Offensive medier refser kommunal innsynspraksis: «Jeg møter bare en vegg av hemmelighold..»

SATSER:

SATSER: Den prisbelønte journalisten Vegard Venli, er en del av Dagbladets Oslo-satsing, nå ansatt i Komunal Rapport, der han har jobbet mye med problemene med kommunens praksis i forhold til Offentlighetsloven. Nå skal han grave i Dagbladet med de samme sakene.. (Arkivfoto: Gard L. Michalsen, Medier24)

– Oslo er på mange måter en lukket by, sier Dagbladets sjefredaktør, som lover en sterkere satsing på hovedstaden..

– Jeg har prøvd å skrive om Oslo kommune, Raymond. Men jeg møter bare en vegg av hemmelighold. Det skrev Vegard Venli i en kommentar i Medier24 i september i fjor. Nå går den prisbelønte journalisten til Dagbladet for å gå pengene og politikken i kommunen etter i sømmene.

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Få hovedsteder er like svakt dekket som Oslo kommune, mener Dagbladet-redaktør John Arne Markussen. Nå gjør avisa noe med det. Denne uka ble det kjent at Dagbladet starter en ny journalistisk satsing på hovedstaden.
– Jeg ønsker å bli sett i korta, svarer en offensiv byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til Medier24.
Vegard Venli arbeider i dag som journalist i Kommunal Rapport, han vant Den Store Journalistprisen i 2012, og er medlem av Pressens offentlighetsutvalg siden 2007. Nå går han altså til Dagbladet.

SATSER:

SATSER: Sjefredaktør John Arne Markussen mener få hovedsteder er like svakt dekket av mediene. Oslo er på mange måter en lukket by, når det kommer til forvaltning og politikk, mener Markussen..

Men Dagbladet er ikke alene om å satse på Oslo i disse dystre tider for mediene. Også Dagsavisen satser ekstra.

Sjefredaktør Eirik Hoff Lysholm i Dagsavisen sier at de har oppgradert satsingen på Oslo betydelig. Nå har de seks reportere som følger hovestaden ekstra tett, daglig.
– Hos oss er det nå flere profilerte reportere som bare jobber med Oslo, som for eksempel Aslak Borgersrud. Han bruker en annerledes penn og treffer veldig bredt med saker fra bystyret og egentlig alt mulig.
– Det er åpenbart et behov og savn i markedet, sier han.

BYRÅDSLEDEREN:

BYRÅDSLEDEREN: Mente det var et demokratisk problem at mediene ikke skrev om Norges største kommune. Kritikerne mener kommunepolitikerne har seg sjøl å takke..

Demokratisk problem

Raymond Johansen har tidligere ment at det var et demokratisk problem at ikke mediene skrev om Norges største kommune, som forvalter nesten 70 milliarder kroner årlig.
Han gjorde medienes «Oslo-svikt» som en del av valgkampen sin. Nå – ett år senere – har situasjonen blitt annerledes, innrømmer han, men det vil han ikke ta «æren» for.

– Jeg ønsker mest mulig fokus på Oslo og jeg ønsker å bli sett i korta, noe jeg mener er avgjørende for demokratiet. Dette gikk jeg også til valgkamp på, sier byrådslederen.

Vegard Venli, som nå altså går til Dagbladet for å grave i Oslo-politikken, har kritisert byrådet for å gjøre det vanskelig for journalister. Han skrev i kommentaren i Medier24 i fjor:

Journalistisk arbeid vanskeligere

«At det gjennom flere år har vært utfordrende i Oslo, skyldes ikke knapphet på redaksjonelle ressurser, men en kommune som gang på gang nekter innsyn i ubehagelige saker..»

Venli kritiserte byrådet for å støtte lovendringer som gjør rammevilkårene for journalistene vanskeligere:

«At hans (byrådsleder Johansen, red.anm.) eget parti nettopp har bidratt til en vesentlig svekkelse av rammebetingelsene for kritisk kommunal-journalistikk, er visst alt glemt. (..) Da Stortinget før sommeren endret offentlighetsloven, brukte nemlig Arbeiderpartiet sine stemmer på å støtte opp om et helt annet verdisyn enn det Johansen nå fronter..», skrev Venli og fortsatte:

Politikernes arbeidsro

«Her var det politikernes arbeidsro det skulle vernes om. Lovendringen innebærer helt konkret at byrådet i Oslo fikk styrket sin rett til å hemmeligholde sakspapirer – på bekostning av journalisters rett til innsyn,» skrev Vegard Venli.

«Det er nå opp til byrådet selv å bestemme når det skal bli offentlig debatt om en sak. Byrådet kan i prinsippet behandle saker bak lukkede dører i månedsvis før de legger den frem. Fra da av får journalistene én uke på å «grave» i saken, før den vedtas med endelig virkning«, skrev Venli..

Hatt en diskusjon

– Det er ingen ambisjon å holde ting unna media. Vi har hatt en diskusjon, med blant annet Vegard Venli, om status på ulike dokumenter, sier Johansen. – Det går på når dokumentet er under saksbehandling og når det  er sluttført. Dette er vi uenige om, men det er ikke akseptabelt å bryte offentlighetsloven. Det skal hele Oslo kommune være gjennomsyret opptatt av, sier Johansen.

Sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet sier at når Oslo kommune har et budsjett på opp mot 70 milliarder, er det svære strukturelle ting som det blir interessant å lage journalistikk på.

Oslo er en lukket by

– Vi skal fokusere på livet i rådhuset, men også på etatene. Det pågår en masse store viktige utbyggingsprosjekter i Oslo, og det er utrolig mye penger som de forvalter. Vi skal gå inn for å se systematisk på det politiske og forvaltningsmessige i Oslo.

– Det skal skje i nært samarbeid med gravegruppa vår, hvor Vegard Venli går inn. De jobber tett med våre politiske journalister. Nå går vi inn i et valgår, så det er ikke slik at han skal jobbe isolert, men i et team. Og så kan vi sette på mer ressurser ved behov, sier han.

– Oslo er på mange måter en lukket by som er hyggelig å bo i, men når det kommer til forvaltning og politikk, er den på mange måter lukket. Befolkningen fortjener mer innsikt, sier Markussen.

Dette innlegget er allerede blitt lest.518.ganger

Legg inn en kommentar