Fritt Ord-direktør henger bjella på Frp-topper: «Tilgi dem ikke, for de vet hva de gjør..»

FRITT ORD: Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås tar et kraftig oppgjør med det han kaller mektige, rå populister både ute og hjemme som angriper de seriøse mediene for å publisere falske nyheter..

FRITT ORD: Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås tar et kraftig oppgjør med det han kaller mektige, rå populister både ute og hjemme som angriper de seriøse mediene for å publisere falske nyheter..

«Jeg tror knapt mine egne øyne..»

(Publisert søndag 12.februar 2017 kl. 02.38, sist oppdatert søndag kl. 06.41)

Fritt Ord-direktør, tidligere statssekretær, og tidligere kulturredaktør i Aftenposten, Knut Olav Åmås, tar et kraftfullt oppgjør med det han kaller mektige og rå populister og deres angrep på tilliten til journalister og mediene, både internasjonalt og her hjemme, i sin søndagsspalte i Aftenposten i dag.

Bjørn Storflåtan portrett2BJØRN BRATTEN skriver om medier på Østkantliv

– Tilliten til journalistikken og mediene er under de kraftigste angrep jeg kan huske. Fra mektige, rå populister i Europa og USA, inkludert USAs president – og fra autoritære og ny-autoritære regimer i det østlige Europa, Midtøsten og Asia, skriver Åmås, som også henger bjella på noen av våre hjemlige populister:

NYBAKT:

NYBAKT: Justisminister Per-Willy Amundsen har anklaget avisa Nordlys i Tromsø for å ha publisert «falske nyheter», og snur dermed dette begrepet på hodet, skriver Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås..

– Det skjer i Norge også: Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) anklager Nordlys for å publisere «falske nyheter». Innvandringspolitisk talsmann Mazyar Keshvari (Frp) sier at «de etablerte mediene» er blitt «de største produsentene av falske nyheter». Jeg tror knapt mine egne øyne, skriver Fritt Ord-direktøren.

OSLO FRP:

OSLO FRP: Nybakt leder i Oslo Frp, Mazyar Keshvari, har sagt at «de seriøse mediene» er blitt «de største produsentene av falske nyheter.»

Pikant

Pikant blir det når vi vet at Åmås selv har vært statssekretær i kulturdepartementet i den regjeringen der Amundsen nå er nybakt justisminister.
– Det er en alvorlig og farlig tendens de to mektige rikspolitikerne kaster seg på. De undergraver faktisk en viktig del av tilliten i det norske samfunnet. Tilgi dem ikke, for de vet hva de gjør, skriver Åmås, og fortsetter:

– De snur det nå så viktige, kritiske begrepet falske nyheter på hodet og tømmer det for mening, ved å misbruke det om mediesaker de ganske enkelt er politisk misfornøyd med. De prøver å styrke sin egen posisjon ved bevisst å svekke folks tillit til mediene, skriver Åmås, som mener at disse populistene samtidig svekker «tillitssamfunnet» Norge.

Særs sårbar

– Den tilliten er en forutsetning for folkestyret, og så selvsagt at vi tar den for gitt. Men den er ikke gitt, den er særs sårbar, mener Åmås, som skriver at det ofte ligger under de falske nyhetene at elitene i medier, etablert politikk og akademia har et felles, feilaktig virkelighetssyn, og løgnene borer seg inn der et fritt, rasjonelt samfunn er mest sårbart:

– De sfærene der kunnskap ikke er absolutt sikker, men omgitt av uenighet, kritikk og diskusjon. Det gjelder jo i politikken, i mediene og i vitenskapen.

– Nesten all kunnskap har en eller annen grad av usikkerhet og foreløpighet som det går an å gjøre mye større enn den er, hvis man vil. I en mediesituasjon der de brede offentlighetene blir fragmentert og blir til små, persontilpassede mediebobler eller ekkokamre, lykkes undergravingen av fakta og etterprøvbar sannhet lettere, skriver Knut Olav Åmås.

Ekstra pikant

Ekstra pikant blir denne historien når vi reflekterer over hvordan Aftenposten prioriterer saken i papiravisa. Den er jo gitt den plass over andre og tredje side som tilhører disse søndagskommentarene fra folk utenfor redaksjonen, men det er ikke fritt for at man stusser når en såpass krass kritikk bl.a. av den blå-blå regjeringens nybakte justisminister, ikke får plass på papiravisas første side, og knapt er synlig i den grå massen som søndagskommentaren utgjør på to sider inne i avisa.

Er det en i overkant forsiktig beskyttelse av mektige allianser i regjeringskvartalet, eller bare et litt talentløst utslag av en uvillet februarstillhets-taushet? I disse tider, hvor Aftenposten er høyt oppe der på alle tenkbare barrikader i mediesammenheng. Mektige og rå populister er fredet?

Den tidligere kulturredaktør tror ikke sine egne øyne, men får svak respons i Aftenpostens redaksjon. Ja, disse spaltistene på søndagssidene skriver for egen regning, men det kan ikke bety at deres meninger  forbigås i stillhet..

Dette innlegget er allerede blitt lest.328991.ganger

1 comment for “Fritt Ord-direktør henger bjella på Frp-topper: «Tilgi dem ikke, for de vet hva de gjør..»

  1. 13 februar 2017 at 15:08

    Morna Siv & co.

Legg inn en kommentar