Etter «Bølgen» kommer «Skjelvet»: «Når Postgiro-bygget faller inn i Oslo Plaza, er det noe du aldri har sett før..»

SKJELVET: Når Postgirobygget faller inn i Oslo Plaza, har du aldri sett det før.. Nå har folkene bak Bølgen fått 14 millioner kroner i produksjonstilskudd til oppfølgeren «Skjelvet» om jordskjelvet i Christiania i 1904, som forårsaket noen sprekker i gatelegemet i Rådhusgata og skremte menigheten i Johannes kirke på Christiania Torg, som allerede var utsatt for setningsskader og derfor ble tatt ut av bruk, og revet i 1928.. (Ill: Fantefilm)

SKJELVET: Når Postgirobygget faller inn i Oslo Plaza, er det noe du aldri har sett  før.. Nå har folkene bak «Bølgen» fått 14 millioner kroner i produksjonstilskudd til oppfølgeren «Skjelvet» inspirert av jordskjelvet i Christiania i 1904, som forårsaket noen sprekker i gatelegemet i Rådhusgata og skremte menigheten i Johannes kirke på Christiania Torg, som fikk setningsskader i grunnmuren og derfor ble tatt ut av bruk, og revet i 1928.. (Ill: Fantefilm)

«Bølgen»-paret Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp tilbake i «Skjelvet»..

(Publisert 28.september 2016 kl. 10.51, sist oppdatert 11.februar 2017 kl. 16.07)

Søndag 23. oktober kl. 11.27 i 1904 ble Oslo rammet av jordskjelv. Det kan skje igjen. Filmselskapet Fantefilm som sto bak fjorårets store norske katastrofefilm, Bølgen, har nå fått 14 millioner kroner i produksjonstilskudd til den nye norske katastrofefilmen Skjelvet, inspirert av jordskjelvet som rammet Christiania i 1904.

– I likhet med Bølgen har også Skjelvet en historie forankret i virkeligheten. Katastrofefilmer handler om de største følelsene og spektakulære effekter. Amerikanerne bruker milliarder av kroner. Vi må gjøre det på mindre budsjett. Det gjør vi med karakterer vi tror på og et troverdig bakteppe, sier produsent Martin Sundland i Fantefilm til Aftenposten.

MENTAL ØVELSE:

MENTAL ØVELSE: Kristoffer Joner, her i aksjon under tsunamien i Storfjorden på Sunnmøre i den norske storfilmen «Bølgen», kommer tilbake i «Skjelvet», en ny norsk katastrofefilm, der Joner igjen har Ane Dahl Torp som motspiller..

Kristoffer Joner, som spilte hovedrollen mot Ane Dahl Torp i Bølgen, og nå møter henne igjen i Skjelvet, sier til NRK at han gleder seg storveies til å spille i Skjelvet, og da særlig til å spille mot Ane Dahl Torp.

Premiere: August 2018

– For det første så hadde jeg det veldig gøy med Bølgen. Og for det andre er ikke jeg en som ofte får være en fysisk mann som hopper rundt og herjer, sier han.

Produsentene Martin Sundland og Are Heidenstrøm har også fått med seg Bølgen-manusforfatterne Harald Rosenløw Eeg og John Kåre Raake. Regi er ved debutant John Andreas Andersen. Innspillingen starter i Oslo i oktober, og norgespremieren er planlagt til august 2018.

JOHANNES KIRKE:

JOHANNES KIRKE: Johannes kirke ved Christiania Torv, øverst i Rådhusgata, som nettopp var renovert, fikk alvorlige skader i grunnmuren under skjelvet i 1904 og ble revet i 1928.. (Foto: Oslobilder)

Bølgen handlet om den høyst reelle trusselen om tsunamien som begraver Geiranger og de andre bygdene rundt Storfjorden på Sunnmøre. 

I dag tror forskerne at 1904-skjelvet hadde sitt episenter sør for Hvaler. I Oslo gikk det hardt utover gamle mursteinspiper, men ingen menneskeliv gikk tapt. Johannes kirke ved Christiania Torv var nettopp renovert, men fikk alvorlige skader i grunnmuren.

«Man skrek og hylte»

– Det er dårlige grunnforhold mange steder i Oslo. Kirken hadde allerede en del setningsskader, og noen år senere måtte den rives, forteller seniorforsker Conrad Lindholm ved jordskjelvobservatoriet NORSAR på Kjeller. Jordskjelvet i 1904 er beregnet til en styrke på 5.4 på Richters skala.

Slik skrev Aftenposten den 24. oktober 1904, dagen etter skjelvet: 

«Det hørtes først likesom en susen, så en rullende lyd så et brak og enkelte smell. Man skrek og hylte og stimlet mot dørene. Kirken var tettpakket og alle taburetter i bruk. Trengselen ved hoveddøren ble stor» (…) «Jeg tør anmode organisten om å spille Vår gud han er så fast en borg. Jeg vil bede dem av menigheten som tør være her inn om å synge. Jeg blir stående her». Den deilige salme lød ut over forsamlingen og virket beroligende«.

Galleri Oslo får unngjelde

– Hadde noen sagt for fem år siden at jeg skulle sitte i et intervju om den neste norske katastrofefilmen ville folk bare ledd, sier manusforfatter Harald Rosenløw Eeg, som tar utfordringen på strak arm. – Det som gjør det spennende er at det ikke er aliens som angriper. Dette kan bli virkelighet. Buen mellom fiksjon og virkelighet er nøkkelen, mener Eeg.

AFTENPOSTEN 24.OKTOBER 1904:

AFTENPOSTEN 24.OKTOBER 1904: Aftenposten fylte mesteparten av førstesiden med reportasjen om jordskjelvet dagen før..

John Andreas Andersen debuterer som spillefilmregissør med Skjelvet. Han gleder seg til å utfordre Hollywood på sjangerfilmer de tidligere har hatt monopol på.
– Den teknologiske utviklingen har muliggjort konkurransen. Når Postgirobygget faller inn i Oslo Plaza, er det noe du aldri har sett før. For fem år siden kunne vi ikke laget det. Det spiller ingen rolle hvor mange eksplosjoner du lager hvis ikke publikum bryr seg om karakterene. Det kan virke som om Hollywood har glemt hvordan de skal fortelle en god historie, mener Andersen.

– Aftenpostens lesere kåret Galleri Oslo til byens styggeste bygning. Legger dere det i ruiner?

– Vi kan garantere at Galleri Oslo vil få unngjelde, sier Harald Rosenløw Eeg.

 

 

Dette innlegget er allerede blitt lest.196251.ganger

Legg inn en kommentar