En femmer til årets norske filmbegivenhet: «Bølgen»

MENTAL ØVELSE:

MENTAL ØVELSE: Sjelden kommer du så nær virkeligheten som i dette årets store norske filmslager, Bølgen, om raskatastrofen i Storfjorden på Sunnmøre, skriver vår anmelder.. (Foto: Filmweb)

Årets kinovinner er norsk: «Svimlende, fabelaktig, velgjort,» skrev Østkantlivs anmelder..

(Publisert onsdag 16.desember 2015 kl. 23.49, sist oppdatert torsdag 17.desember klokka 08.02)

Historier fra virkeligheten har fascinert oss til alle tider. I TV-alderen heter det reality-TV, men sjelden kommer du så nær virkeligheten – i kinosalen eller foran TV-skjermen – som i dette årets store norske filmslager, Bølgen, om den ventede – og fryktede – raskatastrofen i Storfjorden på Sunnmøre. 

Film: Bølgen (No.)
Regi: Roar Uthaug
Med Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Fridtjov Såheim, Thomas Bo Larsen, Jonas Hoff Oftebro, Edith Haagenrud-Sande

Bjørn Storflåtan portrett2Karakter: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
BJØRN BRATTEN
skriver om film på Østkantliv

Og det eneste ved denne filmen som ikke er rett og slett dokumentarisk er akkurat i detalj hvordan katastrofen utspiller seg, for det vet vi selvfølgelig ikke – og så har filmskaperne skrudd sammen en historie om en familie som kan representere oss alle. 
Men alle omstendigheter rundt ras-trusselen fra Åkerneset (eller Åkneset) slik de fortelles i filmen er høyst autentiske, og det bidrar jo drastisk til å høyne dramaet.
Så er da også den meget veldreide norske storfilmen blitt årets kinofilm i Norge med utrolige 832.045 solgte billetter siden premieren i august.

Fjellets indre liv

Alt som dreier seg om hvordan geologene følger fjellets indre liv fra brakka oppe ved ras-sprekken, alle opplysninger om hvor stort raset vil være, hvor høyt opp fra bebyggelsen innbyggerne i Geiranger, Hellesylt, Valldal, Stranda og de andre bygdene som kan bli berørt må reise for å slippe unna den voldsomme tsunamien som ubønnhørlig vil komme, alt er autentisk.

Så hvordan holder vi ut å se på noe så drastisk, så nær oss, og hvordan holder de ut denne historien, de som bor der?

Formidabel innsats

For å holde oss til filmberetningen, så er den altså velskrevet og godt skrudd sammen. Skuespillerne, med Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp i spissen, gjør en formidabel innsats, Joner som den litt hypersensitive geologen som ser faresignalene litt før, og litt klarere enn de andre, og den sterke og besluttsomme kona(Torp), som ikke gir seg på harde møkka før alle familiemedlemmer er trygge.

Selve filmfortellingen bygger på velkjente Hollywood-formularer, her er ikke mange overraskelser når du vet hva som skal skje med selve rasutviklingen, men det er, som sagt, velgjort, og heller ikke spekulativt. Mye av grunnen til at det ikke kjennes spekulativt er at vi har disse menneskene, skuespillerne, som spiller ut våre angster. Godt gjort.

Mental øvelse

Så hører det med her at de tekniske sidene av beretningen, altså alt som har med det vi en gang kalte filmtriks å gjøre, er svimlende, fabelaktig, velgjort, helt på høyde med det beste vi kan se i internasjonale storfilmer. Det sier litt om den fantastiske tekniske utviklingen som har skjedd med den norske filmbransjen bare de siste få åra.
Og skuespilleriet, i alle dens avskygninger, følger med, i hvert fall i denne filmen..

Med litt velvilighet, som kanskje er på sin plass her, gitt det alvorlige bakteppet, kan kanskje denne filmen betraktes som en mental øvelse for alle som kan tenkes å bli berørt, eller som føler at virkeligheten kan bli for nær. Ja, altså, for oss alle?
Slik kan det altså skje. Men det er ikke helt virkelig. Ikke ennå. Kanskje ikke på lenge ennå..

Dette innlegget er allerede blitt lest.23677.ganger

Legg inn en kommentar