Ekebergparken vokser — én skulptur består av 11-12 deler..

SKULPTURPARKEN: Nå jobbes det på spreng for å få Ekebergparken ferdig til den planlagte åpningen   26.september. Her er det den 220 cm høye kjempekvinnen Walking Woman til billedhoggeren som settes på plass.. (Foto: NTB Scanpix)

SKULPTURPARKEN: Nå jobbes det på spreng for å få Ekebergparken ferdig til den planlagte åpningen 26.september. Her er det den 217 cm høye kjempekvinnen til billedhoggeren Sean Henry, «Walking Woman», som settes på plass.. (Foto: NTB Scanpix)

Da byrådet sa ja til Christian Ringnes omstridte skulpturpark i 2011, ble grensen satt ved 80 skulpturer. Nå kan parken få langt flere kunstverk enn det politikerne har bestemt, skriver NRK i dag.

Det jobbes nå på spreng for å få Ekebergparken ferdig til åpningen i neste måned. Men det kan bli med flere skulpturer enn maksgrensen som ble satt av byrådet i 2011. En av skulpturene består nemlig av 10–12 deler som plasseres ulike steder i parken. Likevel regnes skulpturen som ett kunstverk.

Godkjent av kommunen

– Fra kunstnerens side oppleves skulpturen som ett kunstverk, og det gjør det fra kunstfaglig utvalg også. I tillegg er det godkjent av Oslo kommune også som et kunstverk, sier daglig leder for Ekebergparken, Ina Johannesen.

Johannesen aviser regelbrudd på maksgrensen på 80 skulpturer. Hun mener at Jenny Holzer, som har laget kunstverket, har rett til å avgjøre hvordan skulpturen skal oppleves.

– En installasjon kan bestå av mange deler. Hvordan de ulike delene skal settes sammen og hvor stor avstanden skal være, er kunstnernes oppgave å bestemme. Skulpturen hun plasserer innenfor parken er ett kunstverk, sier daglig leder for Ekebergparken.

Krever dispensasjon

Byantikvaren er en av dem som planlegger Ekebergparken og passer på at reguleringsplanen ikke brytes.

– Dersom maksgrensen på antall skulpturer overskrides, kreves det dispensasjon, sier avdelingssjef hos Byantikvaren, Hogne Langset. Langset synes at arbeidet med parken har vært utfordrende, fordi de fleste skulpturene ikke var kjøpt inn da reguleringen ble bestemt.

– Gjennom reguleringsplanen gis det dispensasjon fra kulturminneloven. Det betyr at man har måttet sette forutsetninger for skulpturplassering og utforming, lenge før man vet hvilke skulpturer som skal komme til parken, sier avdelingssjef Langset.

Les mer om Ekebergparken:

Vår konspirasjonsteori
Ikke akkurat kitsch, men..
Professor-storm mot skulpturparken
Kulturetatens brev hemmeligstemplet

Dette innlegget er allerede blitt lest.2310.ganger

Legg inn en kommentar