Bystyret femdobler bomavgiften på dager med akutt høy luft-forurensning – Frp raser..

DIESELAVGIFT: Bare de aller nyeste bilene slipper unna,

DIESELFORBUD: Et dieselforbud på sterkt forurensete dager kommer trolig i løpet av høsten selv om bystyret nå, med et bredt politisk flertall, har gått til det skritt å femdoble bomavgiften og støtte tiltaket med gratis kollektivtrafikk, på dager med akutt høy luftforurensning.. (Foto: Bjørn Bratten)

160 kroner for en bompassering – men gratis kollektivtrafikk, på sterkt forurensete dager..

(Publisert onsdag 26.oktober 2016 kl. 22.41, sist oppdatert torsdag 27.oktober kl. 11.26)

Onsdag kveld vedtok bystyret i Oslo å femdoble bomavgiften på dager med akutt høy luftforurensning, skriver Aftenposten. Forslaget fikk flertall med stemmer fra byrådspartiene Ap, MDG og SV, samt KrF, Venstre og Høyre, mens Frp stemte mot.
– Dette føyer seg inn i den lange rekken av restriksjoner og avgifter byrådet innfører. Det er parkeringsavgifter, skyhøye bomavgifter, lavutslippssoner og såkalt bilfritt sentrum, raste Tommy Skjervold (Frp) fra talerstolen.

Sist vinter ble det registrert fire dager med akutt høy luftforurensning i Oslo. Det var i en periode i januar. Forrige gang det skjedde, var vinteren 2010/2011.

Dieselforbud kommer

Parallellt med vedtaket om en femdobling av bomavgiften på ekstremt forurensere dager jobber byrådet nå med en permanent forskrift om dieselforbud på slike dager. Forskriften vil trolig være på plass i løpet av høsten, skriver avisa.

– Jeg er glad for at et bredt flertall i bystyret stiller seg bak dette forslaget. Jeg håper vi ikke kommer i en situasjon hvor vi må femdoble bompengene, men hvis alternativet er at tusenvis må holde seg inne på grunn av farlig luft, mener vi det er et nødvendig tiltak, sier Lan Marie Nguyen Berg (MDG), samferdselsbyråd i Oslo. 
Hun understreker at høyere bompenger på dager med akutt høy luftforurensning gjør at folk som absolutt må kjøre bil, fortsatt har muligheten til det – men én passering vil da koste 160 kroner.

Bedre enn dieselforbud

– Derfor mener vi det er å foretrekke fremfor et akuttforbud mot dieselbiler som dermed blir mindre aktuelt, sier byråden. Høyre og Venstre hadde på forhånd foreslått at det må bli gratis å bruke kollektivtilbud på slike dager. Det har byrådet gått med på.
– På dager hvor det innføres femdobling av bompengene vil det samtidig være gratis å reise kollektivt i Oslo og Akershus, slik at folk skal ha et attraktivt alternativ for å komme seg dit de skal og la bilen stå, sier byråd Berg.

 

Dette innlegget er allerede blitt lest.559.ganger

Legg inn en kommentar