Årets Oscar for beste film gikk til: 12 Years a Slave!..

ÅRETS OSCAR FOR BESTE FILM: Britiske Steve McQueen, her under feiringen på scenen i Dolby Theatre i Los Angeles i natt, stakk av med prisen for beste film under nattas Oscar-utdeling for historien om skjebnen til Solomon Northup, en fri svart amerikaner som ble holdt som slave i sørstatene i 12 år. Steve McQueen ble historisk i natt, som den første svarte person som har fått Oscar-prisen som beste regissør. Lupita Nyong'o fikk prisen for beste kvinnelige birolle for sin rolle i denne filmen.. (Foto: Reuters)

ÅRETS OSCAR FOR BESTE FILM: Britiske Steve McQueen, her under feiringen på scenen i Dolby Theatre i Los Angeles i natt, stakk av med prisen for beste film under nattas Oscar-utdeling for historien om skjebnen til Solomon Northup, en fri svart amerikaner som ble holdt som slave i sørstatene i 12 år. Steve McQueen ble historisk i natt, som den første svarte person som har fått Oscar-prisen for beste film. Kenyanske Lupita Nyong’O fikk prisen for beste kvinnelige birolle for sin rolle i denne filmen, og ble dermed den første afrikanske kvinne som får en skuespiller-pris i Oscar-racet.. (Foto: Reuters)

 

Sju priser til Gravity, men 12 Years a Slave fikk beste film-prisen i natt..

(Sist oppdatert mandag 3.mars kl. 07.05: Årets Oscar-pris for beste film gikk til britiske Steve McQueen for 12 Years a Slave, en av de absolutte topp-favorittene, som på forhånd hadde fått ni nominasjoner. Romdramaet Gravity, med Hollywood-celebritetene George Clooney og Sandra Bullock i hovedrollene, stakk av med sju Oscars, en av dem til regissør Alfonso Cuaron, (første latin-amerikaner som vinner en Oscar for beste regi), men ingenting til de to på toppen av rollelista. Cate Blanchett fikk, som mange ventet, Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for sin rolle i Woody Allen-filmen Blue Jasmin, mens Matthew McConaughey tok prisen, som ventet, for beste mannlige hovedrolle for sin utsultede Hiv-karakter i Dallas Buyers Club, der Jared Leto fikk pris for beste mannlige birolle. Lupita Nyong’O fikk prisen for beste birolle i 12 Years a Slave. Den praktfulle italienske Den store skjønnheten, av Paolo Sorrentino, fikk prisen for beste utenlandske film og Spike Jonze prisen for beste manus for Her..)

Heller ikke i år vinner Scorsese..

Både i 1976 og 1990 tapte Martin Scorsese Oscar-racet, med henholdsvis Taxi Driver og Goodfellas. Vinnerne de årene var Rocky og Danser med ulver. Får deg til å tenke, ikke sant? Men han vinner ikke i år, heller..

Bjørn Storflåtan portrett2BJØRN BRATTEN skriver om film på Østkantliv

Så hvem er det som vinner årets gjeveste kappestrid i filmfeltet, nemlig Oscar-racet, Hollywoods lett hysteriske glamour-show til ære for the great and gorgeous?

Hypen, og nominasjonene, har for lengst pekt ut American Hustle, underholdende retrofilm fra smågangstermiljø i amerikansk 70-tall, og Gravity, om to astronauter (George Clooney og Sandra Bullock) som havner i fri flyt i rommet etter en ulykke med et romskip.
De er årets heteste i kategorien beste film, og begge med ti nominasjoner i det store racet.

