Billedhoggeren Bård Breivik er død – gode kolleger fullfører Klosterenga Skulpturpark

(Videoproduksjon: Teerec/Terese Bratten/Vimeo)

«Bård Breivik jobbet motstrøms i 15 år med Oslos kommunale myndigheter med det som var tenkt som østkantens svar på Vigelandsparken..», skriver Østkantliv

(Publisert 30.juli 2013 kl. 13.51, sist oppdatert søndag 10. januar 2016 kl. 16.40)

Søndag døde billedhoggeren Bård Breivik etter lengre tids sykdom. Han ble 67 år gammel. Breivik, som var ildsjelen bak det som ble den lange og vanskelige prosessen med utviklingen av Klosterenga skulpturpark i Gamlebyen, fikk påvist aggressiv, uhelbredelig kreft før jul 2014.
Bergens Tidende får bekreftet dødsfallet fra Breiviks nærmeste familie. Den siste tiden jobbet Breivik for å ferdigstille nye søyler til Torgallmenningen i Bergen, og med sluttføringen av skulpturparken i Klosterenga.


Bjørn Storflåtan portrett2BJØRN BRATTEN skriver om byutvikling på Østkantliv

De siste ukene har billedhoggeren Bård Breivik fått behandling hjemme i kunstnerboligen på Ekely og på Diakonhjemmet i Oslo, skriver Aftenposten i dag. Han fikk påvist aggressiv, uhelbredelig kreft før jul 2014. Han visste at han hadde kort tid igjen å leve. Men han har ikke villet fokusere på sykdommen.

Les også Vårt Oslo 24.mai 2017 her:

Bård Breivik jobbet i over femten år motstrøms med Oslos kommunale myndigheter med det som var tenkt som østkantens svar på Vigelandsparken. Det resultatet som vi nå omsider snart kan se omrisset av er svært langt fra de visjonene den landskjente bildehoggeren kom med til våre kommunale kulturmyndigheter før tusenårsskiftet.
Når vi nå skriver at kollegene «fullfører prosjektet», så er det selvfølgelig en sannhet med atskillige modifikasjoner. For oss som opplevde det han hadde satt i gang i forbindelse med tusenårsskiftet er denne såkalte fullførelsen milevis fra det kunstneren selv hadde tenkt.

Bilene skulle innta Klosterenga..

– Nå skal bilene innta skogen i Klosterenga i Gamlebyen. Skogen skal ryddes og det skal bygges parkeringsplass til 40 biler, skrev og fortalte vi (på ovenstående video) her på Østkantliv-bloggen 30.juli i 2013.
Høsten etter ble planene lagt bort, etter en massiv protestaksjon fra beboerne i Gamlebyen.
K
loss oppunder jul i 2015 kom det endelig bevegelse igjen i den lange prosessen. En reguleringsplan ble vedtatt i bystyret i desember. Noe av Breiviks skulpturpark skal virkeliggjøres.
Så, i begynnelsen av januar 2016, kommer meldingen om at Breivik, ildsjelen bak skulpturparken i Klosterenga, er død.

Steinhogger Rolf Karlsen, som har jobbet med Klosterenga skulpturpark i 20 år, skal føre prosjektet i havn, mens kunstnerkollega Kristian Blystad har ansvar for detaljprosjekteringen for skulpturparken, omtalt som østkantens Vigelandspark.

Realiseres innen 2018?

En annen av ildsjelene bak den opprinnelige skulpturparken, sivilarkitekt Jørn Skaare, som i sin tid samarbeidet med Breivik om de himmelstormende planene, håper prosjektet kan realiseres innen 2018. 

ØSTKANTLIV WEB-TV:

ØSTKANTLIV WEB-TV: Onsdag 9.desember 2015 ble den nye reguleringsplanen for Klosterenga vedtatt i bystyret. Det innebærer at det nå blir penger til å grave opp Hovinbekken slik at den skal gå i dagen gjennom Klosterenga. Kanskje det til og med kan bli vann i det gamle fonteneanlegget som billedhogger Bård Breivik står foran på Tom Martinsens foto fra årtusenskiftet. (Tom Martinsen døde i 2007) Etter meldingen på nyåret om at Breivik er dødssjuk av kreft er det klart at Klosterenga skulpturpark skal fullføres av Breiviks kolleger gjennom mange år. Søndag 10.januar 2016 døde Breivik, 67 år gammel… (Foto: Tom Martinsen/Dagbladet)

– Det store som skal skje nå, er at Hovinbekken som i dag renner under bakken, skal graves opp og frem og klukke i dagen gjennom hele parken. Etter at den har skapt liv i Bjerkedalen park og rent gjennom Ensjøbyen, så skal den renne ferdig renset fra dammen ved Ensjø, forbi Nye Jordal Amfi og gjennom Klosterenga park her, forteller Skaara.

