvordan Kuppern, skøytestjerna Knut Johannesen, som for hele landet var kjent som en ekte Kampegutt, var fra Hertug Skules gate, rett rundt hjørnet her på Tøyen.

Albert Nordengen, høyt aktet tidligere Høyre-ordfører i Oslo by, og kjent for alle som Kampen-gutt, kom fra Kolstad gate, det står til og med en statue av ham der borte, faktisk vegg i vegg med Hertug Skules gate.

IKONER: Kuppern, i sin tid et nasjonalt ikon, var kjent over hele landet som en ekte Kampe-gutt. Men Hertug Skules gate der han vokste opp, ligger på tjukkeste Tøyen..

Og i det samme krysset, så å si, i Sigurds gate, som faktisk krysser både Hertug Skules gate og Kolstad-gata, ble Kampen Janitsjar, Norges stolteste og mest velklingende musikkorps i sin tid, alltid først når store ting skulle feires, stiftet.

Og de ble kalt Kampen Janitsjar, de ble jo ikke kalt Tøyen Janitsjar, bekreftet lokal-historikeren lakonisk.

HAGEGATA: På bildt ser vi Hagegata i 1904. Den gang, og atskillige år seinere, het dette Kampen. Midt i dette bildet ble bydelsenteret Tøyen Senter anlagt på sekstitallet. (Foto: Oslo Museum/Anders Beer Wilse 1904)

HAGEGATA: På bildet ser vi Hagegata i 1904. Den gang, og atskillige år seinere, het dette Kampen. Midt i dette bildet ble bydelsenteret Tøyen Senter anlagt på sekstitallet. (Foto: Oslo Museum/Anders Beer Wilse 1904)

Lasse Solberg fortalte også om Sørli gård, som lå der sporveishøyblokka ligger nå, og som var en plass under Bergsløkken, som i sin tid var selve utgangspunktet for Kampen.

Sørli-gata er den gata som går helt nede fra Tøyengata på Grønland, opp forbi Sørlis plass, opp langs senteret fra Tøyen skole og fortsetter som Økernveien på den andre siden av Tøyenkrysset.

Hagegata der Tøyen-senteret ble bygd tilhørte altså Kampen, og Tøyen-senteret var det eneste av de nye lokalsentrene på den tiden som ble lagt i et område hvor det allerede var et velfungerende bysamfunn. De to andre sentrene som ble bygd parallellt med Tøyen, var Tåsen og Lambertseter, oppført på ubebygd område, ifølge Lasse Solberg..

 

KAMPEN JANITSJAROgså en slags ikoner, om ikke nasjonalt. Ble stiftet i Sigurds gate, som krysser Kupperns Hertug Skules gate..


Anders Brustad-Nilsen fra DTZ Corporate Finance, eiendomsutviklerne som har fått jobben av gårdeierne med å utvikle Tøyen, var også på møtet til Rødt for å orientere om de planene som gårdeierne nå mirakuløst er blitt enige om.

Anders Brustad-Nilsen opplyste at planene fra gårdeierne nå er sendt til kommunen  med et forslag om at det bevilges rundt 30 millioner kroner, delt mellom gårdeierne og kommunen på midten, altså rundt 15 millioner kroner på hver, til opprustning av Tøyen Torg. Til et nytt rødt dekke, som har vært utførlig beskrevet i diverse medier i det siste, også her på bloggen, helt ny belysning, nytt fontene- og bassenganlegg, opprustning av nytt skiltprogram osv.

KAMPEN/TØYEN: Sørligata var grensa mellom Tøyen og Kampen, mener lokalhistoriker Lasse Solberg..


Brustad-Nilsen kunne bekrefte at Entra nå har skrevet kontrakt for kaffebar i det gamle parfymeriet og sushibar i brillebutikken. Han bekreftet også at Baker Nordby kommer tilbake i sine gamle lokaler ved siden av kjoleforretningen, hvor det også kan bli restaurant.

Dette innlegget er allerede blitt lest.268737.ganger