Film: Hjem til jul (No.)

JULEMYSTERIER: Men hvem er denne julenissen her?.. (Foto: Filmweb)

Strålende julestemning

Film: Hjem til jul (No.) 
Regi: Bent Hamer 
Med Trond Fausa Aurvåg, Fridtjov Såheim, Reidar Sørensen, Ingunn Beate Øyen, Nina Andresen Borud, Tomas Norstrøm, Joachim Calmeyer 

Bjørn Storflåtan portrett2Karakter: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
BJØRN BRATTEN skriver om film på  Østkantliv 

Når to tilbakelente lakonikere som Bent Hamer og Levi Henriksen setter hverandre stevne på filmlerretet kan det bli både poetisk og en anelse sentimentalt, det siste står nok Henriksen for, og poesien, særlig den visuelle poesien, den tar Hamer seg av. 

Bent Hamers film som bygger på Levi Henriksens noveller er samlet sett det vi kan kalle en fin og varm beretning, den har en riktig vakker og stemningsfull slutt, men ved første påsyn satt vi igjen med følelsen at historien(e) bare var halvveis fortalt.
Det kan selvfølgelig også være en bra ting, for vi skulle så gjerne sett mer. Og når denne filmen med årene er blitt noe av en julegjenganger har vi fått en langt mer velvillig holdning til dette skaperverket. Hjem til jul er rett og slett en strålende norsk julefilm.

Fjellstøtt

Det som står fjellstøtt er regi og personinstruksjon. De to herrer, Hamer og Henriksen, faller fint inn i hverandres univers og skuespillerne ser også ut til å føle seg hjemme. Noen av historiene er mer fyllestgjørende enn andre, og som det ofte er i slike episodefortellinger går samme personer igjen i flere historier. Det er ikke minst flere store rolleprestasjoner i denne filmen.

Først på vår liste troner Nina Andresen Borud som forsmådd Julaften-elskerinne, en situasjon som kunne invitert til mye grotesk overspill, men som hun løser på en formidabel måte, – behersket, med en overbevisende, tilbakeholdt desperasjon. Konfrontasjons-scenen i kirken er rett og slett en perle av subtilt skuespilleri.

KONFRONTASJONEN: En filmatisk perle. Nina Andresen Borud til høyre.. (Foto: Filmweb) 

Filmen starter dramatisk med en skyte-episode i Kosovo, men klipper hjem til de dype norske skoger til fortekstene. Fridtjov Såheim spiller en lavmælt og overmåte godhjerta lege som får besøk på sitt kontor av en pasient (Fausa Aurvåg) som trenger en helt spesiell hjelp til å løse et problem med tilknytning til sin ferske skilsmissesituasjon, – helt akutt, selvfølgelig, på en julaften med konas nye kjæreste og de to barna som ikke har fått julegavene sine osv..

Som sagt, noen av historiene er bedre enn andre, slik de vel også er fra Levi Henriksens hånd. Kanskje noen av dem hadde trengt en ytterligere filmatisk/fortellermessig brush-up for å gjøre rett og skjel for seg på lerretet. Men summen av det hele er altså uansett en fin og lun og underfundig førjulsfortelling..

-bb/

Her er Østkantlivs nye karakter-system:

 ♥ ♥ ♥ ♥: Elendig

♥ ♥ ♥ ♥ ♥: Lite godt

♥ ♥ ♥ ♥ ♥: Halvgodt

♥ ♥ ♥ ♥ : Bra

♥ ♥ ♥ ♥ ♥: Veldig bra

♥ ♥ ♥ ♥ ♥: Elsker

Dette innlegget er allerede blitt lest.45564.ganger

Legg inn en kommentar