Redaktør-varsko til stortings-politikerne: Mediene er i fritt fall..

FRITT FALL: Det handler om å bevare en norsk offentlighet som forholder seg til norske borgeres behov for informasjon og debatt, sa John Olav Egeland, kommentator og tidligere sjefredaktør i Dagbladet, på et medieseminar på stortinget denne uka..

FRITT FALL: Det handler om å bevare en norsk offentlighet som forholder seg til norske borgeres behov for informasjon og debatt, sa John Olav Egeland, kommentator og tidligere sjefredaktør i Dagbladet, på et medieseminar på stortinget denne uka..

«Børsen har overtatt og tar ned katedralen stein for stein,» sier John Olav Egeland..

(Publisert lørdag 7.mai 2016 kl. 18.37)

– Det er vanskelig – jeg vil si umulig – å forestille seg en medieoffentlighet som ikke er forpliktet av et ansvar for samfunnets politiske, kulturelle og sosiale kommunikasjon. Og som må respektere etiske regler og et omdømmesystem. Dypest sett handler det om å bevare en norsk offentlighet som forholder seg til norske borgeres behov for informasjon og debatt.

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Det sa John Olav Egeland, kommentator og tidligere sjefredaktør i Dagbladet, i et  innlegg på et medieseminar på Stortinget denne uka, der konklusjonene var mange, men der han mente det var to hovedspørsmål som peker seg ut i den medie-krisa vi ser i Norge og ellers i verden i disse tider:

– Det ene gjelder finansieringen av mediene, det andre hva som kan gjøres for at de globale gigantene (som Egeland kalte apokalypsens fem ryttere: Facebook, Google, Amazone, Microsoft og Apple) skal ta mer redaksjonelt ansvar.

aviser-sept12-300x189Det haster

– Jeg har ingen ferdigsydde svar – hvem har vel det? Men det er overmodent å reformere dagens støttesystem og avgiftsprivilegier. Den ensidige konsentrasjonen her hjemme om NRK må erstattes av et bredere utsyn med en tilsvarende spredning av midler til journalistikk. Ikke for å forkrøple eller ta ned NRK, men for å bevare et sammenhengende, medialt økosystem med norsk forankring.

Les også: Schibsteds papirinntekter faller 26 prosent i første kvartal..

– Det haster med å finne brukbare modeller for dette, sa Egeland, som hadde satt følgende dramatiske tittel på foredraget sitt: – Snubler vi mot stupet, eller er vi alt i svevet?, et spørsmål som han selv besvarte med en klar konklusjon: Mediene er i fritt fall.
– Riktignok er det mange i mediebransjen som sier himmelen er skyfri, men det er bare fordi vi ennå er i de øvre luftlag, mente Egeland, som ilte til med å si:

Hodet under armen i 20 år

– Det er ikke gitt at vi blir til mos når landingen kommer. Vi er litt i samme situasjon som visse politikere når de blir trengt opp i et hjørne: Båten blir til mens de ror. Vi syr fallskjermer på vei ned. Om vi rekker å fullføre i tide, og om den holder, se det er et annet spørsmål, sa Egeland, som minnet om at norske journalister og redaktører nå har gått med hodet under armen i 20 år, mens inntekter har falt, og mediene har halvert stabene sine. – Dette narrespillet må det bli slutt på, sa Egeland.

– Hvordan kom vi dit? Så seint som i 1994 var himmelen skyfri og medieselskapene badet i penger. Hver dag solgte Dagbladet 200.000 flere aviser enn i dag, og VG over 300.000 flere. I 1995 leste over 90 prosent en papiravis hver dag. I 2015 var tallet redusert til 53 prosent. I samme periode steg bruken av internett fra null til 88 prosent. 63 prosent av oss bruker daglig mobilen for å finne innhold på nettet. 

Børsen har overtatt

– Den dystre sannheten er at den nye medieøkonomien ikke er forenlig med uavhengige, redaksjonsstyrte medier slik vi kjenner dem. Dagens medieøkonomi mangler bærekraft når det gjelder journalistisk bredde og mangfold. En leser av nettet har bare en tiendedel av verdien til en avisleser, sa Egeland som fastslo at vi står midt i et paradigmeskifte der uavhengig nyhetsformidling og fri debatt ikke lenger er et mål i seg selv, men bare nisjer i et enormt informasjons- og underholdningsmarked.

– Børsen har overtatt og tar ned katedralen stein for stein, mente John Olav Egeland bl.a. i sin innledning til politikerne på stortinget, og som står på trykk over tre sider i lørdags-Dagbladet denne helga.

 

Dette innlegget er allerede blitt lest.2156.ganger

Legg inn en kommentar