Nationaltheatret: Vårsesongen

VETERANER: Ikke helt nytt, men spennende: Fool for Love av Sam Shepard med Kari Simonsen og Espen Skjønberg.. (Faksimile Nationaltheatret) 

Mye nytt og spennende 

Hanne Tømta legger ned Samtidsfestivalen og trekker teaterformene fra BIT Teatergarasjen og Black Box inn i storstua..!

Mye nytt og spennende da teatersjef Hanne Tømta presenterte Nationaltheatrets vårprogram i dag, onsdag. Og det er ikke bare talemåter, for hun gjør flere spennende grep:
– I år kunne vi ha feiret 10-årsjubileum for Samtidsfestivalen. Men etter nøye overveielser har jeg konkludert med at vi må ofre festivalkonseptet for å sikre den samtidsorienterte scenekunsten en plass i repertoaret, sa Tømta.

– I stedet for å dytte mest mulig samtidsdramatikk inn i de to første ukene av høstsesongen, introduserer vi en programserie som går over hele året og favner hele scene- kunstfeltet – ikke bare det tekstbaserte teatret.

Icon i storstua

– På denne måten ønsker vi å sikre oss de beste gjestespillene. Vi kaller serien ICON – International Contemporary Stage Program, sa teatersjefen på pressekonferansen, og mente at dette også betyr at det teatret som Black Box og BIT Teatergarasjen her hjemme har vært døråpnere for i norsk sammenheng, nå løftes inn i selve storstua.

– På denne måten skal flere få anledning til å oppleve det. Nye publikummere vil forhåpentligvis finne veien til Nationaltheatret, og for kjernepublikummet vårt er det en gyllen anledning til å oppleve det beste av det beste i det innovative scenekunstfeltet, sa Hanne Tømta, som gjorde det klart at dette også skal handle om norsk samtidsdramatikk.

Vårprogrammet

Hun gikk også gjennom  en del av vårprogrammet:

 
USKYLD: Premiere 21.januar på amfiscenen. Med Hermann Sabado og Stine Mari Fyrileiv.. (Faksimile Nationaltheatret)
 

Norgespremiere på Malersalen allerede 12.januar: Fool for Love av Sam Shepard, med den uformelle undertekst Kjærlighetens idioti har ingen alder. Regi: Trine Wiggen – med Espen Skjønberg, Kari Simonsen og Per Frisch i de store rollene.

Norgespremiere på amfiscenen 21.januar: Uskyld med beksvart humor og sviende samfunnskritikk av Dea Loher, med Hermann Sabado, Stine Mari Fyrileiv, Anneke von der Lippe, Anne Marie Ottersen, Erland Bakker, Pia Tjelta. Regi: Victoria H. Meirik.

Urpremiere på hovedscenen 22.januar: Trær som faller etter Thomas Bernhard: Endelig er han blitt teatersjef. Endelig skal han få fortalt sannheten om menneskene.. Romanen Trær som faller er mer enn et karakterdrap, den er et massemord. Boka rammet den østerrikske kultureliten som en splintbombe ved utgivelsen i 1984, og ble forbudt i en periode på grunn av rettslige problemer. Dramatisert av Yngve Sundvor. Med Toralv Maurstad, Bjørn Floberg, Mari Maurstad, Øystein Røger, Kjersti Elvik. Regi: Yngve Sundvor.

Etter suksessen på Torshovteatret på Komilab nr. 1 Herr Kolpert nå i november er det grunn til å glede seg til premiere på Torshovteatret 5.februar på Komilab nr. 2: Endelig skjer det noe. En gisselkomedie av Thomas Seeberg Torjussen. Komilab nr. 3 kommer i april og har tittelen En teaterlek fra krigens Norge – med et streif av film. Regi og manus: Kjetil Bang-Hansen.

-bb/

Dette innlegget er allerede blitt lest.3553.ganger

Legg inn en kommentar