SLAVEFILM: Chiwetel Ejiofor og Lupita Nyongo, han nominert i kategorien beste skuespiller, men ikke, såvidt vi leser hypen, brennaktuell der, hun til gjengjeld hyperaktuell i kategorien beste kvinnelige birolle for sin innsats i 12 Years a Slave.. (Foto: Filmweb)

SLAVEFILM: Chiwetel Ejiofor og Lupita Nyong’O, han nominert i kategorien beste skuespiller, men ikke, såvidt vi leser hypen, brennaktuell der, hun til gjengjeld hyperaktuell i kategorien beste kvinnelige birolle for sin innsats i 12 Years a Slave.. (Foto: Filmweb)

40 år for seint

Men 12 Years a Slave, — en film hvor Hollywood for første gang på 40 år ser raseproblematikken fra de svartes side, regissert, selvfølgelig, av en brite, og dertil selv svart, Steve McQueen (Shame, Hunger), – ligger hakk i hel med ni nominasjoner, og en tung portefølje av solide kritikker verden rundt – ikke fordi det spiller noen rolle i Hollywood.

Noen som ikke har oppdaget at 12 Years a slave kan være ern potensiell Oscar-vinner er forøvrig Oslo Kino, hvor 12 Years osv.. bare er satt opp på én eneste forestilling uka før Oscar-showet, en matiné-forestilling på vestkantkinoen Gimle, på formiddagene kl. 15.00.

Så blir altså spørsmålet i natt: Er Hollywood-akademiet, med en snittalder av hvite, 62 årige menn, våkne for en film som hever deres elendige status på rasefeltet?

HIV: Både Jared Leto, her til venstre, og Matthew McConaughey, er brennaktuelle i hver sin klasse, sist nevnte på toppen av pallen for beste mannlige skuespiller, Leto for mannlige birolle i samme film.. (Foto: Filmweb)

HIV: Både Jared Leto, her til venstre, og Matthew McConaughey, er brennaktuelle i hver sin klasse, sistnevnte på toppen av pallen for beste mannlige skuespiller, Leto for mannlige birolle i samme film, Dallas Buyers Club.. (Foto: Filmweb)

Nebraska, Dallas Buyers Club og Captain Phillips følger på de neste plassene i nominasjonsrekka med seks nominasjoner hver, mens The Wolf of Wall Street fikk fem nominasjoner.

Hiv-eposet

I dette beitet er det Hiv-eposet Dallas Buyers Club som har sterkest stilling på ryktebørsen, særlig med Matthew McConaughys radikale slankeprosess i tankene, en rolle som gjør ham superaktuell i kategorien beste mannlige hovedrolle, ikke minst med tanke på hans karrieres spennende svaleflukt fra sjarmtroll i et utall romantiske komedier til rollen her som homofob og hiv-smittet texaner.
Birolleinnehaver Jared Letos kvinnefigur i denne filmen kan fort gjøre Leto aktuell i kampen om prisen for beste mannlige birolle.

UP-AND-COMING: Michael Fassbinder, her som slavedriver i 12 Years a Slave, kanskje aktuell i den nye norsk/tyke Edvard Munch-filmen, kan fort gå til topps i beste mannlige birolle.. (Foto: Filmweb)

UP-AND-COMING: Michael Fassbinder, her som slavedriver i 12 Years a Slave, kanskje aktuell i den nye norsk/tyske Edvard Munch-filmen, kan fort gå til topps i beste mannlige birolle.. (Foto: Filmweb)

Superslanking

Og Hollywood-akademiet har alltid hatt en forkjærlighet for prestasjoner som superslanking og kjønnsoverskridende framferd, ved siden av alle andre slags handicap eller særheter.

La oss for all del ikke glemme Michael Fassbender, som er nominert til beste mannlige birolle for sin slavedriver i 12 Years a Slave, og er på vei oppover, og forøvrig, mer av en lokal interesse for oss her på berget, har vært på tale til hovedrollen som Edvard Munch i den store Munch-filmen som er under forberedelse her i landet..

Brennaktuell

Leonardo diCaprio er selvfølgelig høyt der oppe blant de aktuelle for sin rolle i The Wolf of Wall Street, som en spinngal børsmegler, og han har jo etter hvert en ganske solid rolleliste å se tilbake på, men har aldri vunnet noe, og faktisk bare fire nominasjoner, inkludert denne i år.
Og Scorseses film, The Wolf..osv er ikke blant de brennhete kandidatene i årets Oscar-race. På den annen side er det jo vanskelig å komme utenom Mesteren selv. Så her kan vi få oss noen overraskelser.

