Nå blir det alternativ-kino i Hauskvartalet

KUNSTKINO: En alternativ-kino for kunst- og kvalitetfilm skal bygges for 90 millioner kroner, skal bygges i Hauskvartalet, som Oslo Kommune nylig solgte til finansselskapet Urbanium.. (Foto: Vega Scene/Asplan Viak)

KUNSTKINO: En alternativ-kino for kunst- og kvalitetsfilm skal bygges for 90 millioner kroner i Hauskvartalet, som Oslo Kommune nylig solgte til finansselskapet Urbanium. Byggestart begynner nærmest umiddelbart, formidles det fra Cannes.. (Foto: Vega Scene/Asplan Viak)

Vega Scene klar allerede høsten 2018, meldes det fra Cannes..

Etter ti år med drømmer og planlegging er det nå klart at Vega Scene, en alternativ kino for kunst- og kvalitetsfilm til rundt 90 millioner kroner, skal bygges i Hauskvartalet, side om side med Kulturhuset Hausmania. Bak initiativet står stiftelsene Arthaus, Film fra sør og Vega Teater. Åpningen skjer høsten 2018, skriver Aftenposten i en reportasje fra Cannes-festivalen onsdag. 

Oslo kommunes vedtak om salg av deler av det såkalte Hauskvartalet i forrige uke for 35,5 millioner kroner til utviklerselskapet Urbanium, gjør at det om kort tid blir byggestart for det nye, alternative kulturhuset. 
– Det har vært en drøm for oss i mer enn ti år å få til et slikt hus. Derfor er det svært gledelig at vi nå endelig har lykkes. Dette blir et solid og spennende supplement til kulturtilbudet for Oslos befolkning, sier daglig leder Unnur Sande i Vega Scene til avisa. 

VEGA SCENE: På den ledige tomten til høyre i dette bildet kommer kunst- og alternativ-kinoen Vega Scene om drøyt to år.. (Foto: Bjørn Bratten)

VEGA SCENE: På den ledige tomta til høyre i dette bildet kommer kunst- og alternativ-kinoen Vega Scene om drøyt to år.. (Foto: Bjørn Bratten)

Svært fornøyd


Byråd for kultur i Oslo, Rina Mariann Hansen (Ap) og Unnur Sande, som begge er i Cannes denne uka,  er svært fornøyde og stolte over endelig å kunne presentere klarsignal for det nye kulturhuset ved Akerselva. Hansen legger vekt på at utbyggingen skjer i et sentralt område på østkanten av byen, og på en tomt som har stått ubebygd siden 1950-tallet.

– Dette har det vært jobbet med veldig lenge, både av meg og mitt parti, men jeg registrerer med tilfredshet at det er bred politisk enighet om denne løsningen, sier Hansen. Oslo kommune har allerede signalisert at de vil yte støtte til driften av det nye kulturhuset, men Hansen vil ikke si noe om hvilke beløp politikerne vil bevilge.
– Dette er budsjettspørsmål som vi må komme tilbake til, sier hun.

Driftsstøtte

I fjor fikk Vega Scene to millioner i driftsstøtte, og byråd Hansen er helt klar på at dette beløpet vil øke betraktelig når driften kommer ordentlig i gang. Avtalen som er inngått mellom Oslo kommune og Urbanium innebærer blant annet at utviklerselskapet skal føre opp flere leilighetsbygg samt det nye kulturhuset. Byggingen av Vega Scene kostnadsberegnet til ca. 90 millioner kroner.

Vega Scene vil blant annet inneholde en stor kinosal på 195 seter og to mindre saler på 95 og 75 saler. I tillegg kommer en egen sal som er ment for visning av dokumentarfilm. Dessuten blir det en egen teaterscene med 150 seter, for et eget selvproduserende teater.

Nabo til Hausmania

Bygget er betydelig nedskalert siden Vega Scene i 2013 gikk ut med planer om å bygge et kino- og teaterbygg til 150 millioner kroner, sammen med en annen utbygger. – Vi har fått en god, langsiktig leiekontrakt som muliggjør drift av en kino som skal vise kunst- og kvalitetsfilm, sier Unnur Sande.

Det nye bygget blir nabo til kulturhuset Hausmania, som med sine 4000 kvadratmeter allerede har stor virksomhet.

Dette innlegget er allerede blitt lest.663.ganger

Legg inn en kommentar