Midt i en drepende mediekrise: Her er «Vårt Oslo – Avisa for deg med hjerte for Oslo»

VÅRT OSLO:

VÅRT OSLO: Ordfører Marianne Borgen og Tone Brattelis historie om Rudolf Nilsen og Heimdalsgata 26 topper førstesida i dagens nyskapning i det medieskrinne Oslo, «Vårt Oslo» som så dagens lys torsdag.. (Skjermdump Vårt Oslo)

«Hvis en gammel bygård hadde sin egen stemme, ville fortellingene fra Heimdalsgata 26 beskrive vår byhistorie,» skriver Tone Bratteli..

«Oslo er en mer spennende by nå enn på 50-tallet. Fra fattigfolk som fylte 1890-tallsgården Heimdalsgata 26 med fem etasjer, 10 innganger og, på den tida, 105 bittesmå leiligheter. En gang Norges største og trangeste bygård, i dag en vakker og velholdt bygning med gode leiligheter og en mangfoldig befolkning.»

Bjørn Storflåtan portrett2BJØRN BRATTEN skriver om medier på Østkantliv

Det var datteren til en arbeiderparti-statsminister, journalistveteranen Tone Bratteli, som åpnet ballet med en hyllest til dikteren Rudolf Nilsen da en ny avis – en fulldigital nettavis – så dagens lys i det avisfattige Oslo torsdag, en januardag i 2017 – i en tid da aviser flest ligger på sotteseng..

Avisa «Vårt Oslo – Avisa med et for Oslo« er altså åpenbart en avis med hjertet på venstre side, noe som ikke nødvendigvis understrekes av at hun som tilfeldigvis er ordfører i denne perioden, SVs Marianne Borgen, tok resten av plassen øverst på den nye avisas førsteside i de historiske lanseringstimene.

Men en nyhetssak hadde også fått plasss på den nye avisas førsteside, eller fronten, som de kaller det i nettavisene: En gruppe som kaller seg Reis Oslo-Fornebu på sju minutter, mener T-banelinjen fra byen til Fornebu bør ligge under Frognerkilen og Lysakerfjorden, med et stopp på Bygdøy.
God idé, mener vi her i Østkantliv, som ellers ikke bryr oss med saker på den andre siden av byen..

De står bak

– Oslo-stoff er underdekket. Det skjer mye som ikke fanges opp av de store avisene, sa redaktør Vegard Velle til Aftenposten dagen før dagen.
Vegard Velle og nyhetsleder Tarjei Olsen står bak den nye avisa. Førstnevnte har fått permisjon fra Fagbladet for å lede den nyopprettede lokalavisen, mens Olsen har bakgrunn fra den tidligere Oslo-avisa Ditt Oslo.

– Det er så mye å ta av og så mye som ikke blir dekket. Vi ser ikke på Aftenposten som en konkurrent og ser gjerne at avisa prioriterer Oslo-stoff høyere. Vi kommer til å følge både de politiske beslutningene og lete etter de nære sakene, sa redaktør Velle til den fortsatt ganske borgerlige Aftenposten onsdag.

Sentrumsorientert

Vårt Oslo blir en sentrumsorientert nettavis og satser på å dekke lokalstoff fra Frogner, St. Hanshaugen, Sagene, Grünerløkka og Gamle Oslo. I tillegg til sentrum hvor bystyret er lokalisert.

– I disse bydelene bor det rundt 220.000 mennesker. To av dem er byens mest folkerike bydeler. Samtidig er det helt tomt for lokaldekning. Dette er ikke bare et problem for innbyggerne, det er også et problem for det offentlige som skal nå ut med informasjon, sier Velle.
– Vi kommer heller til å skrive om hva som skjer på Sagene Lunchbar og Josefine Vertshus enn Sentrum Scene. Vi prioriterer det nære og lokale.

Et tankekors

Velle mener det er et tankekors at det var et lokalt menighetsblad på Grefsen som først fikk med seg planene om å rive småhusbebyggelsen på Nedre Grefsen og erstatte området med blokker.

– Byutvikling, boligpolitikk, støy, forurensning og fortetting er saksområder vi kommer til å satse på, sier redaktør Velle. 
Avisa har fått 220.000 kroner i støtte fra stiftelsen Fritt Ord til oppstarten, men vil ellers basere seg på reklamefinansiering på nett.

– Jeg oppfordrer annonsører og investorer som ønsker en Oslo-avis om å kjenne sin besøkelsestid, sa Vegard Velle til Aftenposten. Avisa har nedsatt en redaksjonsråd hvor de tidligere byrådslederene Rune Gerhardsen (Ap) og Erling Lae (H) er blant medlemmene. Dermed skulle kanskje den politiske balansen være sikret..

Folk var på vandring

Tilbake til Tone Bratteli og Rudolf Nilsen:
«Han satte for alltid Heimdalsgata 26 på kartet med sitt mest leste dikt – «Nr. 13». Norge var da en fattig utkant i Europa. Hundretusenvis av nordmenn dro fra sine gårder og husmannsplassen, mange søkte lykken i Amerika, mange flyttet til Oslo for å få jobb på fabrikkene. Folk var på vandring – i Norge», skriver Bratteli.

«En gang var det fattige bygdefolk som kom vandrende. De siste åra har det vært mennesker fra andre steder i verden, også de med ønske om et godt og trygt liv for seg og sine.

Velkommen!

De er kommet til et land som har gått fra å være en fattig utkant i Europa til ett av verdens rikeste land. De har kommet til en hovedstad med den største befolkningsveksten i Europa. En by som har tatt til seg urbane trekk, er blitt mer mangfoldig, kreativ og inspirerende å leve i.  Men også en by med skamløse boligpriser og økende antall folk som sliter,» skriver Tone Bratteli.

Velkommen, sier vi her i Østkantliv til et høyst kjærkomment tilskudd til den skrinne mediafloraen i Oslo, – kjent som «Tigerstaden«, og «Byen med det store hjertet«..

Dette innlegget er allerede blitt lest.1788.ganger

Legg inn en kommentar