Lagde film om æresdrap — Deeyah vant TV-Oscar..

JUBLER: Norsk-pakistanske Deeyah fra Hamar jublet i natt over en historisk Emmy-pris for TV-dokumentar Banaz — A Love Story om den britisk-kurdiske Banaz som ble drept og gracvd ned i en koffert av familien.. (Foto: Aftenposten)

JUBLER: Norsk-pakistanske Deeyah, oppvokst på Tåsen, jublet over en historisk Emmy-pris for TV-dokumentaren Banaz — A Love Story om den britisk-kurdiske Banaz som ble drept og gravd ned i en koffert av familien.. (Foto: Charles Eckert, Aftenposten)

Historisk Emmy-seier til den tidligere pop-artisten..

– Jeg er helt overveldet. Vi kom til New York for å feire at filmen ble nominert.  Jeg hadde ingen forhåpninger om noe annet. Nå er jeg rett og slett i sjokk, sier Deeyah Khan til Aftenposten mens hun tviholder på den gullbelagte statuetten – tv-bransjens  svar på Oscar.

Deeyah Khan, kjent som popartisten Depika før hun flyttet til London på nitti-tallet, vant prisen for dokumentaren Banaz: A love story, som handler om æresdrapet på Banaz, en ung kurdisk-britisk jente. Banaz vokste opp i sør London, og ble drept av sin egen far og tre onkler. Hun ble funnet nedgravd i en koffert, voldtatt og kvalt av sin egen familie.

Fritt Ord-støtte

Filmen har det siste året fått en mengde utmerkelser og priser, og er blitt  sett av millioner av briter etter at den ble vist på ITV i 2011. Filmen er også blitt vist i Norge. Filmen om Banaz  er laget av Deeyahs eget produksjonsselskap Fuuse, som er registrert i Norge. Filmen har også fått økonomisk støtte gjennom Fritt Ord.

Deeyah er til daglig bosatt i London, men er født og oppvokst i Norge. I det siste har hun også gjort flere kunstneriske prosjekter i Oslo. Nattens pris er historisk. Den er andre gang Norge vinner en Emmy-pris, men Norge har aldri fått noen pris innenfor den tunge kategorien «nyhets-og dokumentarprogrammer», som filmen var nominert i.

Energikampen

I februar fikk Norge sin aller første Emmy da barne-tv programmet Energikampen vant.  Den vant prisen for beste internasjonale barneprogram.  Programmet ble laget av produksjonsselskapet Fabelaktiv, og ble vist på NRK Super.

Klokken 22.00  i natt lokal tid kunne Deeyah vandre ut i New York-natten med statuetten under armen. Utenfor Time Warner bygningen, på hjørnet av Central Park og med Manhattan skyline i bakgrunnen, ble hun gratulert av entusiastiske newyorkere.
— Congratulations! ropte forbipasserende. Utenfor hadde hun fått igjen både fargen i kinnene, og muligheten til å si noe fornuftig.

Aldri glemt

– Da konvolutten ble åpnet, og de leste opp «Banaz» som vinner, var jeg i sjokk. Alt stoppet opp. Jeg aner ikke hva jeg sa i takketalen min, forteller hun til Aftenposten. Da bildet av Banaz ble vist på storskjerm, kjempet hun med tårene.

– Det er alltid så smertefullt å se henne. Men samtidig var det så godt å vinne i dag. Familien hennes gjorde alt for å glemme henne. De gjorde alt for å viske ut minnet om henne.
– Det at jeg nå har vunnet denne prisen, gjør at Banaz aldri vil bli glemt – og hennes historie vil bli hørt og sett av så mange. Det gleder meg i sorgen over at Banaz ikke lenger lever, forteller Deeyah.

Banaz’ pris

– Dette er på mange måter hennes pris. Jeg er så takknemlig for å kunne ære henne på denne måten, sier hun. — Det tok meg tre år å lage filmen om Banaz. Det var ekstremt vanskelig. Ingen ville snakke om henne. Hun hadde ingen venner som stod frem. Familien var tause. Den eneste som snakket var søsteren. Det var først da jeg kom over en eske med videokassetter fra politiets avhørsrom at jeg så henne og hørte hennes historie, forteller Deeyah.

– Hva tror du en Emmy-pris vil bety for din fremtidige karriere?

– Oppriktig talt: Jeg aner ikke. Det åpner kanskje noen dører. Det spiller egentlig ingen rolle. Jeg kommer til å fortsette å jobbe med de prosjektene jeg allerede er i gang med, og ideene jeg har til fremtidige prosjekter.

De store kommersielle tv-produksjonene og seriene hadde sin Emmy-kveld i midten av august. I går kveld ble de internasjonale prisene delt ut, sammen med prisene for de beste nasjonale nyhets- og dokumentarprogrammene.

 

Dette innlegget er allerede blitt lest.5842.ganger

Legg inn en kommentar