Oslo bystyre vedtok dieselforbud – og dieselstraff i bomringen..

DIESELAVGIFT: Bare de aller nyeste bilene slipper unna,

DIESELFORBUD: Bare de aller nyeste bilene slipper unna, pluss nyttetransport, dersom staten aksepterer Oslos bystyrevedtak om å forby dieselbiler å kjøre på dager med høy luftforurensning. Dessuten kan dieselbil-sjåførene måtte betale ekstra bomavgift… (Arkivfoto: Bjørn Bratten)

(Publisert torsdag 21.mai 2015 kl. 00.17, sist oppdatert torsdag kl. 12.38)

Oslo bystyre vedtok onsdag kveld å forby dieselbiler å kjøre på dager med høy luftforurensning. Bare de aller nyeste personbilene slipper unna. Nyttetransport får unntak, bortsett fra gjennomfartstrafikken. Det er uklart om staten vil gi Oslo kommune hjemmel til å innføre forbudet, skriver NRK Østlandssendingen.

 Vi lager nå et regelverk for hvordan forbudet skal fungere. Vi må få aksept for dette fra Statens vegvesen. Hvis dette skjer, kan vi ha et slikt forbud allerede fra førstkommende vinter, sier Miljø- og Samferdselsbyråd Guri Melby til osloby.

Sist vinter hadde Oslo ingen dager med akutt luftforurensning, men var nær grensen flere ganger.

Byrådet skal også be Statens vegvesen om å innføre lavere hastighet på alle hovedveier med høyere fartsgrense enn 60 km/t i perioden 1. oktober til 30. april.

Økt pris for de største forurenserne

Bystyreflertallet vedtok samtidig at byrådet jobber for å øke prisen for bompasseringer for biler som forurenser mest, mens andre skal betale mindre. Dette betyr i praksis at dieselbiler kan bli nødt til å betale mer enn andre.

– Til høsten blir det nye forhandlinger om oslopakke 3. Da skal vi prøve å endre takstsystemet i bomringen, sier Melby.

Bystyret skal også se på muligheten til å innføre såkalte lavutslippssoner, områder der kjøretøy som forurenser mest ikke får lov til å kjøre. Det kan for eksempel være innenfor Ring 2.

– Er ikke disse tiltakene ganske drastiske?

– Folks helse er viktigere enn retten til å kjøre dieselbil, svarer byråden, ifølge osloby.

Dette innlegget er allerede blitt lest.6283.ganger

1 comment for “Oslo bystyre vedtok dieselforbud – og dieselstraff i bomringen..

  1. Ryan
    21 juli 2016 at 16:39

    Helsa er bare påskudd for å hanke inn mer penger og gjøre det vanskeligere for vanlige folk. Politikere som mente at diesel biler var bra noen år tilbake.

Legg inn en kommentar