Youngstorget tilbake som maktens sentrum: Mareritt eller genistrek?

DE TRE TÅRN: Litt Game of Thrones over Snøhettas forslag til nytt regjeringskvartal – men ideen med å flytte regjeringens inngangsparti til sosialdemokrati-bastion Youngstorget: Genial?..

DE TRE TÅRN: Litt Game of Thrones over Snøhettas forslag til nytt regjeringskvartal – men ideen med å flytte regjeringens inngangsparti til sosialdemokrati-bastion Youngstorget: Genial?..

Dagens Twitter: Hva om vi flyttet hele regjeringskvartalet til Tøyen..?

(Publisert mandag 13.april 2015 kl. 10.52, sist oppdatert lørdag 18. april kl. 23.00)

Skal Youngstorget ønskes tilbake i varmen som den norske regjeringsmaktens geografiske sentrum, slik det var i den lange perioden med det enkelte har kalt den norske ettparti-statens, altså sosialdemokratiets, storhetsperiode, på femti- og tidlig seksti-tall?
Og er i så fall det grepet som Snøhetta lanserer, med Youngstorget og det gamle, ikoniske Møllergta 19 og basarhallenes søylerekker som portal til maktens nye sentrum, – en mareritt-visjon, eller en genistrek?

Bjørn Storflåtan portrett2BJØRN BRATTEN skriver om byutvikling på Østkantliv

Forslagene fra de seks inviterte arkitektkontorene til nytt regjeringskvartal foreligger i dag, og vi er tilbøyelig til å falle ned på det siste, nemlig genistreken.
Men innrømmer straks at de tre superhøyblokkene som ruver over det hele, i horisonten mot vest, gir oss assosiasjoner som også har marerittets kjennetegn: en slags barcoderekke som skygger for sola i de viktigste ettermiddags- og tidlige kveldstimer på sommertid. En maktens inngangsportal i et skyggeland?

Så når en melding dumper inn i Twitter-boksen  fra tidligere forlagssjef William Nygaard med forslag om at vi flytter hele regjeringskvartalet til Tøyen nå som det blir plass til overs etter Munch-museet, lyder det slett ikke så dumt.

Bortsett fra at når vi tenker på hvor liten plass det lille dokkehuset av et Munch-museum tar der det står i all beskjedenhet utenfor gitterporten til Botanisk hage, så slår det oss at det må være lenge siden Nygaard har vært på disse kanter..

PORTAL: Regjeringskvartalets nye inngangsportal skal gå gjennom de gamle søylegangene til basarene på Youngstorget, i en tunnel under regjeringskvartalet og munne ut i en skog på Høyblokkas vestside, mot Akersgata, ifølge Snøhettas forslag. Mareritt eller genistrek?, spør vår medarbeider..

PORTAL: Regjeringskvartalets nye inngangsportal skal gå fra Storgata gjennom Folketeaterpassasjen, over Youngstorget, gjennom de gamle søylegangene til basarene på Youngstorget, i en tunnel under regjeringskvartalet og munne ut i en skog på Høyblokkas vestside, mot Akersgata, ifølge Snøhettas forslag. Mareritt eller genistrek?, spør vår medarbeider..

De Tre Tårn

Men spøk til side: Når vi den følgende lørdag tar oss tid til å sjekke modellene i utstillingen i Høyblokka, ser vi at solnedgangsteorien vår er feilaktig. Youngstorget ligger ikke firkanta nord-sør, men diagonalt på nord-sør-aksen, altså at du skal ganske nær midtsommerleite, og ganske langt på kveld, før det første av de tre tårnene vil kaste noen skygge over Youngstorget. Altså en helt ubegrunnet bekymring.

Vårt besøk i utstillingslokalene, der en svær, kvadratisk modell av Snøhettas forslag dominerer utstillingslokalet, gjør oss klar over et annet fiffig poeng med Snøhettas forslag: De tre høye, spisse tårnene ligger alle på den samme nordøst-sørvest-akse, og nordøst – og sørvest – for blokkene ligger de øvrige regjeringsbygningene i forslaget på rekke langs den samme aksen.

Godt tenkt

Disse er alle på høyde med den øvrige bebyggelse, og for den som må ha det inn med skjeer betyr dette at skyggene fra De Tre Tårn på ettermiddags- og kveldstid ikke vil ramme den øvrige bebyggelsen i nærheten, bare regjeringskontorene selv, ifølge Snøhettas forslag. Det er så godt tenkt at det er nesten som det må være planlagt.