Ris eller ros? Vi tåler også nedovertommeler! Legg inn din kommentar i kommentarfeltet nederst i denne saken..

– Nå er Vann- og avløpsetaten med sine penger og muskler med på laget for fullt, og i beste fall kan bekken slippes fri i 2017. Og så skal det anlegges en ny og flott gangvei gjennom parken. Og så skal det vel skje noe småtterier og oppgraderinger i tillegg, sier Skaare, som regner med at ferdigstillelse av parken vil koste rundt 50 millioner kroner.

Mangler privat finansiering

I Vann- og avløpsetaten får Osloby bekreftet at midler er satt av til å åpne bekken. Men andre brikker må også på plass før den igjen kan renne i dagen gjennom Gamlebyen, blant annet må privat finansiering av kunst være på plass. Der tror de 2018 eller 2019 er et bedre anslag.

Gamlebyposten, som kom med sitt første nummer på mange år i februar 2014, fortalte da at kommunen har vedtatt å ferdigstille oppgraderingen av parken som ble påbegynt tidlig på nittitallet. Nå ventes det ferdigstilt innen 2015, inkludert åpning av Hovinbekken og kunstutsmykking av Bård Breivik.!, het det i Gamlebyposten den gang.

KLOSTERENGA: På denne illusgtrasjonen kan man se, om man er lokalkjent, hvordan den planlagte parkeringsplassen er borte igjen etter at det i fjor sommer var en høringsrunde om en parkering for 40 biler. Den observante leser vil også få meg seg hvor bekkeløpet til Hovinbekken, farget blå, vil gå gjennom parken fra Galgeberg og ned til Grønland.. (Ill.: Plan- og bygningsetaten)

KLOSTERENGA: På denne illustrasjonen kan man se, om man er lokalkjent, hvordan den planlagte parkeringsplassen er borte igjen etter at det i fjor sommer var en høringsrunde om en parkering for 40 biler. Den observante leser vil også få meg seg hvor bekkeløpet til Hovinbekken, farget blå, vil gå gjennom parken fra Galgeberg og ned til Grønland. Men det fremgår ikke hvor eventuelt nye skulpturer av Bård Breivik skal plasseres.. (Ill.: Plan- og bygningsetaten)

Situasjonen som var utgangspunktet for reportasjen her på Østkantliv i 2013 var altså protestene mot forslaget fra kommunen om å legge en parkeringsplass for 40 biler til Klosterenga. Den kampen ble kronet med seier året etter, som det fremgår av reportasjen her. Men det lyktes ikke for Østkantliv å få noen bekreftelser fra ansvarlige myndigheter i Kulturetaten eller Plan- og bygningsetaten den gang..

HER SKAL BEKKEN GÅ: Oslo Elveforum, som guidet bekkevandringen i Klosterenga i høst, var klar på at bekketraseen måtte skrå over dagens parkeringsområde i Klostergata. Bekkens fremtidige løp ble illustrert av et utlagt "blått bånd" av sammenstiftede miljøafallsposer langs hele traseen..

HER SKAL BEKKEN GÅ: Oslo Elveforum, som guidet bekkevandringen i Klosterenga i fjor høst, var klar på at bekketraseen måtte skrå over dagens parkeringsområde i Klostergata. Bekkens fremtidige løp ble illustrert av et utlagt «blått bånd» av sammenstiftede miljøavfallsposer langs hele traseen.. (Foto: Gamlebyposten)

Erstattes

Årsaken til at området i skogen ble lagt ut til parkering, skulle være at bekkeløpet i Hovinbekken ville ta parkeringsplasser som i dag benyttes innerst i Klostergata. Kommunen skulle altså ikke ta grøntområde fra beboerne – det skulle erstattes høyere opp i parken, het det.
I følge Oslo Elveforum, som gjennomførte en bekkevandring med Klosterengas Venner i fjor høst, må bekkeløpet legges på nåværende parkeringsareal innerst i Klostergata, hvis ikke vil det være umulig å fremføre bekken, så det er et ufravikelig krav om opparbeidelse av grøntområde fremfor biler her.

