Den standhaftige bokhandleren på Tøyen

BOKHANDLEREN: – Jeg greier meg jo med pensjonen, sier Odd Hagedorn (71) som har drevet bokhandelen på Tøyen Torg gjennom alle de tunge åra. Men nå er alt forandret. Nå drømmer han om at han en dag kanskje kan ta ut lønn til seg selv.. (Foto: Bjørn Bratten)

BOKHANDLEREN: – Jeg greier meg jo med pensjonen, sier Odd Hagedorn (71) som har drevet bokhandelen på Tøyen Torg gjennom alle de tunge åra. Men nå er alt forandret. Nå drømmer han om at han en dag kanskje kan ta ut lønn til seg selv.. (Foto: Bjørn Bratten)

– Jeg greier meg jo på pensjonen, sier Odd Hagedorn..

(Publisert fredag 5.februar 2016 kl. 17.16)

– Hvorfor jeg trives på Tøyen? Jeg opplever faktisk det mange kaller det fargerike fellesskapet som positivt. Det er alltid noe nytt som skjer, folk er forskjellige, og de er hyggelige. Og disse somali-kvinnene som går her, for eksempel, de er veldig hyggelige, de prater og ler, med masse unger.

Bjørn Storflåtan portrett2BJØRN BRATTEN skriver om byutvikling på Østkantliv

Den helhvite Egersunds-presten og østkant-bokhandleren Odd Hagedorn (71), som har drevet Idé Bok og Papir på Tøyen Torg de siste 13 åra, og ikke uten omkostninger, er ved siden av familien Kvernes i blomsterforretningen tvers over plassen, som ga seg i fjor, trolig blant de mest standhaftige næringsdrivende på Tøyen Torg.

Ensfarget hvitt

– Det er jo småbarnsforeldrene som er de beste kundene her hos meg. Det er alltid noe de trenger som jeg har, til bursdager og hverdager, og bøker til de voksne. Jeg har hatt butikk både på Bøler og Oppsahl, og det var hyggelig det også, men det var mer likt – det er jo mer ensfarget hvite områder der.

Les også: Nye Tøyen Postkontor: Nå blir det nattåpent til halv fire i helgene..
Les også: Norsk alt sammen da Norð åpnet på Tøyen Torg

Så seint som i fjor truet han både seg selv og andre med å gi opp, men så kom omslaget. I de fem verste åra støttet han butikken med 100.000 kroner årlig med egne penger. Men nå tror han at han kanskje en dag skal kunne ta ut lønn. I de siste åra, etter at han ble alderspensjonist, har han greid seg med pensjonen. 

FOLK KJØPER JO IKKE KLÆR HVER DAG: – Det er jo mye bedre med utsteder enn alle kjedebutikkene med klær som dominerer andre lokale sentere. Folk kjøper jo ikke klær hver dag.. (Foto: Bjørn Bratten)

FOLK KJØPER JO IKKE KLÆR HVER DAG: – Det er jo mye bedre med utsteder enn alle kjedebutikkene med klær som dominerer andre lokale sentere. Folk kjøper jo ikke klær hver dag.. (Foto: Bjørn Bratten)

– Jeg greier meg jo på pensjonen, sier den saktmodige bokhandleren.

Eksplosiv utvikling

Nå ser det ut til at det på et tidspunkt kan være mulig å ta ut lønn til seg selv. Når han har måttet ta inn ekstrahjelp, har han måttet betale dem av egen lomme, forteller han.

Les også: Østkantfolk: Søstrene Nordby på Tøyen Torg
Les også: Restaurant-spalten: Wasabi Sushi Bar, Tøyen Torg

Men med den nesten eksplosive utviklingen av torget de siste par åra, sju nye spise- og utesteder kan vi telle rundt torget bare den siste tida, har Odd Hagedorn også utviklet sin egen forretning. Nytt tak er det investert i, og utvalget av de forskjelligste varer er kraftig utvidet.

Ønsker du kontakt med Østkantliv-redaksjonen, send en e-post til red@ostkantliv.no.

Og Odd Hagedorn er ikke redd for at det skal bli for mange utesteder på Tøyen Torg.

Ensartet og kjedelig

– Det som er fascinerende er at det er noe for alle her, og det er jo mye bedre med disse restaurantene og kafeene enn slik det er på de andre sentrene og lokale torgene med disse kjedene stort sett med klesforretninger, hvor mye er veldig ensartet og kjedelig. Og folk går jo ikke hver dag og kjøper klær.

Ris eller ros? Legg inn din kommentar nederst i saken..

Men på Tøyen Torg kommer folk ut og møtes på torget, på alle de forskjellige stedene. Mangfoldet blir stadig mer mangfoldig, alt er forandret, sier Odd Hagedorn. 

Flere Tøyen-saker:
Vei i vellinga?
Skjønnhetskur på Tøyen
Mirakelet på Tøyen
Tøyen Torg i cyberspace
Vaktskifte på Tøyen Torg
Munch: Sommer på Tøyen
Ny giv for spøkelsessenter
Restaurantspalten: Lyst på Tøyen
Nettmøte på Lyst
Da Kampen ble Tøyen
Østkantens svar på Den Røde Plass
Klart for fem ukers fest
Det går så sagflisen spruter
Klart for hagefest
Ibrahim (8), Tøyen-lyriker
Joachim og Ibrahim er snart utlært?
Mads er VJ — ikke DJ
Her er sommerferiefest-programmet

Dette innlegget er allerede blitt lest.150144.ganger

2 comments for “Den standhaftige bokhandleren på Tøyen

  1. Gro
    11 februar 2016 at 09:04

    Jeg også, en fantastisk butikk hvor jeg finner veldig mye!! Kan meget anbefales !!!

  2. Ruth Willoch
    7 februar 2016 at 10:33

    Butikken er topp! Handler ofte der!

Legg inn en kommentar