Hauskvartalet solgt for 35 millioner etter 16 års okkupasjon..

SOLGT: Det omstridte Hauskvartalet, som i 16 år har vært okkupert av folk som ønsket en byøkologisk utvikling av kvartalet, er solgt til Sørenga-utbyggeren Urbanium for 35.5 mill. kroner, hvorav 30 millioner i kontanter tilfaller kommunen. Nå er beboerne bitre på det nye byrådet, MDGs to byrådsrepresentanter, som bråsnudde i sin motstand mot salget da de kom i posisjon.. (Foto: Bjørn Bratten)

SOLGT: Det omstridte Hauskvartalet, som i 16 år har vært okkupert av folk som ønsket en byøkologisk utvikling av kvartalet, er solgt til Sørenga-utbyggeren Urbanium for 35.5 mill. kroner, hvorav 30 millioner i kontanter tilfaller kommunen. Nå er beboerne bitre på det nye byrådet, MDGs to byrådsrepresentanter, som bråsnudde i sin motstand mot salget da de kom i posisjon.. (Foto: Bjørn Bratten)

MDG-grasrota kritisk etter det nye byrådets kuvending i Hausmann-saken..

Onsdag ettermiddag sa bystyret ja til å selge det såkalte Hauskvartalet som har vært delvis okkupert i 16 år. Før onsdagens bystyremøte hadde byrådet gått inn for at selskapet Urbanium AS, som har stått sentralt i utbyggingen av Sørenga, skal få kjøpe kvartalet. Salgssummen ble satt til 35,5 millioner kroner. Av dette får kommunen 30 millioner i kontanter, ifølge osloby. 

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Det var det forrige byrådet som la ut det meste av kvartalet for salg, gjennomførte en budrunde og innstilte på Urbanium som kjøper. Før kommunevalget var både Ap, SV, MDG og Rødt svært kritiske til salget. Da venstresiden vant valget, varslet det nye rødgrønne byrådet at de ville se på salget på nytt.
Etter to måneders betenkningstid falt de likevel ned på samme konklusjon som sine forgjengere.

På årsmøtet til Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Oslo i februar stemte forsamlingen med overveldende flertall mot sine to byrådsrepresentanter, byråd for byutvikling, Hanna Marcussen, og Samferdsels- og Miljøbyråd, Lan Marie Nguyen Bergpå grunn av kuvendingen i Hausmannsaken.

ET SVIK: Torgeir "Gabba" Gabrielsen og Tone Espedalen i Vestbredden Vel holder fortsatt døra åpen for dialog med kommunen når det gjelder salget av Hausmanns gate 40. (Foto: Christian Boger / Osloportalen)

ET SVIK: Torgeir «Gabba» Gabrielsen og Tone Espedalen i Vestbredden Vel i Hausmannskvartalet sier at de forlengst har mistet troen på politikerne etter alt som har skjedd i Hausmann-saken. (Foto: Christian Boger / Osloportalen)

20 kan bli husløse

– Den potensielle kjøperen av eiendommene, Espen A. Pay, skal ha uttalt i avisa nylig at han ikke gikk inn med penger for å ta vare på de nåværende beboerne. Det kan bety at vel 20 mennesker om kort tid blir stående husløse og et unikt sosialt boligprosjekt kan ha fått dødsstøtet, sa to av beboerne, Torgeir «Gabba» Gabrielsen og Tone Espedalen, til nettstedet Radikal Portal i februar.
– Da vi hørte om det oppslaget trodde vi det hele var en dårlig spøk, men så viser det seg jo at mannen var dønn seriøs når han uttalte seg. De ideene Urbanium her kommer med har svært lite med brukermedvirkning og sosial boligbygging å gjøre, sa de to beboerne.
– Du kan godt si at vi for lengst har mistet tilliten til byens politikere. Det eneste vi nå sitter igjen med er en forakt for politikerne og den prosessen vi har sett her i Hausmannsgate, sa de to i februar. 

Byøkologisk alternativ

I 16 år har eiendommen i Hausmanns gate 40 vært befolket av det de selv mener er samfunnsengasjerte aksjonister med det mål for øye å skape et byøkologisk alternativ til dagens boligmarked i Oslo. Stor var oppstandelsen i fjor sommer da det ble kjent at det borgerlige byrådet ønsket å selge eiendommen, sammen med andre eiendommer i Hauskvartalet, til eiendomsinvestoren Espen A. Pay og hans Urbanium Eiendom.

Et større slag var det likevel da det nye rød-grønne byrådet bestemte seg for å gjennomføre salget, etter at de gjennom hele fjorårets valgkamp hadde lovet å skrinlegge det, skriver Radikal Portal.

VEGA SCENE:

VEGA SCENE: I 2013 gikk aktører fra distributøren Arthaus, Film fraSør, teatergruppen Kompani Camping og Oslo Dokumentarkino sammen om et prosjekt for å få en uavhengig kino- og teaterscene i Hausmannskvartalet ved Akerselva.. (Foto: N/A)

 

Vega Scene

Urbaniums tanker om utviklingen av kvartalet er ikke juridisk bindende, men selskapet ser for seg at Hausmanns gate 42 rehabiliteres, med 3- og 4-roms borettslagsleiligheter, Hausmanns gate 40, som i 15 år har vært bebodd av okkupanter, rives. I stedet bygges det et moderne leilighetsbygg.

Den ledige tomta i Brenneriveien 1 bygges ut med små 2-roms borettslagsleiligheter. Den såkalte sirkustomta, som i dag er ledig, får et nytt bygg. Opprinnelig foreslo de å kombinere en mellomstor scene/flerbrukssal med et begrenset antall publikumsplasser og en kafé, med kontorlokaler/atelier/studioer i etasjene over. Ifølge Urbanium er dette nå kassert til fordel for det såkalte Vega scene-prosjektet.

Dette innlegget er allerede blitt lest.1474.ganger

Legg inn en kommentar