Startet aksjonen

Det var beboerne i Schweigaardsgata 60 som startet protestaksjonen da de, gjennom oppslag på de vakre trærne i den lille Klosterskogen, ba andre beboere skrive protestbrev til kommunen. En surrealistisk situasjon, skrev borettslaget i protestbrevet. Da Østkantlivs web-tv-team kom på banen og laget et innslag her på bloggen, eksploderte bloggen med 1400 unike brukere, som du kan mangedoble for å få det totale antall visninger, bare den første dagen! 

Her er historikken:

For ti-femten år siden forelå det store planer for bygging av en skulpturpark i Klosterenga, langs fengselmurene til Botsfengslet, som det en gang het. Tanken var at hele området oppe fra Galgebergområdet og nesten ned til Oslogate nedenfor Politihuset på Grønland skulle bli en gjennomgående park med skulpturer, vannbassenger og sildrende vann fra Hovin-bekken.

RUIN: Inne i det lille skogholtet ved leikeplassen i Klosterenga ligger en haug med gamle vannrenner fra storhetstiden rundt tusenårsskiftet. Dette bildet er flere år gammelt, men de ligger der ennå, bare enda mer overgrodd.. (Foto: Bjørn Bratten)

RUIN: Inne i det lille skogholtet ved leikeplassen i Klosterenga ligger en haug med gamle vannrenner fra storhetstiden rundt tusenårsskiftet. Dette bildet er flere år gammelt, men de ligger der ennå, bare enda mer overgrodd.. (Foto: Bjørn Bratten)

Tusenårssted

Tanken var også at det skulle bli østkantens tusenårsted, at det skulle bli et slags østkantens svar på Vigelandsparken, og den profilerte billedhoggeren Bård Breivik ble hyret inn til å gjøre jobben. Han satte i gang, reiste til Kina og kjøpte inn tonnevis av stein og marmor som reiste den lange veien til Klosterenga, et flott basseng ble bygd, en vakker skulpturvegg med sildrende vann og lenger ned et sirkelbasseng, også med vann, inne i det tette grønnsværet der hvor parken snevrer seg inn tett inntil de gamle fengselsmurene.

Det ble brukt millioner av kroner, men dessverre ikke nok. I dag reises Ekebergskogen Skulpturpark oppe i åsen for 300 millioner private kroner, mens Klosterenga Park ligger mer eller mindre brakk, het det her i vår reportasje. Så kom meldingen om at deler av parken, mot gårdene i Schweigaardsgata, skulle ryddes for de mange titalls vakre trær og gi plass til en parkeringsplass til 40 biler. Borettslaget i Schweigaardsgata 60 aksjonerte og hengte opp plakater i skogen sin med oppfordring om at folk skal protestere, innen fristen for uttalelser fra offentligheten utløp.

Dette innlegget er allerede blitt lest.207367.ganger

2 comments for “Billedhoggeren Bård Breivik er død – gode kolleger fullfører Klosterenga Skulpturpark

 1. Pelle Parafin
  31 juli 2013 at 12:09

  For at folk skal slutte å kjøre biler i sentrum må de få parkeringsplasser. Jeg synes det burde letes etter bedre plasser enn en skulpturpark men vi kommer ikke unna det faktum at flere parkeringsplasser faktisk betyr mindre forurensing.

 2. 31 juli 2013 at 09:40

  Saken om åpning av Hovinbekken og parkering er fortsatte i behandling hos Plan- og Bygningsetaten, og det er mulig å sende sine uttalelser om den (den nye fristen er 15 august).
  Her er lenke til saken: http://web102881.pbe.oslo.kommune.no/saksinnsyn/casedet.asp?direct=Y&mode=all&caseno=201111438
  Du burde sende epost til postmottak -at- pbe.oslo.kommune.no (som sagt i artikkel 😉 ) og referere til saks nr. 201111438 for at epost blir lagt ved til den riktige saken.
  Det er best om det er borettslag som sender uttalelser, det er best å prøve å få det til på sånn måte.

Legg inn en kommentar