Et annet poeng som er slående ved Snøhettas forslag er at den planlagte Akerskogen, som den kalles, på vest- og nordsiden av Høyblokka, skal være en lett, nordisk bjørkeskog som strekker seg nord- og nordøstover helt opp til bebyggelsen langs Fredensborgsveien, og gir altså rom og plass og luft både til Trefoldighetskirken, gamle Deichmanske Bibliotek og Margaretakyrkan.

Hele dette området, som er den delen av utbyggingen som planlegges fram mot år 2064, er det området rett nord for de tre tårnene som vil ligge i skyggen fra tårnene på dagtid, når sola står høyest. På vinterstid kommer gode leselamper til nytte på biblioteket også på dagtid. I skyggen av De Tre Tårn..

Y-blokka-problemet

Det store problemet med Y-blokka, som nå er under heftig debatt, er jo at den i sin tid ble lagt helt opp i åsynet til Deichmanskes klassiske fasade. Om altså Y-blokka fjernes vil Deichmanske igjen få sin rettmessige plass.

Nå vil alle slike framtidsskisser fra arkitektkontorer ha et skjær av science fiction over seg, og på den ovenstående modellen er det ikke fritt for at de enormt ruvende tre spisse, pyramideformete tårnene – alle tre rundt dobbelt så høye som den nåværende Høyblokka – leder tankene til femte sesong av Game of Thrones

Om Snøhettas hovedgrep – De Tre Tårn – får gjennomslag i dette arkitekt-racet – noen konkurranse er jo ikke dette i vanlig forstand – er vi ikke i tvil om hva som etter dette vil bli oppnavnet til det nye regjeringskvartalet..

Skjebnetungt

Så hvor mye – i eventuell negativ retning – betyr Snøhettas forslag om å trekke inn de historiske tradisjonene fra etterkrigstidens stormfulle partifeider for den regjeringen som skal avgjøre det nærmest skjebnetunge spørsmålet om regjeringskvartalets framtid?

Om det blir den sittende regjering som får æren, slik det ser ut nå, kan det kanskje bli en hard nøtt å svelge, for å vri litt på det gamle ordhellet.

For de konspiratoriske – og spøkefulle – blant oss kan spørsmålet bli: Har Snøhetta lagt ut en snublestein for Høyre-Frp-regjeringen med sin Youngstorget-løsning, og er Snøhetta egentlig et ormebol av arbeiderpartifolk?..

Under Møllergata 19 og ut i skogen..

Og når man vandrer i utstillingslokalet innser vi at det, i hvert fall sett fra østkanten, er Snøhettas forslag som tar et grep som også signaliserer noe utover det rent arkitektoniske.
Spaserveien som de legger opp til helt nede fra Storgata, gjennom Folketeaterpassasjen, over Youngstorget, under Møllergata 19 og det ene, midtre tårnet og fram til Akerskogen tar jo på alvor øst-vest-skillet i byen, og gjør et grep i den sammenheng. Regjeringen hører selvfølgelig alt folket til..

Snøhettas Youngstorget-forslag er altså, slik vi ser det, det opplagt mest visjonære og slående, på alle sett og vis, men i hele fire av de andre innspillene blir det foreslått å lage en folkepark i området mellom Akersgata og Høyblokken. Det mest ekspansive er de nederlandske arkitektene i MVRDV, som foreslår å bygge en type borg rundt hele kvartalet, med en publikumspark på taket.

Den høyeste: 128 meter

– For flere av disse har en parkidé vært en måte å tenke på at dette skal gi noe tilbake til bystrukturen, sier strategi- og utviklingsdirektør Bjørne Grimsrud i Statsbygg til Aftenposten

Den høyeste av de høyblokkene som er foreslått fra de seks arkitektkontorene er på 128 meter (Oslo Plaza er på 110 meter), så det uunngåelige høyblokk-spørsmålet vil nok komme til å dominere debatten som skal komme..
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner understreker at det ikke blir ett av disse forslagene som blir realisert, men en blanding av dem.

Teamene bak de innsendte forslagene er LPO/Arkitekt Kristine Jensens tegnestue/Norconsult(Oslo), Snøhetta (OSLO), White (Gøteborg/Oslo). BIG (København), Asplan Viak (Oslo), og MVRDV (Rotterdam). I fire uker blir forslagene vist for publikum i en egen paviljong i Høyblokka.

Dette innlegget er allerede blitt lest.15838.ganger

Legg inn en kommentar