Oscar-favorittene innfridde, og komikeren Chris Rock vant showet..

FAVORITT-SEIER:

FAVORITT-SEIER: Leonardo DiCaprio stakk som ventet – og etter seks forsøk – av med prisen for beste mannlige skuespiller for pelsjegeren fra Norges-aktuelle «The Revenant». Alejandro Gonzales Inarritu fikk prisen for beste regi for den filmen, men det ble outsideren «Spotlight», om presseavsløringene av overgrepsskandalene i den katolske kirke som ble beste film og sto for kveldens store overraskelse..

«Nattas egentlige vinner ble Chris Rock og et show som hyllet mangfoldet og filmens framtid»..

(Publisert mandag 29.februar 2016 kl. 16.08)

Oscar-favorittene innfridde, men nattas egentlige vinner ble komikeren Chris Rock og et show som hyllet mangfoldet og filmens framtid, skriver Dagsavisens Mode Steinkjer etter søndagsnattas Oscar-show fra Hollywood. 

Det ble favorittene som stakk av med de gjeveste prisene – Leonardo DiCaprio fikk sin aller første Oscar – på sjette forsøket – for filmen The Revenant, filmen som også fikk prisen for beste regi, ved Alejandro González Iñárritu, skriver Dagsavisens filmreporter.

Brie Larson fikk som ventet prisen for beste kvinnelige hovedrolle for rollen i den norgesklare The Room, om en kvinne og hennes fem år gamle sønn som unnslipper fra et årelangt fangenskap i et hageskur uten vinduer, – mens svenskene kunne juble da Alicia Vikander tårevåt av glede kunne takke mamma og pappa for alt de har lært henne på veien mot Oscar for beste kvinnelige birolle i Den danske piken.

Første siden Bergman

Med den prisen skriver hun nyere skandinavisk filmhistorie som den første siden Ingrid Bergman som tar en skuespiller-Oscar hjem til Sverige, skriver Mode Steinkjer.

Og kinoaktuelle Son of Saul fra Ungarn befestet posisjonen som en av årets beste filmer gjennom å slå blant annet danske Krigen i kategorien Beste ikke-engelskspråklige film.

Overraskelsene kom først mot slutten, da det klart at Oscar for beste film ble Spotlight, og ikke de en av de to store forhåndsfavorittene The Revenant eller Mad Max: Fury Road, George Millers kritikerroste actionrulle, som kunne trøste seg med hele seks Oscar-statuetter i de tekniske kategoriene.

Moralsk vinner

Spotlight ble også en politisk vinner, og en moralsk vinner, da den handler om undersøkende journalistikk og storavisen The Boston Globes avsløringer av overgrep i den katolske kirke.

Men samtidig som regissører og skuespillere svettet av spenning skulle årets Oscar-utdeling komme til å handle vel så mye om showet i seg selv og den amerikanske filmbransjen, som prisene, de spektakulære kjolene og glamouren som følger med.
Oscar-vert Chris Rock gikk rett i skrivestua da kontroversen rundt #OscarSoWhite traff årets prisbonanza, da det ble klart at ingen svarte skuespillere eller filmarbeidere var nominert foran årets utdeling.

Boikott

Det førte til at flere valgte å boikotte årets utdeling, en oppfordring også Chris Rock ble møtt med. I stedet for å boikotte, gikk den profilerte komikeren og skuespilleren rett i strupen på tematikken. Åpningstalen hans var som ventet et fyrverkeri av en tirade som fikk det i overtall hvite publikummet i salen til å krølle seg usikkert i stolradene, skriver Mode Steinkjer.

– Er Hollywood rasistisk? spurte Rock retorisk, før han bannet på at nettopp det er Hollywood. «En annen type rasisisme», la han til, før han så konkluderte med oppfordringen om å gi svarte skuespillere de samme mulighetene som hvite, og satte i gang et prisshow som ved hver gitte anledning hamret budskapet inn:
Mangfold og likhet både foran og bak kamera – i en bransje der det ifølge Rock er lettere for en svart mann å bli president i USA enn direktør for et filmstudio, skriver Dagsavisen..

DiCaprio-appell

Leonardo DiCaprio minnet om klimaendringene og holdt appell for fortsatt miljøkamp og verdens urbefolkninger. Beste regi-vinner Alejandro González Iñárritu takket for sin Oscar for The Revenant med en bønn om at hvilken farge du har på huden må bli like irrelevant som hvilken lengde du har på håret.

Og Sam Smith, som overraskende slo Lady Gaga på målstreken og vant Beste sang-kategorien for Writing’s On The Wall fra James Bond: Spectre, dedikerte prisen til alle homofile, lesbiske, bifile og transkjønnede med budskapet om at aldri før hadde en åpen homofil vunnet Oscar.

Til slutt: Den italienske nestoren innen filmmusikk, Ennio Morricone, fikk endelig den Oscaren han aldri fikk for sine kjente spaghettiwesterns i samarbeid med Sergio Leone. Hans Oscar for beste filmmusikk ble også den eneste til Quentin Tarantinos The Hateful Eight, skriver Dagsavisens Mode Steinkjer.

Dette innlegget er allerede blitt lest.601.ganger

Legg inn en kommentar