AMERICAN HUSTLE: Jennifer Lawrence (t.v.) og Amy Adams er høyst prisaktuelle i American Hustle, også en kandidat til prisen for beste film. Lawrence, som er nominert for beste kvinnelige birolle, fikk en Oscar i fjor for Silver Lining, og Adams er nominert til beste kvinnelige hovedrolle. Om noen timer vet vi resultatet..

AMERICAN HUSTLE: Jennifer Lawrence (t.v.) og Amy Adams er høyst prisaktuelle i American Hustle, også en kandidat til prisen for beste film. Lawrence, som er nominert for beste kvinnelige birolle, fikk en Oscar i fjor for Silver Linings Playbook, og Adams er nominert til beste kvinnelige hovedrolle. Om noen timer vet vi resultatet..

På kvinnesiden er Amy Adams aktuell i beste hovedrolle, i American Hustler, men hun kan fort bli slått på målstreken av Cate Blanchett i Woody Allens Blue Jasmine. Ingen kan spille forfyllet overklassedame som henne, heter det seg..

Spiller fantastisk

Men her lurer en annen kvinne som alltid i kulissene. Meryl Streep spiller fantastisk mot Julia Roberts i August: Osage County. Hun har 18 nominasjoner i karrieren, men «bare» 3 statuetter, sist med Jernkvinnen, om Margaret Thatcher, i 2012.
Julia Roberts er nominert for beste birolle i August: Osage County, men her kan fantastiske Lupita Nyong’O fra 12 Years a Slave fort gå til topps, også i konkurranse med Jennifer Lawrence fra American Hustle, som i en alder av 23 år allerede har en Oscar på peishylla fra i fjor for sin rolle i Silver Linings Playbook.

Glattisen

Og da er vi fremme ved årets beste regissør, der vi kanskje er mest ute på glattisen. Hvis 12 Years.. ender helt der oppe på toppen av seierspallen som beste film, er det rimelig å tro at denne filmens regissør, britiske Steve McQueen, får en plass ved siden av de store Hollywoodkjempene.
David O. Russel og Alfonso Cuaron, med henholdsvis American Hustle og Gravity, kan også være kandidater som lurer i vannskorpen, mens vi altså ikke har noen stor tro på Scorsese og hans børsraid, som er ellevill og underholdende, men litt for unnvikende når han nærmer seg alvoret i dette saksfeltet, nemlig finansskandalene.. 

BESTE FREMMEDSPRÅKLIGE: Mange ønsker seg den italienske Den store skjønnheten av Paolo Sorrentino som beste film på et fremmed språk, mens vi ikke har noen tro på den danke, Jakten.. (Foto: Filmweb)

BESTE FREMMEDSPRÅKLIGE: Mange ønsker seg den italienske Den store skjønnheten av Paolo Sorrentino som beste film på et fremmed språk, mens vi ikke har noen tro på den danke, Jakten.. (Foto: Filmweb)

Norsk/dansk dokumentarseier

Skal vi til slutt være enige om at «vi» stikker av med prisen for beste dokumentarfilm for The Act of Killing, av Joshua Oppenheimer og Signe Byrge Sørenson (dansk produksjon med norske og britiske coprodusenter og amerikansk regissør), om indonesiske gangstere med store hybris-problemer..

Og så hadde vi nær glemt prisen for beste fremmedspråklige film. Danskene har stor tro på sin Jakten, der kan vi ikke følge dem, men vi lander heller på italienske Den store skjønnheten, som Aftenpostens anmelder Ingunn Økland mener står i en særklasse i årets Oscar-race, helt uansett kategori, og som hun derfor hadde ønsket at Oscar-juryen hadde flyttet ut av den fremmedspråklige kategorien for å la den konkurrere med de engelskspråklige.

En film i klasse med Fellinis Det Søte Liv, hvem kan stå for det?

Dette innlegget er allerede blitt lest.2696.ganger

Legg inn en kommentar