Ny politiversjon: Kvinnen ble skutt fordi hun «agerte mot politiet..»

MONTASJE: Aftenposten har laget en montasje basert på beretningen til et av øyevitnene. Ifølge dette vitnet sto den 39 år gamle kvinnen omtrent to meter fra politiets tjenestekvinne og to tjenestemenn. Den åtte år gamle gutten sto omtrent midt imellom, plassert på siden, oppå kantsteinene ved gangveien. (Foto/montasje: Ingar Storefjell, Aftenposten)

MONTASJE: Aftenposten har laget en montasje basert på beretningen til et av øyevitnene. Ifølge dette vitnet sto den 39 år gamle kvinnen omtrent to meter fra politiets tjenestekvinne og to tjenestemenn. Den åtte år gamle gutten sto omtrent midt imellom, plassert på siden, oppå kantsteinene ved gangveien, ifølge de tidlige vitneforklaringene. Når ukene har gått og etterforskerne i Follo har avhørt vitner og politifolk, snur politiet på sin versjon. Nå heter det at kvinnen ble skutt fordi hun «agerte» mot politiet, ikke fordi hun «hogg mot gutten», som det hele startet med. Gutten befant seg ifølge etterforskerne ikke i skuddlinjen mellom politiet og kvinnen.. (Foto/montasje: Ingar Storefjell, Aftenposten)

Hvor langt var et bevæpnet norsk politi fra å få en politiskandale etter amerikansk mønster?

Bjørn Storflåtan portrett2BJØRN BRATTEN skriver kommentarer på Østkantliv:

(Publisert mandag 21.september 2015 kl. 18.48, sist oppdatert 31.oktober kl. 16.45)

Hadde politimannen bommet bare litt hadde han truffet sønnen min, sa faren til åtte-åringen som skal ha blitt truet med kniv av den 39 år gamle somaliske kvinnen i Breigata på Grønland, til VG. Et betimelig utsagn, ikke minst fra en far som var til stede og opplevde at sønnen kan ha svevet i livsfare. Men hva var mest truende, kvinnens kniv, eller politiets kuler?

Noen uker seinere, etter at både vitner og politifolk er blitt avhørt av etterforskerne ved Follo Politikammer, svekkes innrykket av trusselen mot gutten fra politiets side.
Lars Reinholdt Østbye, politiadvokat ved Follo politidistrikt, som etterforsker saken, sier til Aftenposten at skuddet ble utløst da kvinnen «agerte mot politiet». Han sier også at gutten ikke befant seg i skuddlinjen, i fare for å bli skutt, mellom politiet og kvinnen, slik Aftenpostens illustrasjon, inspirert av vitner, viser.

Politifolkenes forklaringer førte til at siktelsen mot kvinnen ble utvidet til ikke bare drapsforsøk på gutten, men også vold mot tjenestemann. Oppfølgingsspørsmålet gjelder fortsatt, trass i politiets nye versjon: Hvis politimannen bare hadde bommet litt, kunne skuddet ha drept kvinnen? 

Enig eller uenig? Del din mening nederst i saken..

Eller var det et vådeskudd, på linje med en rekke andre skudd løsnet av slepphendte politifolk det siste året, etter at norske politifolk ble bevæpnet. Meldingene fra sykehuset, formidlet av politiet, gikk tidlig ut på at kvinnen bare hadde moderate skader. Men hvor moderate skader er skuddskader i mageregionen?

Advokaten til kvinnen ba om en psykiatrisk vurdering av henne. Naboene i Breigata, mange av dem kritisk til at politiet valgte å skyte henne, mente kvinnen hadde psykiske problemer.
Øyevitner Aftenposten snakket med mente kvinnen ikke ville stikke barnet, bare jage ham vekk. 
Tre politifolk kom samtidig til åstedet, i den første patruljen. Kvinnen hadde kniv, ikke skytevåpen. Ingen av øyevitneskildringene tydet på at hun holdt barnet fast. Det er på ingen måte opplagt at det var en riktig avgjørelse å skyte, skrev Aftenpostens kommentator, Per Anders Madsen.

Men hverken han eller andre medier stilte oppfølgingsspørsmålet: Hvor mange millimeter/centimeter var politimannen fra å drepe den unge kvinnen? Sagt på en annen måte: Hvor langt var et bevæpnet norsk politi fra å få en politiskandale etter amerikansk mønster? 

Dette innlegget er allerede blitt lest.36184.ganger

Legg inn en kommentar