Nationaltheatret: Onkel Vanja. Regi: Liv Ullmann

TSJEKOV: Spilles i dag, tirsdag 28. mai (også matiné kl. 12.00), 30. og 31.mai, 1., 4.(matiné kl. 12.00), 10.-15., 17. og 18.juni i en ny runde på Nationaltheatret  med Annike von der Lippe, Sverre Anker Ousdal og Anders Mordal, i  Liv Ullmanns regi.. (Foto: Erik Aavatsmark)

 

– Ullmanns Onkel Vanja er blitt russisk folklore..

VG kastet en femmer på terningen til Nationaltheatrets Onkel Vanja, Liv Ullmanns debut som teaterregissør i Norge. Dagsavisen fremhevet to av skuespillerne, mens Aftenposten var skeptisk. Her er et knippe av anmeldelsene etter premieren i mars.. (Oppdatert søndag 21.april)

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Med et stjernelag på scenen har Liv Ullmann laget en forestilling full av liv, lidenskap og melankoli, skrev VG. Liv Ullmann har gjort noe svært uvanlig: Hun har satt opp en tradisjonell, klassisk teaterforestilling. Og lykkes, skrev Dagbladet.

Også Dagsavisen var positiv, men mente at stykket som helhet var mer ujevnt enn man skulle ønske.
– Liv Ullmanns Onkel Vanja på Nationaltheatret er storslått og raus teaterkunst, men har fortsatt noe å vinne på intensitet, skrev Dagsavisens Mode Steinkjer.
Men han fremhevet enkelte av skuespillerne:
Anders Baasmo Christiansen (Vanja) og Stine Mari Fyrileiv (Sonja) representerer det ypperste vi har av såvel nåtidig som fremtidig scenekunst. Både hver for seg og sammen løfter de Onkel Vanja opp til øyeblikk av perfeksjon, skrev Dagsavisen.

DET YPPERSTE: Anders Baasmo Christiansen ble hyllet av Dagsavisen for sin innsats som Onkel Vanja på Nationaltheatret.. (Foto: Erik Aavatsmark)

Aftenpostens Therese Bjørneboe brukte tittelen Russisk folklore på sin anmeldelse og mente det ikke udelt positivt.
— Liv Ullmann bryter ettertrykkelig med forventningene om at en Tsjekov fra hennes hånd kom til å bli stemningsmalende, tung og vemodig. Forestillingen er riktignok lang, og altfor ordrik. Men Ullmann regisserer med vekt på det burleske og komiske. Til den grad at Onkel Vanja får preg av å være en folkekomedie fra det 19.århundre, skrev Aftenposten.

HYLLET: Stine Mari Fyrileiv blir hyllet sammen med Anders Baasmo Christiansen for sin innsats i Ullmann-oppsetningen på Nationaltheatret. Her med Øystein Røger i et rollebilde.. (Erik Aavatsmark)

Vår største internasjonale stjerne lyktes altså — et stykke på vei — i sin debut her hjemme som teaterregissør (hun høstet stor suksess i 2009 med den internasjonale oppsetningen av En sporvogn til begjær) med Anton P. Tsjekovs Onkel Vanja, i David Mamets versjon, på Nationaltheatret. VG, Dagbladet og Dagsavisen syntes langt på vei å være enige, mens Aftenposten altså var mer kritisk:

– Den største svakheten ved Ullmanns langt på vei historisk-realistiske oppsetning, er fraværet av historisitet og samfunnsanalyse. Tsjekovs Russland er blitt folklore, skrev Therese Bjørneboe, som også tok fatt i Ullmanns kjønnsroller:
– I Ullmanns regi fremstår de mannlige karakterene som kynikere, hysterikere eller bajaser. Mens kvinnene er edle og livsnære. Men Tsjekov så da ikke mindre ironisk på kvinner enn menn?, spurte Aftenpostens anmelder.

– Liv Ullmann imponerer der hun setter opp Vanja på tradisjonelt vis: Skuespillerne gestalter realistiske skikkelser som blottlegger sine lengsler, sin selvopptatthet og sin sorg, skrev Dagbladets Andreas Wiese.

— Og det virker: Dette er teater, og dette er teater med et ensemble med sterke skuespillere som får plass til å bruke sitt fag.. — Liv Ullmann har regissert et helstøpt ensemble med blikk for troverdighet i detaljene og mot til de sterke uttrykkene når fundamentet er på plass. Hos Tsjekov tar det tid, men her blir tiden fylt, skrev Dagbladet.

VGs Borghild Maaland mente Ullmann får Tsjekovs persongalleri til å angå oss med alle sine svakheter, følelser, og sine beske observasjoner. — Vanja & Co er levende og livfulle individer, formidlet med en sterk troverdighet som vekker sterk sympati, skrev VGs teateranmelder og kastet en femmer på terningen. De som er med: Sverre Anker Ousdal, Anders Baasmo Christiansen, Annike von der Lippe, Øystein Røger, Stine Mari Fyrileiv, Frøydis Armand, Anders Mordal, Kari Simonsen.

 

Dette innlegget er allerede blitt lest.1886.ganger

Legg inn en kommentar