Østkantblikk: Hvervenbukta ble Drøbak

HVERVENBUKTA: En storslått scene i storfilmen Max Manus utspiller seg når troppetransportskipet Donau forliser – i Hvervenbukta? (Foto: Filmweb)

HVERVENBUKTA: En storslått scene i storfilmen Max Manus utspiller seg når troppetransportskipet Donau forliser – i Hvervenbukta? (Foto: Filmweb)

Donau gikk ned i Hvervenbukta?

Her er Hvervenbukta som du aldri har sett den før, med mindre du er en av de mange som har sett filmen om Max Manus. Her er det kjente badestedet åsted for forliset til det tyske troppetransportskipet Donau den 16.januar 1945.

Denne scenen har satt i gang en diskusjon innad i filmbransjen om behovet for en pris for produksjonsdesign ved den årlige utdelingen av den såkalte Kanonprisen, som er den norske filmbransjens egen pris, det nærmeste du kommer en norsk Oscar-pris.

Da Kanonprisen ble utdelt i Trondheim tidligere i måneden fikk filmen om Max Manus fem priser. Mange mener det kanskje burde vært seks. En pris for produksjonsdesign kunne altså vært utdelt for denne scenen fra Hvervenbukta, som viser forliset som var forårsaket av Max Manus og Roy Nilsen. De hadde festet limpets på skipets skuteside mens det lå i havn i Oslo, slik vi så det i filmen.

En liten detalj i denne historien er at skipet faktisk ikke forliste før ved Drøbak, der det lå halvveis på land slik vi ser det her med hele baugen over vannlinjen til det ble hogd opp i 1952, ifølge Store norske Leksikon.

Dette innlegget er allerede blitt lest.4887.ganger

Legg inn en kommentar