MGP1: Favorittenes aften..

STEMMEPRAKT: 15 år gamle Nora Foss Al-Jabri vant første delfinale i årets MGP med flest innringte stemmer med låta Somewhere Beautiful. Med den stemmen kan hun nå så langt som helst.. (Foto: Hege Bakken Riise, NRK)

Mye fin MGP-stemmeprakt
..men selvfølgelig vant Nora..
Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv
Du kan si hva du vil om Melodi Grand Prix, vår hjemlige variant av Eurovision Song Contest — som jo rett oversatt betyr, bokstavelig talt — en sangkonkurranse!, men det har aldri vært veldig preget av skjønnsang.
Joda, det har skjedd at noen artister har utmerket seg med spesiell stemmeprakt, som Carola Häggkvist, ja strengt tatt er jo hun svensk, da, og vår egen Maria Haukaas Storeng, som hun het den gang, og et par andre, men stort sett har det vært begredelig.
I kveld var det første omgangs absolutt største stemmer som stakk av med de to første plassene i den første delfinalen, for å gå rett videre til finalen. De har vært favoritter lenge nå, både Reidun Sæther med High on Love og Nora Foss Al-Jabri med sin Someone Beautiful. I kveld innfridde de til fulle og vi kan bare bøye oss i støvet.

STEMMEPRAKT2: Reidun Sæther, først ute med å bli plukket ut til finalen, men med færre stemmer enn Nora.. (Foto: Hege Bakken Riise, NRK)

Med slike stemmer er det ingen gitt å si hvor langt det rekker: Begge låtene har potensiale til å smyge seg inn i den store felleseuropeiske MGP-pakka. Et sted en annen hovedfavoritt til den norske finalen, nemlig Plumbos Ola Nordmann, ikke har en sjanse til å overleve..
Den tredje deltakeren som gikk direkte til finalen var den skinnkledte rockeklisjéen Carburator med Don’t touch the Flame. Så fikk rockefolket sitt, også.
Sympatiske typer med solbriller, skinnjakker, gamle biler og frontmann med skikkelig growlestemme..
På Ørland flystasjon i kveld brukte den ubestridte MGP-sjef Per Sundnes selv ordet skjønnsang om den virksomheten som skulle utspille seg på kveldens MGP-scene. Vi tenkte at dette skal han få svi for, men neida!
Sjelden har vi sett, eller hørt, så mye stemmeprakt i en MGP-delfinale som i årets første runde, fra Ørland Flystasjon.
Så er det verdt å merke seg at avisenes musikkanmeldere fortsatt stort sett fortsetter å snakke ned låtene, og unnlater å lytte til stemmene
Irresistible, trønderjentene med Elevator, ifølge Aftenposten; ”..en småfrekk tekst over moderne, dansbare elektrorytmer — men synthene er litt for enkle osv..”
Ikke ett ord om sangprestasjonene..

Og så synger disse jentene veldig bra, i en flott og samstemt og velklingende koring — så hvorfor får de ikke kred for stemmene, altså sangen! Vel, de nådde ikke opp, men det var ikke stemmene sin skyld.
Mest slående er omtalen av den første som ble plukket ut til finalen, nemlig Reidun Sæther. Hennes fantastiske sangprestasjon i High on Love fikk følgende omtale i Aftenposten, med en treer i karakter:
” ..en erketypisk  eurodancelåt som oser av korte kjoler og vindmaskin. Akkurat dette er jeg realt lei av, låten må by på mer enn å etterape historien”, skriver avisas musikkmedarbeider.
Se det må han tygge i seg..

Dette innlegget er allerede blitt lest.3840.ganger

Legg inn en kommentar